Sonya-polchok - leírás, élőhely, életmód

A sötétség csökkenésével az erdő titokzatos, kissé baljós csendbe zuhan. Első pillantásra semmi sem szakíthatja meg a jelenlegi idillét. Időnként csendben hallhatjuk a száraz levelek rozsdáját vagy az ág ropogását egy vadon élő ragadozó karjai alatt, akik megszokták a sötétben élni. Azt is meghallhatja a baglyok, amelyek szívszorító, félelmetes hangokat bocsátanak ki. A ragadozók és az éjszakai madarak nem az egyetlen éjszakai erdő lakói. Ha hallgat, meghatározhat egy nagyon furcsa hangot: "ttsiiii-ttsiiiii-ttsiii", amelynek a tulajdonosa egy apró állat, ezred néven ismert. Láthat egy szőrös lényt, ha a fákat nézi. Egy ágon ül, fejét kinyújtva, széles szájjal, hogy trükkjeit készítse. A fül megemelkedik, és minden síráshoz közeledik.

Sonya Polchok

A magas frekvenciájú hang megfelelő távolságot fed le, és több mint 30 méterre hallható az ezredtől. Maga a dal csak tíz percig tart. Ezt csend követi, amely még egy ideig tart, míg az állat hallgatja a bozót hangjait abban a reményben, hogy a nőstény hallotta. Ha a választott a közelben van, sípjával válaszol neki, mint egy hívás.

Az állat leírása és jellemzői

Az állat nem csak ilyen nevet visel, mert álma az életének alapja. Ha az éves időszakot alvó állapotban veszi, a polc körülbelül 9 hónapot tölt. Szeptemberben az állat hibernál és júniusban felébred, amikor meleg.

Polchok az álomfejek legnagyobb képviselője. Testének hossza elérheti 18 centimétert, a farok - 10 cm, az állat tömege pedig körülbelül 170 gramm.

Külső jellemzők:

 1. Rövid, lekerekített (egér) fülek, ritka pelyhekkel borítva.
 2. Az állat szőrszála ritka, a hátsó lábak talpa nyitva van.
 3. A szem körül sötét, nem mindig észrevehető gyűrűk láthatók.
 4. A 6 centimétert elhaladó aránytalanul hosszú vibrissus (pofaszakáll) jól látható az arcon.
 5. A rágcsálószőr fő színe füstös szürke, de tartalmazhat ezüst elemeket és barna szennyeződéseket.
 6. A farok fehér, kicsi a szürke.

Megjelenése alapján a rágcsáló homályosan hasonlít egy mókusra, ez magyarázza, miért kezdetben tulajdonították az álmatlanok csoportjának. A hasi szín (ezredben fehér) és a kefe hiánya a fül hegyén megcáfolja hasonlóságukat.

A Sonya-polchok rágcsálók leválasztását képviseli, és értékes állat. Hús ehető, és a prémek az iparban nagy értékűek. A mai napig az állat a Vörös könyvben szerepel az egyik veszélyeztetett között. Évente csökken annak száma, és ez emberi védelmet igényel.

Környezet és életkörülmények

A polc a síkságon, valamint a hegyekben található európai és kaukázusi erdőkben él. A faj mindenütt megtalálható, lefedve a területet Franciaországtól a Volga régióig, sőt Iránig. Ezen túlmenően, az állat Ukrajnában és Közép-Oroszországban található.

Az állat számára a legkedvezőbb hely az erdők, ahol rengeteg gyümölcsfa, dió és bükk van. A tűlevelű növényzet nem vonzó az ezred számára. A növekvő jelentőségű tárgyak kétségtelenül üreges fák és bogyósbokrok. Ritka esetekben az állat készen áll egy emberi kéz által létrehozott madárházban vagy üregben telepedni. A tető miatt az ilyen ház gyakran nem vonzza azokat a madarakat, amelyek számára épült. De a rágcsálók értékelni fogják a nagyjavítást és a zárt ház típusát.Ezenkívül az állat letelepedhet az embereknek szánt épület területén, elfoglalva a tető alatt vagy a tetőtérben.

Az ezred nyugodt szomszédok és éjszakai tevékenység miatt gyakran megváltoztatja lakóhelyét. Könnyen hagyják maguk kedvére látogatást, és nem próbálnak harcolni a tulajdonjogokért. Nem rossz, hogy a sejtekben gyökerezik, feltéve, hogy megfelelő táplálkozást és megfelelő helyet biztosít.

Az állat természetesen tiszta. Amint otthona kívül van, leül egy ágon, elrendezi a kabátját, és az első lábakkal mossa. A marafet vezetése után a rágcsáló visszatér a fészekbe és elrejtőzik a lombozatban.

Javítása érdekében a ház nem csak a levelek, hanem a moha. A férfiak gyakorlatilag nem végeznek takarítást, és általában rendkívül lustaak. Kennelükben semmi nem látható, kivéve egy véletlenül dobott levelet. Alapvetően a pontosság és a kemény munka a nők velejárója.

Az állatok intenzív tevékenysége késő este kezdődik és reggel elhalványul, mivel jó napot kell aludniuk. Sonia az idő nagy részét a faágakra tölti, csak alkalmanként a földre fordulva. Minden egyes személy ugrik, és egy bunkóval akár 10 méter távolságot is képes megtolni.

időszak hibernáció

Glis glis
A hideg időjárás kezdetén az állat 9 hosszú hónapig hibernál. Ez a fajta rágcsáló nem alszik egyedül, télen legfeljebb 8 egyed található egy fészekben. Alvás közben az állat minden létfontosságú folyamata lelassul.

Az idősebb generáció utoljára elalud. A folyamat növekvő sorrendben zajlik, felnőttek és később az idős emberek elaludnak fiatal állatok mögött. Az ezred éhes felébred, és azonnal intenzíven eszik, ami ebben az időszakban rendkívül szükséges.

Tápellátás jellemzői

A polc növényevő állat. De ritka esetekben elkaphat egy rágcsálót, amely madártojást, rovarot vagy maga a madárt eszik. Az állatok kedvenc ételei a magas kalóriatartalmú ételek, például:

 • diófélék;
 • csipkebogyó bogyók;
 • gesztenye;
 • makk;
 • fa kéreg.

Nyár végén az ilyen ételek intenzív felhasználásával a rágcsálók felhalmozódnak a zsírkészletekből, amelyek tápanyagokat biztosítanak a hibernáció ideje alatt, és nem engedik fagyni.

Ha a közelben található gyümölcsfarm, akkor nem lesznek félénk és lazíthatnak ott, éjszakai razziákat végezve. Minél közelebb van a tél, annál több időt tölt az állat a nyércben. A polc élelmiszertermékekkel tölti meg a házat, és örömmel fogyasztja el, anélkül, hogy kiment.

Az állatok nagyobb valószínűséggel zavaróak, mint takarékosak. A földre dobott anyák természetéből adódóan megsérülnek. Ez nem az állkapocs-berendezés gyengesége miatt történik, éppen ellenkezőleg, ezek az állatok hihetetlenül egyszerűen képesek megsemmisíteni az erős dióhéjat.

Reprodukció és hosszú élettartam

Reprodukció és hosszú élettartam
A rágcsálók évente egyszer szülnek. Ez július és augusztus vége között történik. A párosítást megelőző éneklést az esküvői rituálék szerves részének tekintik. Mind nőstények, mind férfiak énekelnek, ez addig tart, amíg meg nem hallják egymást. A kiválasztott kapcsolatfelvétel után az állatok megkezdik az újraértékelést, anélkül, hogy megállítanák a kísérleteket.

A rituálé következő szakasza a párzás. Ebben az esetben az állatok egymás után futnak. A rohanás véget ér, és helyébe egy gyönyörű szerelmes tánc vált, akit simán a helyükön kavarognak. A tánc során a pár az orrát egymás farkához szorítja.

A párzási játékok utolsó szakasza a párzás, amelynek eredményeként a nőstény hozza a régóta várt utódot. Sonya terhessége egy hónapig tart, a kifejezés végén 2–6 darab csecsemő jelenik meg.

Az utódok fejlődése

Újszülöttkor az egerek teljesen tehetetlenek, a fejlődés ezen szakaszában teljesen hiányzik a látás és a hallás.

A hallókészülék működik először, már a születés utáni 12. napon készen áll a hangfrekvenciák érzékelésére. A látás képessége három hét után jön. Az újszülött regiment kizárólag az anyatejből táplálkozik, a felnőttek által fogyasztott ételeket kéthetes csecsemőknek adják, és csak zúzott formában.

A felnőtt étrend teljes kidolgozása és az arra való áttérés a születést követő negyedik héten következik be. Másfél hónap elteltével a kis állatok zsúfolódnak a fészekben, és kifejezik a vágyukat, hogy kiment és önállóan menjenek fel maguknak, felnőtt rokonok segítségének igénybevétele nélkül.

Az állatok utódok létrehozására képesek legkorábban az élet 11 hónapjában.

A rágcsálók teljes élettartama legfeljebb 4 év. A hosszú életű ezreket kizárólag fogságban találják meg.

Videó: dormouse (Glis glis)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások