Jerboa - leírás, élőhely, életmód

Jerboa egy miniatűr állat, teljesen furcsa megjelenésű. Kívülről nézve úgy tűnik, hogy teste különböző állatok testrészeiből áll, de ennek ellenére tökéletesen alkalmazkodik a zord környezeti feltételekhez, és könnyen érezheti magát még olyan helyeken is, ahol nehéz túlélni, például száraz sivatagokban. . A Dipodinae családhoz tartozik, vagy az „ugráló rágcsálók” családhoz tartozik, amely több különféle nemzetséget is magában foglal.

egyiptomi ugróegér

Jerboa leírás

A jerboának egér alakú vagy patkányszerű fej és törzs van, továbbá érzékeny bajuszai vannak, mint egy macska, a szemek elég nagyok, hasonlóak a bagoly szeméhez, a fülek olyanok, mint egy mókus, a hátsó lábak olyan, mint a kenguru. Az elülső lábak olyanok, mint a kutyák, hosszú, néha prémes bevonatú, jellegzetes farkuk van.

 1. Az állat hossza 5-15 cm, fajtól függően. A jerboa átlagos tömege 50-140 gramm.
 2. A fej. A koponya nagyon hasonló egy egérhez. Ennek a kis állatnak az orra erős és alkalmas a lyukak mászására. A szemek általában elég nagyok, alkalmazkodva az éjszakai tevékenységekhez. A fülek szintén nagyok, és rövid, durva szőr védi őket. A fogakról szólva ívelt véső alakú metszőfogai és erős molaarjai vannak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a jerboa a szárazföldön lévő kemény növényeket táplálja. Érdemes megemlíteni a meglehetősen hosszú és érzéki bajuszt is, amelyre szükség van a környezetnek a talajban vagy a föld felszínén való éjszakai irányításához.
 3. Test: egérszerű test alakja, puha szőrmel borítva, a kabát színe sötét homok, a végtagok alatt és a hasán a szőr világosabb árnyalatú.
 4. Végtagok. A hátsó lábak négyszer hosszabbak, mint az elülsőek, meglehetősen erős terheléshez tervezték. Ezen mancsok segítségével a jerboa másfél méter magasra és legfeljebb 3 méter hosszúra ugrik fel. Négy (ázsiai jerboa) vagy három (afrikai fajokban) ujj van a mancson. Az állat hátsó lába meglehetősen kicsi. Kézzel viselkednek, mivel gödrök és lyukak ásására szolgálnak, és élelmiszereket is hordozhatnak.
 5. A farok. Általános szabály, hogy a farok hosszabb, mint a fej és a test. Az egyensúly fenntartásához állva.
 6. A jerboának nagyon jól fejlett szaga és hallása van. A látás meglehetősen gyenge.

Élőhely és étrend

A Jerboa olyan sivatagi és sztyepp élőhelyeken található, ahol növényzet van. Ezek olyan éjszakai rágcsálók, akik egyedül élnek, és nappali óráik nagy részét viszonylag kicsi (kb. 40 cm mély) mókákban töltik. Ezek a lyukak jól láthatóak a könnyű homokban és jól meghatározott fészkelőkamrákat tartalmaznak. A jerboa táplálkozás fő alkotóeleme a növények. Fogyaszthatnak magokat is, de ha nem nagyon kemények. Egyes állatfajok hibákat és egyéb rovarokat táplálnak, amelyekkel szembesülnek. A futógombóktól eltérően a jerboa nem tárolja az élelmét.

viselkedés

Ha mozgás közben figyeli a jerboát, akkor el is hozhatja egy mini-kenguru számára. Ezek az állatok képesek minden lépésnél 10-13 cm távolságot ugrani. Ha azonban a jerboa veszélyben van, akkor energikusabbá válhat, ha legfeljebb 3 méter hosszúra és másfél méter magasra ugrik. Ez azt jelenti, hogy a jerboa-k akár 25 km / h sebességet is elérhetnek, amikor a ragadozók üldözik őket. Cikk-cakkban mozoghatnak oldalról a másikra, hogy megzavarják ellenségeiket. Szinte minden ragadozó veszélyezteti a jerboákat, különösen a rókakat, a baglyokat és a kígyókat.

Jerboa viselkedés

Jerboa túlél a sivatagban, urkokban rejtőzik.A föld alatt élve sikerül elbújniuk a sivatagokban a hőtől és a hidegtől. A fúvókákat általában a növényzet közelében találják meg, de az esős évszakban az alagutak dombok vagy töltések közelében vannak ásatva, ahol kiszabadulhatnak az árvízből. Az afrikai sivatagokban zajló forró nyarak alatt az állatok földre dugókkal lezárják a lyuk bejáratait, hogy megakadályozzák a hő bejutását. Az ázsiai jerboa télen szintén bezárja a barlangok bejáratait, hogy megakadályozzák a hideg bejutását. Az ilyen barlangok általában elég mélyek - elérhetik a 3-4 méteres mélységet.

Ezek a kis állatok képesek gyorsan ásni a talajt. Rövid első lábaikkal lyukakat ásnak. Ezen folyamat során a nagy hátsó lábaik is működnek. Erőteljes végtagokra van szükség ahhoz, hogy az állat kiszorítsa a kiásott talajt. Sok rágcsálófajta nagyon jól alkalmazkodik homokos sivatagokban való élethez. A Jerboas speciális bőrráncokkal rendelkezik, amelyeket arra használnak, hogy megakadályozzák a homok orrába jutását. A fülekben speciális szőrszálak is vannak, amelyek szintén megakadályozzák a homok behatolását.

Életciklus

A Jerboas a poligén fajok közé tartozik. A párzás általában röviddel a hibernációtól való ébredés után fordul elő. A nőstények utódokat hozhatnak évente kétszer, általában nyáron. Általában 2-6 kölyök születik. A terhesség ideje 25-35 nap. Valójában keveset tudunk ezeknek a kis állatoknak a szülői kapcsolatairól. A legtöbb emlőshez hasonlóan a nőstények is kölyköikkel foglalkoznak, legalább addig, amíg abbahagyják a tejjel való táplálkozást.

ugróegérfélék

A jerboa kölyök meglehetősen lassan fejlődik. Általában szőrtelenül születnek. A hátsó lábak 2 hónapos korukig nem növekednek. Ugyanakkor nem tudnak ugrani, amíg 3 hónaposak nem lesznek. Jerboa szexuálisan érett lesz 3,5 hónap elteltével. Ezen állatok átlagos élettartama vadonban akár 6 év.

A veszélyek

Valójában a jerboának nagyon bizonytalan jövője van. Ez a kicsi állat állandó veszélyes ragadozókkal találkozik, különösen azokkal, akik éjszaka vadásznak. Ide tartoznak a baglyok, kígyók, róka, šakálok és még házi macskák. A legnagyobb veszélyt számukra azonban az élőhely esetleges elvesztése okozhatja, és ez egy személy hibájából következhet be.

A jerboa néhány fajtáját, például a törpét öt ujjú (Cardiocranius paradoxus) és a törpe vastagfarkú (Salpingotus crassicauda) fenyegetik a kihalás fenyegetése. És az olyan fajok, mint a hosszú fülű (Euchoreutes naso) és az egyiptomi (Jaculus jaculus) jerboa, már szerepelnek a Vörös könyvben, mivel a kihalás fenyegeti őket.

Jerboa otthon

Az elmúlt években a jerboa háziállatként nagyon népszerűvé vált, ám odafigyelésre és figyelemre van szükségük. Nehéz szelídíteni és nem nagyon könnyű gondozni, mivel éjszakai. Ezért ezek az állatok egyáltalán nem alkalmasak játszótársakként gyermekek számára. A jerboa típusától függően azt egyetlen vagy csoportos házban kell meghatározni. A családi vagy csoportos elhelyezésnél fontos, hogy az állatoknak elegendő szabad helyük legyen. Mivel a jerboa nagy távolságokon ugrani, ezért nem tarthatók korlátozott ketrecekben. Legalább 3 méter hosszú madárháznak rendelkezésre kell állnia. A jerboa nem telepíthető szabadban, ha az éghajlat elég hideg.

Jerboa otthon

 1. A fogva tartás feltételei. Annak érdekében, hogy az állat kényelmesen érezze magát, létre kell hoznia egy madárházat, amelynek mérete legalább 3x2 méter. A házban olyan helynek kell lennie, ahol a jerboa lyukat áshatna magának. Annak érdekében, hogy az állat mozgása ne legyen korlátozott, nagy mennyiségű szabad helyet kell biztosítani számára a lakásban.Gondoskodni kell arról, hogy az állat ne harapja meg a bútorokat és a kábelt. A jerboa nem áll meg a háttérkép előtt. A cserepes növényeket a rágcsálók számára elzárva kell tartani, mivel szeretik a cserepes talajt ásni. Ha azt tervezi, hogy a jerboát a terariumban tartja, akkor az üvegfalakat levelekkel és ágakkal kell befednie.
 2. Teljesítmény. A Jerboas a gyökereken és más növényi részeken, valamint a rovarokon táplálkozik. Fogságban szénát és gabonát, valamint friss zöldségeket kell kapniuk. A gyümölcsök korlátozott mennyiségben történő adagolása a fruktóztartalom miatt ajánlott. Annak ellenére, hogy a jerboa-k víz nélkül élhetnek, továbbra is fontos, hogy az állatok mindig édesvízzel rendelkezzenek. Annak érdekében, hogy az állatoknak ne legyen elégtelen a motoros aktivitása, mivel nem kell táplálékot kapniuk, ajánlott, hogy az állatokat a madárház teljes kerülete körül helyezze el. Ez segít utánozni a rágcsálók tevékenységét a vadonban.
 3. Az ápolás jellemzői. Vadonban a jerboa-k gyakran zsibbadnak az energiatakarékosság érdekében. Kritikus körülmények között ez segít nekik a testhőmérséklet optimális szinten tartásában. Tehát, ha az állat hirtelen hülyeségbe esik - ne aggódjon. Mivel ez az állat nagyon érzékeny a hűségre, házát további hővel lehet ellátni, például szereljen fel egy speciális fűtőberendezést a ketrec sarkába.

Érdekes tények

 1. A kutatások szerint a jerboas lábak és test aránya meghaladja a kenguru lábak és test arányát.
 2. Noha a véletlenszerű ugrások jóak a ragadozók elkerülésére, és valószínűleg a rejtett véletlenszerű élelmiszer-források megtalálására, nem túl energiahatékonyak, mivel ezek előállításához nagy mennyiségű energiát kell költenie.
 3. A hosszú fülű jerboát először vadonban fogják el 2007-ben, a londoni Goolbiológiai Társaság expedícióján, a gobiban. A fül a test hossza kétharmadát teszi ki. Ennek a rágcsálónak az egyik legnagyobb aránya a fül és a test között az állatvilágban.

Videó: jerboa (Dipodidae)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások