Alvó gomba - annak leírása, ahol nő, mérgező gomba

Az alvó gombák a polypore családba tartozó ehető gombák. Szerkeszthetősége ellenére ez a faj kevéssé ismert, ezért sok gombaszedő, miután meglátta, egyszerűen megkerüli. A faj képviselőinek másik neve a pikkelyes fűrésznapló.

Alvó gomba

Leírás megtekintése

A faj fiatal példányainak meglehetősen domború kalapjuk van, amely fokozatosan megolvad a gomba növekedésével, és tölcsér alakú mélyedést képez a belső részben. A kupak szélei meglehetősen vékonyak. A gomba ezen részének átmérője nem haladja meg a 100 mm-t. A szín a piszkos fehértől a világosbarnáig terjed, némi sárgássággal. Egy száraz felületen jól látható a barna vagy barnás színű kis lépték. A középső részhez közelebb vannak a nagyobb méretű pelyhek.

A szétszórt pilóta lamellás testét megkülönböztetik a meglehetősen nagy fogazású tányérok, színe piszkos sárga-barna színű. Az ilyen típusú fehérnemű hús a fiatal egyedekben sűrű és rugalmas, növekedéssel megkeményedik. A gyümölcstest pépének kellemes gomba aromája van.

A megfelelő formájú, egy darabból álló láb az aljára kúpos. Az alvógomba ezen részének színe piszkosfehér, a felületét apró, vöröses pikkelyek borítják.

A növekedés helyei

A csúcspontú gyümölcsgomba a meleg évszak elején esik és őszi közepéig tart. A szétszórt pilótaház betakarításának legjobb ideje a szombat.

Ez a fajta gomba leggyakrabban lehullott és elhullott fákon növekszik, sőt, ennek a fajnak a képviselői a romló fáról táplálkoznak. A holtfa, a csontok és a lehullott fák mellett a gombacsoportok különféle fatermékeken, talpfalakon és távíró oszlokon is növekedhetnek, megsemmisítve ezek szerkezetét. Vegye figyelembe, hogy az ilyen termékek élettartamának megőrzése érdekében az utóbbiakat speciális fertőtlenítőszerrel bevonják. Mindazonáltal ez egyáltalán nem sérti a pilótaházat, akinek ellenkezőleg tetszik ez a „impregnálás”, ezért kapta a faj nevét - alvógomba.

Hol lehet jobb gyűjteni?

Noha a figyelemre kerülő gombafajok ehetők, ennek ellenére alig vannak olyanok, akik a kreozotban átitatott fán termesztett gombákkal szeretnének kulináris élvezeteket kipróbálni. Felhívjuk a figyelmet arra a tényre, hogy az alvókon növekvő gombák egészségre ártalmasak lehetnek, mivel elegendő mennyiségű káros anyagot halmoznak fel, amely negatív hatással van az emberi testre.

Hol lehet gyűjteni egy alvó gomba

Ezért, ha úgy dönt, hogy begyűjt egy kísérleti házat, akkor ebben az esetben ezeket a gombákat gyakrabban kell gyűjteni az erdőben. Gyűjtéshez jobb fiatal példányokat választani, amelyek előkészítése magában foglalja a pácolást és a pácolást.

Méreg párosul

Az alvó gomba jellegzetes megjelenésű, ezért meglehetősen nehéz összekeverni más fajokkal, jelenleg a gomba veszélyes és mérgező társaival kapcsolatos információk nem állnak rendelkezésre.

Hasznos tulajdonságok

Táplálkozási értéke miatt az olyan gombákat, mint a squamos, széles körben használják a keleti ételekben. Táplálkozási értékén túl az alvógomba is nagyon hasznos, szárítva jó rákos daganatellenes hatást gyakorol a rák kezelésére.Ezenkívül a pilolistnik használata elősegíti a hasznos anyagok, köztük az interferon képződését, amely hatékonyan küzdi számos fertőző jellegű betegséget.

Kapcsolódó fajok

  1. Squiggle serleg - ezt a gomba nem használják kulináris ételek főzésére, mivel ehető faj. A kalap jellegzetes tölcsér alakú, vörösesfehér színű. A felnőtt gombák kalapjai elhalványulásuk miatt általában fehérek. A gyümölcstest felszíne száraz, egy apró halom borítja, szélei egyenetlenek. A pép meglehetősen elasztikus, kellemes aromája a friss gyümölcsnek. A gomba lába kicsi, de ugyanakkor elég vastag, szinte teljesen lemezzel borítva. Leggyakrabban ez a faj sérült lombhullató fán nő.
  2. Tigrisszőlő - a gomba a feltételesen ehető fajhoz tartozik. A gomba kupakja aszimmetrikus, tölcsér alakú. A felület száraz, sűrűn pontozott, kis barna pikkelyekkel. A láb fehér, sötétebb az alaphoz. A pép fehér színű, a gyümölcstestben törés következtében azonnal megváltozik a szín és pirosra vált. A gyümölcsidény nyár elejétől ősz közepéig tart. Ez a fajta gomba leggyakrabban a tűlevelű erdőkben található a holtfa klaszterek között.

Videó: alvásgomba (Lentinus lepideus)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások