Kamilla - gyógyhatások és ellenjavallatok

A kamilla gyógyszertár gyönyörűnek néz ki a többi vadon élő növény között, nagyon népszerű az orvosok és a hagyományos gyógyítók körében, igény van a kozmetikában. És azt is használják jósláshoz a szerelmesek, elsüllyedő szívvel, arra számítva, hogy az utolsó elszakadt szirom boldogságjelzője a viszonosságnak.

A kamilla gyógyászati ​​tulajdonságai és ellenjavallatai

A növény értékes tulajdonságait már régen, Avicenna napjaiban értékelték, és alapvetően a régi gyógymódok az infúziók és kivonatok számára szinte változatlanul érkeztek a modern világba. Igen, nem igényelnek kiigazítást, mivel sok emberi egészséggel kapcsolatos bajban segítenek.

A kamilla egy éves illóolaj-növény. Az astrov családhoz tartozik. Nem csak a sztyepp-övezetben, az utak mentén, a dombok mentén, a tavak közelében, a szennyezõ területeken nő, hanem termesztett növényként is. A kamilla különösen gyakran termesztésre kerül, mivel sokféle betegségben szenvedő embereknek segíthet, gyors, de nagyon enyhe megtakarító hatást biztosít.

Azoknak a növényeknek a gyógyászati ​​tulajdonságai, amelyeknek a szára 20–40 cm magas, nem több. Minden felfelé vagy lefelé történő megsértés azt jelzi, hogy a növény:

 • növekedés során olyan körülmények között volt, amelyek számára elfogadhatatlanok voltak;
 • A beteg;
 • nem kapott elegendő napfényt, ami azt jelenti, hogy sok hasznos anyag elveszett.

A százszorszép szára nagyon vékony, a teljes hosszában üreg van, de egyenes. A levelek egymás után vannak elrendezve, alakjuk keskenyen egyenes, hegyes vágásokkal. A levelek hossza 2 és 5 cm között változhat.

A gyökérzet meglehetősen gyenge, mivel maga a gyökér vékony, kevés ág van. A rizóma barna színű. A kamilla nehezen elrejthető más növények között, többszörös virágának megkülönböztető tulajdonságai miatt. Világos sárga közepük van, amelyet körökben egyéni fehér szirmok képeznek. A virágkosarakban a kis magok elkezdenek érni, és segítségükkel megismétlődik.

A beszerzési folyamat árnyalata

Ha össze kell gyűjteni egy gyógyszertári kamillat, akkor a legfontosabb az, hogy ne keverje össze a család többi tagjával. A kamilla gyógyítókban a szirmok hófehér és keskenyek, a tartályon a kerület mentén vízszintesek. Amikor a virágzási időszak véget ér, a szirmok a szár felé hajlanak. Sok kamillafajban a virágkosár feje sík, a gyógyszertárban kifejezetten kúpos alakú, a cső alakja üreges.

Csak virágkosarat vásárolnak. Közvetlenül a teljes virágzás szakaszában kell összegyűjteni, a megfigyelés segít meghatározni a helyes időszakot: ha a nyelvi virágok vízszintes helyzetben vannak. A gyűjtési idő június és szeptember között esik, de a szezon végén a kopított kamilla nem tartalmazza az összes szükséges nyomelemet, és az illóolaj százalékos aránya jelentősen csökken. Mivel az ilyen alapanyagokat haszontalannak tekintik, és gyakorlatilag nem használják őket.

A betakarítás során a legjobb olyan virágzatot választani, amelynek félgömb alakú tartálya van, a fehér szirmok vízszintesek vagy kissé fel vannak emelve. Előnyeik, hogy a feldolgozás során nem fognak összeomlani, gyógyító tulajdonságuk a legjobb.Nem szabad mohónak lennie, és gyűjtsön már túlérett virágzatot, ha a fehér peremvirágok már leestek.

A kamilla betakarításához jó idő szükséges. Ha az utca nagyon nedves vagy esni kezd, ezúttal meg kell várnia. Addig nem gyűjtik a növényt, amíg a harmat el nem tűnik.

A kamilla gyűjtésére főleg élezett késeket és ollókat használnak. Ha a növényeket teljesen elvágják, akkor a szaporodás nem történik meg, és a következő évben az egész ültetvény pazarlóvá válik. Vágáskor ügyeljen arra, hogy a tartály csak egészséges és egész virágzatot tartalmazzon, és hogy a különféle betegségek által érintett levelek és virágok ne esjenek le.

A legtöbb esetben az alsó oldalú kosarak vagy dobozok kerülnek begyűjtésre. A lényeg az, hogy a virágzat nem morzsolódik és nem deformálódik.

A kamilla képes elnyelni a negatív környezeti hatásokat. Ezért nem szabad figyelnie az autópályák, vegyiparok, hulladéklerakók, gazdaságok és más veszélyes helyek közelében levő növények bőségére.

A termés betakarítása és hazajuttatása esetén sürgősen szárítani kell. Ehhez az eljáráshoz szükségszerűen az árnyékban, például a tetőtérben kell választani. Különleges előtetõket építhet. Fontos, hogy a homályos napsugarak kiszárítsák a virágzatot, megsemmisítve a gyógyító tulajdonságokat, és hogy a kamilla fokozatosan megszáradjon, kis huzattal. A növényt nagyon vékony rétegben, tiszta papírra vagy természetes szövetre kell bontani. Rendszeresen meg kell forgatni a virágzatot, hogy a friss levegő hozzáférése elősegítse a szárítás hatékonyabbá tételét. 7-10 nap elteltével a folyamat befejezettnek tekinthető.

Önnek képesnek kell lennie a növény tárolására is. A virágzatot üvegedénybe, tiszta vászonzsákba vagy kartondobozba rejtik, és alacsony páratartalmú, jó szellőzésű helyiségbe helyezik. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a kamilla hűségesen szolgálja mások egészségét két évig.

Miért hasznos a kamilla?

A gyógyszertári kamilla leveleiben és gyökereiben nincs annyi értékes anyag, mint a virágzatban. Mivel az orvostudomány (mind a hivatalos, mind a népi) aktívan használ virágot.

Miért hasznos a kamilla?

Ide tartoznak:

 • bioflavonoidok;
 • különféle savak - elsősorban kapril, szalicil, kapril;
 • kumarinok;
 • Polyhymnius;
 • cserzés és fehérjeanyagok;
 • illóolaj. Kék színű és nagyon telített összetételű, de nincs csípős szaga;
 • különféle vitaminok;
 • poliszacharid vegyületek;
 • sesquiterpenoids. Tartalomuk nagyon magas - akár 50%;
 • keserűség, nyálka és íny;
 • fitoszterol. A szteroid-alkohol különösen a bőr számára előnyös, lelassítja az öregedési folyamatot, és a haj számára is.

Milyen betegségeket lehet felhasználni a kamilla esetén?

A betegek számára virágvirágzatai természetesen nem csodaszer, de sok betegség kezelését jelentősen megkönnyítik. Ez például:

 • gyomor-bélrendszer vagy máj gyulladása;
 • görcsök a gyomorban vagy a belekben;
 • neurózisok;
 • nőgyógyászati ​​problémák;
 • megfázás
 • puffadás.

A növénynek számos hasznos tulajdonsága van. Enyhíti a gyulladást és epehólyag, megkönnyíti a belekben felhalmozódott gázok eltávolítását, enyhíti a görcsöket, megállítja a vért és harcol a baktériumokkal, erősíti az immunrendszert és helyreállítja az egészséget.

A régi időkben a kígyócsípés ellenszere teljesen elkészült a növényből. Különféle kamilla - kaukázusi. Rovarirtó szerként aktívan használják az ilyen káros rovarok, például legyek, szúnyogok, tetvek, rovarok és csótányok elleni küzdelemben. És virágkosarakból előállított por formájában, zöldségfélék kártevőinek elleni küzdelemben és akár istálló kártevőkkel is felhasználják.

A gyógyszertári kamilla alapján vannak olyan gyógyszerek, amelyek a simaizmok görcsoldóiként működnek, antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek, vagy csökkentik az érrendszer tónusát.Leginkább használt feldolgozott virágzat tea, infúzió, kivonat formájában. Széles körben használt és növényi illóolaj.

A kamilla gyógyszertár pozitív oldalon bizonyította magát az ilyen betegségek kezelésében:

 1. Az eperendszer megsértése.
 2. A gyomor olyan betegségei, amelyek a nyálkahártya kifejezett károsodásával járnak, akut vagy krónikus formában.
 3. A urogenitális rendszer gyulladásos folyamataival kapcsolatos súlyos problémák.
 4. A légzőrendszer betegségei, ha ezen túlmenően erős köhögés, nyálkahártya duzzanat kíséri őket.
 5. A bőr és a szövetek betegségei. A kamilla tápanyagok felhalmozódása lehetővé teszi a baktériumok szaporodásának, a gyulladás kialakulásának megakadályozását.

Kamilla segítségével eltávolíthatja a szorongást és a hisztériai állapotot, csökkentheti a fájdalom jelenlétét, különösen, ha fejfájás vagy fogfájás, fájdalmas menstruáció jelentkezik.

Fontos! A kamillakezelés általában hosszú ideig tart - akár három hónapig, és egy teljes kimenetelt jelent, ha a páciens teste nem reagál allergiás reakcióra. A betegek általában nem tapasztalnak függőséget a kezelés során.

A növény illóolaját számos gyógyászati ​​tulajdonság jellemzi. Mindenekelőtt a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • gyulladáscsökkentő;
 • antihisztamin;
 • baktericid.

A betegeknek való kitettség hatékonyságában az orvosok speciális anyagot rendelnek hozzá, amelyet a kamilla illóolaj tartalmaz. Ez chamazulen. Mellesleg, ő festi az olajat, amely viszkózus, sűrű folyadék, sötétkék színű. Tárolás közben az anyagot atmoszférikus oxigénnel oxidálják, majd az olaj először zöld, majd barna színűvé válik.

Nem csoda, hogy az orvosok és a hagyományos gyógyítók nagy figyelmet fordítottak az illóolajra. Kamillaolaj:

 • elősegíti az értágítást;
 • átmeneti hatású;
 • enyhíti a belekben a gázképződést;
 • serkenti az emésztőrendszert;
 • átlátszó és antibakteriális;
 • növeli a test védekező képességét.

A szokásos kurzus 7 nap. 2 csepp olajat keverünk egy teáskanál mézzel. Naponta kétszer vegye be. Ha szükséges, főtt vizet kell inni. Figyelemmel kell kísérni a test reakcióját, mivel bizonyos negatív hatások jelentkezhetnek, például hányinger és hányás, enyhe szédülés. Mivel ilyen tünetek előfordulhatnak, a kamilla illóolajat nem javasoljuk terhes nők és szoptató anyatej, 7 évesnél fiatalabb gyermekek, vagy bármely betegség akut stádiumában történő alkalmazására. Ebben az esetben szakember tanácsára van szükség.

Kamilla önkezelés

Mindenekelőtt otthon, a teát és a kamillateát használják helyi vagy szisztémás kezelésként. Külső felhasználásra vannak borogatók és kompresszók, duzzasztószerek és mellékhatások, száj és torok öblítése és mosása, fürdőkádak.

Kamilla önkezelés

Ezeknek az eljárásoknak az eredménye jó, ha:

 • a bőr sérülése történt, például égési sérülés, fekély, hosszú nem gyógyuló seb, fagyás;
 • Állandó gyulladásos pattanások a bőrön;
 • megkezdődött a szem nyálkahártyájának gyulladása;
 • a aranyércsomók fájnak és meggyulladnak;
 • menstruációs ciklus rendellenességet vagy méhnyak eróziót észlelnek;
 • diszlokáció, rándulás;
 • megindult a köszvény vagy reuma támadása;
 • aggódik a tenyér és a láb súlyos izzadása miatt.

Hogyan készítsünk gyógyászati ​​infúziót otthon?

 1. Ha problémák merülnek fel a gyomor-bélrendszerrel, akkor javasolt a kamilla gyógyszertár alábbi infúziója. 1-3 evőkanál virágzat szükséges, amelyeket két pohár forrásban lévő vízben főzünk. Ezt az adagot egy napra tervezték. Fogyasztjon 15 perccel étkezés előtt.A gyógyszer nagyobb hatása az lesz, ha ivása után feküdjön le, és egymás után megváltoztassa helyzetét, hogy mind a négy oldalán feküdjön.
 2. A migrén roham enyhíthető, ha 2 g-ot vesz be. kamillapor egy órával étkezés után.
 3. Az idegrendszer helyreállításához készítsen ilyen főzést. 4 evőkanál apróra vágott virág és 300 ml főtt víz szükséges. 30 percig vízfürdőben kell melegítenie. Miután a termék lehűlt, szűrjük. Az íz növelése érdekében adjunk hozzá egy kevés mézet. Vegyen be egy fél csésze egy időben ebéd és vacsora után. A húslevest legfeljebb két napig szabad tárolni.
 4. Van egy bonyolultabb recept, amely segít kezelni egy olyan érzékeny problémát, mint a puffadás. Háromrészes kamillahöz ilyen arányban adjunk hozzá: valerian gyökér - 2 rész, köménymag - 5 rész. Az összes zúzott összetevőt összekeverjük, forrásban lévő vízzel öntjük. Két evőkanálra 400 ml frissen eltávolított víz szükséges a tűzről. Öntsük a növényt, ragaszkodjunk egy lezárt tartályba 20 percig. A szűrés után elvégezheti. Egy ilyen eszközt javasoltak először éjszakai alvás előtt, másodszor reggeli előtt. Az egyszeri adag 100 ml. Ez a recept segít megnyugodni, carminative és nyugtató hatású.

A gyomorfekélytől az ilyen főzet segít. A következő gyógynövényeket vesszük egyenlő mennyiségben:

 • százszorszép virág;
 • calamus, pitypang és elecampane gyökerei;
 • mentalevél;
 • kukorica stigmái;
 • fű fű és köhögés mocsaras.

Köszörülje össze és keverje össze az összes komponenst, és tejtermoszba evőkanál 3 evőkanál keveréket öntsen egy liter forrásban lévő vízzel. Vegyen be 5 evőkanálot naponta, amíg javulást nem tapasztal.

Hogyan kell felhasználni a kamilla vízkezelésekhez

Infúzióként vagy főzetként a kamilla különféle terápiás és profilaktikus célokra szolgáló fürdők számára használható. Az ilyen eljárásokat általában úgy végezzük, hogy jótékony hatással legyenek a bőrre, valamint hogy pihenjenek és pihenjenek az egész test.

Hogyan kell felhasználni a kamilla vízkezelésekhez

Különösen jól érinti a kamilla mint wellness összetevőt, ilyen esetekben:

 • gyulladásos vagy allergiás folyamatok fordulnak elő;
 • görcsök jelentkeztek a borjúizmokban;
 • a bőr túl kiszáradt és hámlani kezdett;
 • kialakult repedések a lábakban;
 • zavaró lábak duzzanat;
 • hosszú ideig nem lehet elaludni;
 • állandó ingerlékenység és idegesség volt.

A gyógyfürdő elkészítéséhez nemcsak kamilla virágzatra, hanem az egész növényre és a gyökérzetre is szükség lesz. 500 gr. öntsünk 2 liter vizet, és forrásig melegítsük. Ne távolítsa el a tűzről további 10 percig. Ezután várjon, amíg kissé lehűl, szűrje le és adja hozzá a fürdőhöz. Ez az eljárás természetes. Ezt két hétig meg kell ismételni, minden más nap megismételve. A kezelés időtartama 30 perc.

Különösen a nők számára!

Ha egy nőnek leukorrhoea van, ilyen orvoslásra van szükség. Mérjünk 5 g-ot. kamilla és tölgyfa kéreg, 15 gr. csalán és a gesztenye levelek - 25 gr. Az összes összetevőt összekeverjük, és 2 evőkanál 200 gr-ra öntjük. hideg víz. 4 órát ragaszkodnia kell, majd 10 percig forralni. Használjon tamponok és duzzanás formájában, de a menstruáció alatt nem.

Ha az időszakok fájdalmasak, elkészítik ezt a gyógyszert: vegyenek egy evőkanálot: kamilla, menta, pásztorzsák, fagyöngy, cickafark, pásztorzsák. Mindent össze kell keverni, meg kell mérni 1,5 evőkanálot és be kell helyezni egy termoszba. Öntsön 3,5 csésze forrásban lévő vizet és hagyja hagyni egy órán át. Az italt néhány nappal a kezdés előtt és a menstruáció alatt kell bevinni. Normál: naponta háromszor 200 ml-re.

Milyen mellékhatásainak és ellenjavallatainak van a kamilla

Ha nem felel meg a kamilla, hányinger és hányás receptjeinek feltételeinek, emelkedhet a fejfájás és a vérnyomás. A nagy mennyiségű kamilla belső vérzést okozhat a meggyengült testben, valamint hörgőgörcsöt.

Az ellenjavallatok közül érdemes megemlíteni csak a növény alkotóelemeinek egyéni intoleranciáját.

Videó: a kamilla hasznos tulajdonságai

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások