Mandarin kacsa - leírás, élőhely, érdekes tények

A kacsa érdekes nevet kapott származása és érdekes színe miatt. Ezt a madárot jogosan tekintik a tengerpartok legszebbnek. Nyilvánvaló, hogy a természet hozta létre ezt a madarat, mert nagyon ihlette. De nem térünk el a fő ponttól, mert ma mindent figyelembe veszünk, amely a bemutatott fajok egyedeit érinti. A madarakat régóta kedvenceiknek tekintik, így nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.

Mandarin kacsa

terjedését

Kínát a madarak szülőhelyének tekintik, ott volt a neve a mandarin kínai tisztviselőinek tiszteletére. Az eset színéről és az érdekes viselkedésről szól.

A kínaiak annyi időt szenteltek a madaraknak, mesterségesen létrehozott és természetes vízforrásokba helyezték őket, hogy a mandarinkacsa teljesen lemerült a lelkébe. A madár, a jólét szimbóluma, sikeresen létezett az elit kertjében.

Manapság ezek az egyének gyakoriak a Távol-Keleten, valamint Ázsia keleti részén. Néhányan téli időt töltnek Tajvanon és Kínában. A legnagyobb állomány Japánban és Angliában található. Ezek között a madarak között a migrációt normálisnak tekintik.

Hazánk hatalmas szélességében a Khabarovszki Területen telepedtek le, a Szahalinon, az Amur medencében. Szinte az összes jelentős állatkertben élnek Oroszországban és Európában. A lényeg az, hogy a tél meleg és kényelmes ezen egyének számára.

A száma 50 000 gól. Ez körülbelül 25 000 pár. Hazánkban a felsorolt ​​mandarinszámok közül a legtöbb a mintegy 16.000 pár.

leírás

A madár a kacsacsaládba tartozik, közepes méretű. Ez egy erdei kacsa, amelynek testsúlya 0,5-0,7 kg. A szárnyak hossza eléri a 70 cm-t. A szárnyak nem túl nagyok, de kinyitva a madár lenyűgöző és fényesnek tűnik. A farok közepes hosszúságú, segít az egyéneknek repülni és a fák között manőverezni.

A férfi nemű madarak fényesek és színesek. Mivel a hímek nem kelnek tojást, nem kell álcázniuk magukat környezetvédelemként, amit unalmas megjelenésű nőstényekről nem lehet mondani.

A mandarinkacsa jellegzetességei alapján nagyon kedves, társaságias, érdekes madarak. Jobban szeretnek télen állományokban letelepedni, és amikor hő melegszik, akkor párban szétesnek.

Ezeknek a madaraknak ellenségeik vannak a természetes környezetükben. Ide tartoznak a vidra, vadászgörény, nyérc és mosómedve. A madarakat veszélyezteti a nagyszabású fogás és export.

Egy másik ellenség a vadász, aki fegyverét az égbe szárnyaló madár felé irányítja, és nem tudja azonnal felismerni benne található mandarint. Ha ezeket a tényezőket óriási erdőirtással egészítjük ki, akkor könnyű megérteni, miért csökken a népesség.

A bemutatott származási fajta egyének különösen előnyösek a társadalom számára. Kertekben és parkokban élnek, és jól viselkednek az emberek közelében úszó más fajtájú kacsákkal is. Világosak és gyönyörűek voltak a terek és kertek rendszeres látogatóinak kedvencei.

élelmiszer

A madarak különféle ételeket esznek, az étrend az évszaktól függ. Nyáron békákat, férgeket, puhatestűeket és apró halakat esznek. Télen és ősszel inkább növényi ételeket, makkot és növényeket esznek.

Tavasszal a menü vegyes lesz. A mandarinkacsák csigákat, magokat, rovarokat, zsurló hajtásokat és egyéb növényeket használnak. A madarak inkább alkonyatkor vagy hajnalban esznek.A nap többi részében vízforrások közelében és a fák tetején vannak.

reprodukció

Mandarin kacsa tenyésztése
A madarak egyéves életkor után elérik a pubertást. A párzási szezon kezdetén a nagy aktivitású hímek megpróbálják kedvükre befogadni a nőstényeket. Sípognak, morognak, teljes mértékben feltárják színes farokukat, kefeikkel tolják a szeretett szerepet, és minden erővel megpróbálják megnyerni a szeretetét.

A házassági rituálék és ezen egyének egymáshoz fűződő kapcsolatának köszönhetően a kínaiak úgy vélik, hogy a mandarin sikeres házasságot és szeretetot ígér. Minden házban ezeknek a madaraknak a szobrai vannak, amelyek a jólétet és a hűséget jelképezik. Ezek a madarak életre párosulnak.

A nőstény önállóan választja meg a helyet a fészek jövőbeli felépítéséhez, a hím ez idő alatt nem tér el tőle. A mandarin lakást épít egy sűrű erdőben, ahol tavak vagy tavak vannak. Jobban kedvelik a tojásokat 5-10 m magasságban.

A leendő anya a saját házával melegíti a házat az utókor számára, hogy mindig meleg legyen. A hím a nőstényt csak az inkubációs periódusban védi, amikor a tojásokat kelteti. De ő maga nem csinálja ezt.

A nőstény akár 10 tojást tojhat a hét folyamán, tehát a csecsemők egy bizonyos rövid időközönként születnek. Az utolsó tojás lerakásakor kezdődik a kelés.

Az inkubációs periódus akár egy hónap is lehet. A leendő utódok anyja minden nap elveszíti tollazat színét annak érdekében, hogy a lehető legközelebb kerüljön a környezethez. Amikor a gyerekek megszületnek és erősebbé válnak, a szülők a tóhoz veszik őket, és szorosan részt vesznek az oktatásban.

Sok tapasztalt baromfitenyésztő sikeresen tenyészti a mandarint. Az ilyen kacsák háziállatokként minden gond nélkül eljutnak egymáshoz. A tulajdonosok gyakran csak maguk örömére tenyésztenek madarakat. Az egyének egyedi és nagyon szép megjelenésűek.

Érdemes megemlíteni egy érdekes tényt, hogy bár ezek a madarak a kacsák családjába tartoznak, a vadon élő hibridekben más madarakkal nem láttak. A helyzet az, hogy a vizsgált egyénekben a kromoszómák szerkezete változatlan marad. Ezért lehetetlen a mandarin keverékét más emberekkel találkozni.

Mandarin kacsa, mint a jólét szimbóluma

Délkelet-Ázsiában az embereket a boldog házasság és a szerelem szimbólumának tekintik. Ha az ősi kínai legenda tanulmányozásakor érdemes megjegyezni, hogy a tisztviselő úgy döntött, hogy feleségével szétvál. Nem tudta, hogyan kell elmondani neki ilyen híreket. Gondolatainak frissítése érdekében a tóba pihent.

Mandarin kacsa, mint a jólét szimbóluma

Néhány mérlegelés után a kacsák megragadták a szemét. A tisztviselőt meglepte, hogy a madarak milyen érzelmeket mutattak egymás iránt. A kacsák mindig úsztak együtt, odabújtak és dörzsölték a tollakat. Erre nézve a tanácsadó rájött, mennyire szereti a feleségét. A szíve megolvadt. Ennek a legendanak köszönhetően úgy gondolják, hogy a mandarin a házasság megmentője.

Ezért ajánlott képeket a házba függeszteni, vagy a mandarin képével ábrákat elhelyezni. Ennek eredményeként a családi kapcsolatok jelentősen javulnak. A partnerek eufória és nagyobb szeretettel rendelkeznek. A mai napig Kínában az ifjú házasok pár mandarint kapnak esküvőre. A kacsa jólétet és sok szerencsét hoz a család számára.

Érdekes tények

  1. Érdemes megjegyezni azt a csodálatos tényt, hogy van egy fehér mandarinkacsa. Egy ilyen egyén a tudósok kiválasztása miatt jelent meg. Folyamatosan próbálnak új madárfajokat kifejleszteni. A fehér mandarint nagyon ritkanak tekintik.
  2. A szóban forgó kacsa szinte függőlegesen repül fel. Ugyanakkor minden probléma nélkül manőverezik a fák között. A kacsák nagyon könnyen repülnek.
  3. A mandarin kacsa az egyetlen olyan személy a világon, akik nem keresztezik rokonaikat. A lényeg az, hogy a szóban forgó madarak teljesen eltérő kromoszómákkal rendelkeznek.
  4. Ha otthon tartja a kacsákat, akkor nem mindig tojást raknak, és korán távoznak.Ebben az esetben az utódokat át kell vinni az inkubátorba.
  5. A vadonban a mandarinok minden alkalommal új helyre fészkelnek. Ezért mindig a fészek felépítésével kell foglalkozniuk.
  6. A rokonokkal ellentétben csak a figyelembe vett egyének sikítanak. Nem tudják, hogyan kell zaklatni.
  7. A párzási időszakban a hím hihetetlen színű. Ennek eredményeként ez a szín hosszú ideig fennmarad. A párzási idõszak után a drake elkezdi megolvadni.
  8. Érdemes megjegyezni, hogy ezeknek az egyéneknek meglehetősen erős szárnyuk van. Nekik köszönhetően merülnek fel a madarak függőlegesen, minden probléma nélkül.
  9. A mandarin nem tartozik azon madárfajok közé, amelyek szeretnek merülni. Hasonló módon csak szélsőséges esetekben érkeznek be. A kacsák gyakran siklnak a vízen.

A mandarin csodálatos kacsa, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak társaikhoz. Az ilyen madarakat szinte szentnek tekintik. Különböző gazdag ősi kultúrájú országokban számos legenda található, amelyek megemlítik a mandarint. A kacsa hihetetlen szépséggel rendelkezik.

Videó: Mandarin kacsa (Aix galericulata)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások