Szarvasszarvas - leírása, ahol nő, mérgező gomba

Az ínyencek értékelik az összes szarvasgombát, mivel ritkák és nagyon ízlesek. De a mai cikkben egy, az Elafomycetes családjába és az Elaphomyces nemzetségébe tartozó, ehetetlen képviselőt vizsgálunk. Szarvasszarvasról beszélünk - egy kicsi méretű gyümölcstestről, amelyet esőnek vagy szemcsésnek is neveznek. Az emberek nem fogyasztják ezeket a gombákat ételként, de az állati világ képviselői nagyon kedvelik őket. A mókusok, szarvasok és mezei nyulak szarvasgombara fekszenek, megkezdődhet egy igazi harc a gyümölcstestek ellen.

Szarvasgomba szarvas

leírás

 1. Mint a család többi tagjának, a szarvasgomba közvetlenül a talajban is nő. Kicsik, átmérőjük legfeljebb 5 cm-re növekszik, de a valóságban sokkal kevesebb példány van. Tömeg szerint eléri a 18 g-ot. minden.
 2. A hőkezelés (szárítás) során a forma gyakorlatilag nem változik. Kerek vagy gumós marad. Külső jellemzői szerint ezek a gyümölcstestek a dióra vagy a mogyoróra hasonlítanak. Nagyon tömörnek érzi magát.
 3. Magát a gyümölcstestet egy tuberkulcsokkal ellátott kéreg és a szemölcsök hasonlósága borítja. Ennek a kéregnek a vastagsága körülbelül 3 mm. A gombák színe halványsárga, barna, rozsdás foltokkal, barna-piros, barna-aranyszínű. Kora tavasszal néha meglehetősen fényes vörös hangminták találhatók.
 4. Ennek a képviselőnek nincs oka. A puha rész kemény, sugárirányban festett, több rétegből áll. A szélek narancssárga, vékonyak, fehéres színű, majd vastagabb szürkésbarna foltok. A pép összetétele vékony fehér réteggel ér véget, és a gomba közepén fekete-szürke.
 5. Egyes esetekben a középső rész fehéres, sötét szürke árnyalatú lehet. A lágy rész keserű, az aroma gyakorlatilag hiányzik, egyes esetekben egyszerűen kellemetlen.
 6. Fiatal állatoknál a lágy részet világos márvány árnyalattal festették. Vöröses, könnyű foltokkal. Az érett gyümölcstestek lila vagy barnás-lila árnyalatot kapnak, és porképződés alakul ki. Ez a por egy spóra, amely fekete vagy barna-fekete színű.

növényzet

 1. Gyakran a gyümölcsminták megtalálhatók az erdősávokban, ahol fenyők nőnek. Fenyőkkel is élhetnek. Keressen termőtesteket vörösfenyőben, terekben és parkokban. A homokot a növekedés kedvelt talajának tekintik.
 2. A gomba nem közvetlenül a föld alatt található, inkább a talaj felszínéhez közelebb helyezkedik el. Sekély mélységben élnek, például egy levél-, moha- vagy tűágy alatt.
 3. A gyümölcstermékek 2-15 cm mélységben találhatók, de átlagosan 5 cm. A gomba a fák gyökérzetében található. Így épül fel a mycorrhiza. Az erre a célra alkalmas fafajok nagyon különbözőek lehetnek.

páros

Elaphomyces granulatus

 1. Ennek a gyümölcstestnek a külső tulajdonságai bizonyos hasonlóságokkal rendelkeznek. A tárgyalt gomba közeli hozzátartozója a tüskés szarvasgomba. Héja pigmentált, barnás-sárga árnyalatú. A szarvasgomba nyírfa-ligetekben vagy a fajta egyedülálló fái mellett nő.
 2. A tárgyalt gyümölcstestek változatosságának is van egy kettős, amelyet csak vörös-barna szarvasgombanak hívnak. Kicsi gumó vagy csokor, amelynek átmérője legfeljebb 7 cm, felülete barna-vörös vagy barna-rózsaszín. A lágy rész jó illatú, úgy néz ki, mint egy agy.
 3. A szarvaspéldány a föld alatt élő erszényes gyümölcstestekre utal. Ez nem olyan, mint egy igazi finomság, gyakran használták a csalók, akik egy finomság mögött adták ki ezt a gyümölcsös testet.A nemzetségbe körülbelül húsz faj tartozik. Néhány faj a tűlevelű szalagban nő, mások az európai országok vörösfenyőiben.

ehetőség

 1. Már említettük, hogy a gombát nem eszik. Ezeket az eseteket azonban az állati világ egyes lakosai számára valódi csemegenek tekintik. Beszélünk mókusokról, egerekről, borzokról, vaddisznókról, szarvasokról stb.
 2. Ha az év nem volt gyümölcsöző, a mókusok elkezdenek ásni a földet, hogy megtalálják ezeket a gyümölcstesteket. 8 cm mélyre ásnak a talajtól, és ha igazán akar enni, szarvasgombakat keresnek a hóban.

A mai cikkben mindent megvizsgáltunk, amely az Elaphomycete család képviselőjét érinti. Szarvasszarvasról beszélünk, amelyet az emberek nem fogyasztanak táplálékként. Ez a gyümölcstest snackként szolgál az erdő lakosai számára, amelyet a vadászok gyakran használnak. Ezekhez a példányokhoz vonzzák a mókusokat és a vaddisznókat.

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások