Fehér vargánya - leírás, ahol nő, a gomba toxikussága

A Boletov családba tartozó fehér vargánya ízletes és meglehetősen ritka ehető gombák. Ez a fajta gomba nagyon kedvelt a csendes vadászat rajongói körében, ritkasága miatt azonban szerepel a Vörös könyvben.

Fehér vargánya

Leírás megtekintése

A fehér vargánya kupakjának átmérője meglehetősen széles tartományban változik - 40 és 150 mm között. Szintén gyakran vannak olyan fajok meglehetősen nagy példányai, amelyek sapkájának mérete eléri a 250–260 mm-t. A fejlesztés kezdetén a kalap gömb alakú, növekedésével párna alakúvá alakul.

A kalap színe fehér, jellegzetes árnyalattal (rózsaszínű, barnás vagy zöldes lehet). Ahogy a gomba sárgássá válik. Ezenkívül a sapka vargánya felülete meglehetősen száraz, növekedés nélkül.

A láb fehér színű, klub alakú, az alján van egy bizonyos vastagodása, meglehetősen magas. A felületet apró, könnyű pikkelyek borítják, amelyek a gomba növekedésével barnás árnyalatot kapnak.

A vargányás cső alakú test jellegzetes fehér vagy enyhén sárgás színű, túlérett gombák esetében - szürke. A gyümölcstest fehér pép, meglehetősen sűrű felépítésű. Felhívnám a figyelmet arra, hogy egy kis szünettel a gomba húsa szinte azonnal megváltoztatja a színét - sötétedik. A spórák barnás bivalyak.

A növekedés helyei

A csendes vadászat sok szerelmese tisztában van azzal, hogy ezt a finom gombafajtát csak fenyőfában és vegyes erdőkben találja meg. Gyakran e faj képviselői megtalálhatók a magas páratartalmú jellegzetes aspen erdőkben is, ez különösen igaz a száraz évszakokban.

A betakarítás csúcsa a nyár megjelenésével kezdődik és őszi elejéig tart. Noha ez a fajta gomba ritka, a vargánya gyümölcsös gazdag - meglehetősen nagy kolóniákban nő.

Hazánkban ez a fajta gomba leggyakrabban a szibériai középső részben található. Ez a faj számos európai ország (nyugati régiók), a balti országok és Fehéroroszország területén is növekszik. Bizonyítékok vannak arra, hogy a fehér vargánya növekszik Észak-Amerikában.

ehetőség

A fehér vargánya szerkeszthetősége
A gomba figyelmét bemutatta egy nagy táplálkozási értékű ehető faj. A főzés mellett a vargányát pácolni, sütni, szárítani és nyersen is fogyaszthatják. A vargánya olyan gomba, amely kompatibilis a főzés más fajta vargányával.

Hasonló nézetek és mit kell keresni

A legközelebbi rokon faj a vörös vargánya. A faj képviselőinek sapkájának mérete eléri a 150 mm-t. A fejlõdés kezdetén úgy tűnik, hogy a kalapot a láb testén húzzák, de az idő múlásával kiegyenesedik. A gyümölcstest pép elég sűrű, fehér. Amikor összerezzen, azonnal elsötétül. A fiatal gomba csöves testének rétege fehér színű, öregedéssel szürkévé válik, jellemzőbb szabálytalanságokkal vastagabb lesz. A spórapor piszkos sárga színű.

A legközelebbi faj lába, mint például a vargányvörös, általában 150 mm hosszú, legfeljebb 50 mm széles. Hengeres, az alján megvastagodik. A lábak fő színe fehér, alján zöldes árnyalatú. A felület sűrű, apró, puha pikkelyekkel pontozott, ami érzékenységét bársonyosan érzi.

A fehér vargánya legközelebb rokon fajainak fő növekedési helye a nyárfa. A termés csúcsa június és őszi közep között van.Ezeknek a gombáknak a legnagyobb felhalmozódása az emberek által ritkán látogatott helyeken található. A vörös vargánya és a fehér vargánya ízletes ehető gombák, magas tápértékkel és kiváló ízjellemzőkkel.

Egy másik rokon faj a sárga-barna vargánya, amelyet rókagombának is neveznek. Ennek a fajnak a képviselőinek sapka mérete eléri a 250-300 mm-t (az átmérőt feltételezzük), színe halványsárga és gazdag vörös között változhat. A fejlődés kezdetén a kalap gömb alakú, a gomba növekedésével az utóbbi domborúbbá válik. A pép meglehetősen húsos, törésével lila színűvé válik, majd gyorsan elsötétül. Vegye figyelembe, hogy a húsnak gyakorlatilag nincs jellegzetes illata és íze.

A csőtest színe világos (fehér vagy szürke is lehet), a pórusok meglehetősen kicsik, a spórapor piszkos sárga, barna árnyalatú. A lábak hossza eléri a 180-200 mm-t. A gyümölcsidény nyár közepétől ősz közepéig tart. Ez a faj ehető, ízében kissé rosszabb, mint a fehér vargánya.

Videó: fehér vargánya (Leccinum percandidum)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások