Morel sapka - termesztési hely leírása, mérgező gomba

Tavasszal néhány gombafaj megjelenik az erdőben. Például egy lombhullató erdőben, ahol sok nyárfa nő, az eső utáni időszakban általában egy lárva kalapot lehet látni. Ezt a fajta gombát sapkának vagy gyöngyvirágnak is nevezik. De nem mindig látja őket, mivel hajlamosak rövid idő után eltűnni.

Morel kalap

Ez a faj az morel családhoz tartozik. Külsőleg úgy néznek ki, mint a sütőtök. A kalap harang alakú. Úgy néz ki, hogy csak kalapot viselt a lábán. Ezért hívták ezt a nézetet.

megjelenés

A kalapnak ráncos felülete van. Mérete 2 és 6 cm között lehet, szélessége 1-4,5 cm, a kalap színe az életkorral változik. Egy fiatal gombában sötétbarna árnyalatúak. De egy felnőttnél világosabb, sárgássá vagy okkerré válik. A lábszár csak a felső részén növekszik, alsó részén sima, erekkel rendelkezik.

A láb meg van hajlítva. Hossza akár 14 cm is lehet, de a legtöbb gombának 5-10 cm hosszú lába van, alakja hengeres, de néha lapos. Vastagsága 2-3 cm, az öreg gomba üreges lábakkal rendelkezik. A lábban lévő fiatal takarósapkák húsúak, amelyek konzisztenciájukban pamuthoz hasonlít, sárgás színű.

A láb nem sima. A felületén mérlegek vagy élek vannak. A felületen van egy bevonat, amelyet megérintve kitörölnek. A pép törékeny, nincs íze. A kalap húsának sötétebb árnyalatai vannak, mint a lábaknak.

A gombák között a morzsákba olyan fajok is beletartoznak, mint a közönséges és a kúpos kardok. Feltételesen ehetők.

Hol nő

Ennek a fajnak a képviselői az északi féltekén nőnek. Előnyösek a mérsékelt éghajlat, magas páratartalom. Az erdőben már tavasz közepén vagy végén találkozhat. Szereti a vizet a közelben.

Ideális körülmények között nagy csoportokban nőnek, akár 75-80 darabig. Általában a nyárfa és a nyírfa közelében láthatja őket. Néha a hárs közelében. Ezeknek a gombáknak a többsége a régi aspenben látható. Szereti a savas talajt.

Szerkeszthetőség és összetétel

A szakemberek ezt a gombafajtát feltételezhetően ehetőnek tekintik. Ezért főzés előtt kb. 15 percig főzni kell. Fontos, hogy nagyon sok víz legyen a tartályban, amelyet ezután kifolynak. Egy ilyen egyszerű kezelés után az morel sapka lágyabbá válik, és kellemes ízű. Ezután a gomba a kívánt módon elkészíthető. Sózásra és sütésre alkalmas. Ha krémmel szárítja őket, az íze kiváló. Tehát a régi időkben készültek fel.

Az morel sapka szerkeszthetősége és összetétele

Szárítva is használják. A toxinok, amelyek a készítményben vannak, egy hónap alatt bomlanak. Nyers formájában soha nem szabad használni. Az ősi időkben Oroszországban különféle tinktúrákat készítettek ebből a gombaből, amelyek elősegítették a szembetegségek gyógyítását.

Ezek a gombák nagyon alacsony kalóriájúak. 92% vízük van. Körülbelül 3 g fehérje és kevesebb, mint egy százalék zsír és szénhidrát. Ezen felül étkezési rostot tartalmaznak.

Hasonló nézetek

Mivel ennek a fajnak a képviselőinek kalapja csak a lábszáron van rögzítve, meglehetősen egyszerű megkülönböztetni ezt a gombaféléket a többitől. Vannak hasonló toxikus csontsgomba, amelyekben a sapka és a láb jól kapcsolódik. Ezeket a monógomba gyakran tűlevelűek közelében találják meg. És testük sűrűbb.

Mivel ezek a fajok önmagában nagyon hasonlóak a mézhez, mindkettőt feltételesen ehetőnek tekintik. Vagyis főzés előtt főzni kell.Fontos megjegyezni, hogy a gyomritin toxin még mindig nem tűnik el teljesen. Annak érdekében, hogy a toxin teljesen elhagyja a pépét, a gomba legalább hat hónapig szárításra kerül. Száríthatja magas hőmérsékleten is.

Hogyan kell főzni

Miután a bogyós gombákat megfelelő hőkezelésnek vetették alá, a gombákhoz való bármilyen módon főzhetők.

Hogyan készítsünk egy több kalapot

Kiválóak pácolt, sózott vagy sült formában. Gyakran pite töltelékként adják hozzá a leveshez, valamilyen mártással. Tökéletesen kiegészítik a burgonya ízét. A Morel sapkát gyakran külön edényként használják.

A nyers példányokat jól szárítani kell. Csak egy hónap elteltével adhatja hozzá a levesekhez. Összetörhetők, majd különféle ételeket meghinthetnek velük. Bármelyiküknek kiváló aromát és ízet adnak. A tapasztalt gombaszerelők ezeket a gomba szárítják, majd télen felhasználják. Egy liszt kupak elkészítéséhez ugyanazokat a recepteket kell használni, mint a közönséges bogyók főzésére.

Főzés előtt azokat egy kis só hozzáadásával vízben kell áztatni. Ez segít megtisztítani őket a szennyeződéstől és a különféle törmelékektől. Ezután alaposan megmossák. Ahhoz, hogy 1 kg e faj gombáját felforraljuk, 15 g sót kell hozzáadni a vízhez, több babérlevelet, valamint körülbelül 30 darab fekete borsot.

A gombákat ezen összetevőkkel együtt, nagy mennyiségű vízben főzzük, legalább 15 percig. Ezt a levest semmi esetre sem szabad élelmiszerekben fogyasztani, hanem öntsék.

Néha sózásra használják őket. Ehhez 1 kg több sapkához 50 g sót kell használni. A fűszerekből szárított kapor, szegfűszeg helyezhet. Felvehet ribizli leveleket is. Először a fent leírt módon főzzük, a vizet kifolyjuk. Majd főzzük só és fűszerek hozzáadásával 20 percig. Főzzük, amíg az aljára nem süllyednek. Aztán egy edénybe rakják őket. De hűvös helyen kell tartania, és csak 2 hónap elteltével használható.

Ez a gomba nagyon jó ízű. Csak tudnia kell, hogyan lehet megkülönböztetni a storochkitől - és biztonságosan gyűjtheti. De ugyanakkor nagyon fontos, hogy betartsa az előkészítés összes szabályát, hogy ne károsítsa az egészségét. Az ezekből a gombákból készült ételek minden bizonnyal örömet fognak adni minden háztartásának. De a kisgyermekeknek jobb, ha nem adják nekik.

Videó: morel cap - hol és mikor kell keresni ezt a gomba?

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások