Szürke seregély - leírás, élőhely, érdekes tények

A seregély egy madár, amely a paserinek sorrendjéből származik, gyönyörűen képes énekelni, ál felsorakozni és elpusztítani a káros rovarokat, amelyek iránt az ember szeret. Körülbelül tucat madárfaj él az Eurázsia kontinensen, ezek közül egy szürke seregély.

Szürke seregély

leírás

A szürke seregély nem nagyobb, mint egy feketerigó, 20-25 centiméter hosszú. Felső részén barna vagy füstös toll, mellkas, nadhvost és has egy kicsit világosabb - világosszürke vagy piszkosfehér. A fej tollának fedele teljesen fehér, sok fekete folttal, vagy fekete-barna, fehér foltokkal. De mindkét esetben fehér tolldarabok állnak ki az arcán. A szem általában barna. A csőr sárga, narancssárga színű, a hegy sötét. A farok barna, átlagosan 6,5 centiméter hosszú, a lábak színe hasonló a csőrhez - sárga és narancs. A nőstények színe kissé eltérő - kissé világosabb, mint a hímeknél. Az összes fajta seregélyeinek hangja azonos - éles ropogás és kattanás.

élőhely

Japánban, Koreában elosztva, a fészkek Északkelet-Kínában, Mongóliában jól érzik magukat az egész kelet-ázsiai területen. Oroszországban elsősorban a keleti területeken fordul elő - Transbaikalia és Pribaikalye déli részén, Primorye-ban, a Kuril-szigetek déli végtagjain és a Szahalin-félszigeten. Élethez és fészkeléshez inkább sík, fák nélküli terep - városi kertek és parkok, kis ligetek, ritka erdő, legelők kedveli. Egy sűrű és bőséges növényzetű erdő nem vonzza azt.

életmód

A szürke seregély egy távozó madár, ezért inkább a pelyhesítő életmódot részesíti előnyben, szoros gyarmatban él, ahol ritkán kevesebb, mint 30 pár egyed található meg. Települjön nem messze egymástól, próbálva kényelmes helyeket elfoglalni: a régi épületek tetőtérén, a fák üregeiben, a madárházakban. Az éjszakák során rengeteg madár gyűjthető össze - akár több ezer is.

Ugyanazon nagy állományban repülnek, miközben képesek szinkronban szárnyalni, fordulni és bemenni a leszállásra - egyértelmű és szigorú szervezetet éreznek.

A szürke seregély nem túl jó szomszéd: ha olyan jövedelmező területet keres, ahol fészkelhet és élhet, akkor harcolni fog minden madárral.

telelő

Minden szürke seregély, kivéve a Japánban élőket, télen meleg régiókba megy át, több tízezer kilométert meghaladva - Afrika északi részébe, India meleg régióira repülnek és így tovább. A járatok általában a fagy kezdetével kezdődnek - szeptembertől november elejéig. A fiatal, növekményes fészek nélküli növekedés nyáron elrepül.

élelmiszer

Szürke seregélyes étel
Az étrendben a szürke seregély semmire nem korlátozódik - állati és növényi ételeket is fogyaszt. Noha természetesen inkább az élő szervezeteket részesíti előnyben. A fészktől táplálkozik, mindenféle rovarot eszik: hibákat, medveket, hangyákat és mások. Könnyen eszik és megeszi a lárváikat. Rákot, garnélarákot, békákat, gőteket, gyíkokat vadít. A vegetáriánus ételekből az étrend magában foglalja a cseresznyeféléket, a fán növekvő különféle növények bogyóit és a földön fekvő gyümölcsöket, a vadon termő és termesztett gabonaféléket, a zöldségeket.

reprodukció

A telelődés óta a férfiak érkeznek először, és elkezdenek aggódni a szálláslehetőségek keresése miatt. A kifejezetten a seregély számára fészkeltetett madárházakon kívül ezek a madarak szeretik a tetőtéri terekbe és az épületek teteje alá, a falon lévő lyukakba és üregekbe telepedni. Miután kiválasztott egy fészkelőhelyet, terítse el belülről a tavalyi fű szakadt bokrokkal, saját vagy mások tollaival is.

A tojásokat szezononként kétszer tojják - először április végén vagy május elején. 2–10 kék színű tojást tojnak és körülbelül két hétig - 12–14 napig - inkubálnak. Mindkét szülő inkubációban vesz részt, bár a férfi gyakran távozik élelmet keresve.

A csibék teljesen meztelenül születnek, függetlenek, az első napokban csak a hím vesz részt etetésben, folyamatosan húzva egyre több adagot. Az első napokban a lágy ételek nehezebbek lesznek (sáska, szöcske, csiga stb.), A hím később húzódik - amikor a seprű felnő, és az anya ebben az időben melegen melegíti a gyerekeket. Ebben az időben a seregély családban csak a földre esett héj maradványaival lehet feltölteni - a csibék olyan csendesen viselkednek. 21-24 nap után felnőnek, szárnyal állnak és önálló életet kezdnek.

érdekes

Sturnus cineraceus

  1. A természetben egy szürke seregély életét dokumentálták és megerősítették - körülbelül 12 év és fogságban eléri a 20-at.
  2. A seregélyek nagyszerű utánozók. És a szürke seregély sem kivétel. Általában a környezeti hangokat utánozzák - az orosz és szubtrópusi madarak éneklését, a kutyák ugatását, a macskák mecselését, a tehenek csiklandozását, a kútkapu és a nyitókapu nyikorgását, a közeledő autó motorjának ordítását és így tovább. Minél több évvel az énekes, annál gazdagabb a repertoárja.
  3. Annak ellenére, hogy a seregély az ember számára rovar kártevők elpusztításával jár, az e madarak által okozott károk is elégségesek - tehát ízük megszerzése és ragadozó elfogásával elpusztíthatják a növényeket, a szőlőket, a gabonaféléket és a bogyókat. Az ausztrál állampolgárok például külön szolgáltatást hoztak létre a seregélyes vadászok számára.
  4. Repüléssel a madarak egy nap alatt kb. 90 kilométert haladnak le, a nap folyamán pedig 3-4 megállnak.
  5. A kialakult hatalmas seregélyállomány benyomást kelt, ám Európában néhány ember ezt nagyon negatívan értékeli. A rómaiak például megpróbálják nem hagyni el a házat. A madár-din és a twitter sok kilométerre hallható, és gyakran átfedésben van még a járművek és a járművek zajával is.
  6. Nagyon könnyű. Ehhez elegendő időnként takarmányozni a seregélyt, és rövid idő után elkezdi a kezét ülni, és morzsákat vagy javasolt hibákat vesz.
  7. Ha egy hím a télből érkezés után nem talált párot, akkor a következő tavaszig egyedül él.
Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások