Zabliszt remez - leírás, élőhely, érdekes tények

A Remez zabliszt egy kis madár, amely a Passeriformes rendbe tartozik. Méretük szerint ezek a madarak jobban hasonlítanak a verébre, ám az utóbbitól eltérően rövidebb csőrük és hosszú farjuk van.

Remez

A megjelenés leírása

A madár testének hossza nem haladja meg a 150 mm-t, az átlagos súly kb. 20 gramm. Vegye figyelembe, hogy ezt a madárfajt meglehetősen könnyű megkülönböztetni a Passeriformes rendű többi madartól a tollazat meglehetősen változatos és világos színe miatt. A hím hátuljának borítója barna jellegzetes csíkokkal. Az oldal és a mellkas vörösesbarna. A fej sötét, kerek címerrel, amelyen a fehér szemöldök fényes foltokkal emelkedik ki. A nőstények tollazata főleg barna. Az zabliszt meglehetősen dallamos hangokat ad, a dalok nem nehézek.

Élőhely és biotóp

Az élő zabliszt-remez legvonzóbb fajtái - taiga-erdők (vegyes típusú, erdő-tundra). Leggyakrabban Európában, Ázsiában és a skandináv országokban. A telelődés fő helye Kína, Irak, Japán, Közép-Ázsia lábánál található.

Bunting remez - ezek a fészkelő, vándorló fajhoz tartozó madarak. Az élőhely középső és északi részén élő madarak általában a fészkelőhelyre érkeznek, amikor az első hő megérkezik (tavasz elején és közepén). A hibernáció során a madarak késő ősszel gyűlnek össze a tenyészidőszak vége miatt.

A fészkeléshez a madarak mindenhol olyan helyet részesítenek előnyben, amelyre északi típusú táj jellemző - nedves éghajlat és mocsaras talaj.

Vegye figyelembe, hogy ez a madárfaj nagyon társaságias, és egyáltalán nem kerül el az embereket. Remez gyakran a közelben telepedik le emberi lakásokkal, miközben nem csak vidéken, hanem a városban is. Remez elsősorban a közeli mezőgazdasági és mezőgazdasági területeket kedveli letelepedni, ezt a madár táplálásához szükséges étel szoros rendelkezésre állása magyarázza.

leírás

Egy ilyen kicsi madár, mint a zabliszt remez, különbözik a rokonoktól a test testének tömörségében és a tollfedelet élénk színében. A tollas test hossza nem haladja meg a 150–160 mm-t, átlagos súlya 20–22 g. Remez szárnytartomány - 250 mm-ig. Ezeknek a madaraknak az izgalmának állapotában egy címer puffogni kezd, amely a fej koronájában található és több hosszúkás tollat ​​tartalmaz. A madár csőrje, bár rövid, mégis meglehetősen nagy, jellegzetes egyenes korcsolya. A csőr és a csőr közötti távolság meglehetősen gyenge.

A zabliszt remez leírása

Felhívnám a figyelmet arra a tényre, hogy általában ez a madárfaj alig észlelhető, gyakran engedi az ellenséget a fészek közelében. Gyakran ad ki, kezdve zavaró és meglehetősen hangos hangokat adni.

A Remez hím házasságának fedelének színe meglehetősen változatos és vonzza a figyelmet - a ruházat teteje barnás, az alsó rész világos, jellegzetes gesztenyecsíkkal, amely keresztezi a mellkasát. Gesztenye csíkok szintén vannak jelen a kicsi madár oldalán. A zablisztfejet fekete kupakkal díszítik, az elülső rész, a mellkas, az áll és a remez szemöldöke fehér.

A madár toll sötét színű, kivéve a középső és az extrém párokat, amelyek világosabb színűek. A remez lábai rózsaszínűek és okker árnyalatú, a széles és a rövid csőr sötétbarna, a mandibil rózsaszín-okker színű.

A nőstény homályosabb tollazatú színű, ami valójában megkülönbözteti őt a hímből, míg a hím őszi ruhája hasonló a nőstény ruhájához.

A faj szaporodásának jellemzői

A hím remez éneklése még a madarak fészkelőhelyre történő repülésekor is hallható, amikor az egyének még mindig kis csoportokban tartják magukat.

Általános szabály, hogy a madarak párosítása szinte közvetlenül a fészkelőhelyre való érkezés után kezdődik. Leggyakrabban a remez fészkét a földre helyezi, sűrű növényzetben, bokrokban rejtőzik. A fészek elsősorban a tavalyi növényzetből épültek fel (száraz fű, zsurló).

A zabliszt fészek külső átmérője általában nem haladja meg a 120–130 mm-t, mélységben - akár 50 mm-ig, a tálca alja száraz fűvel van bevonva.

A kuplungban a tojások maximális száma 6 darab. A más fajokból származó Remez zabliszttojások megkülönböztető jellemzője, hogy teljes mértékben hiányzik a jellegzetes szálszerű mintázat. A tojások felülete barnás, sötét foltok szétszórva rajta.

A nőstény remeza főként jövőbeli utódok inkubálásával foglalkozik, az inkubációs időtartam kb. 2 hét. Ugyanezen ideig a keltető csibék a fészekben vannak anélkül, hogy addig hagynák, amíg erősebbé nem válnak. Abban az esetben, ha az utódok bármilyen okból meghalnak, a madarak új falazatot készítenek.

élelmiszer

Remez zabliszt étkezése
A nyári remez fő étele a kicsi gerinctelenek és a különféle rovarok. Az ősz megjelenésével ezek a madarak elsősorban növényi ételekre válnak, és egy olyan növény, mint a zab, a madarak kedvelt kezelése.

Tartása fogságban

Noha egy olyan faj, mint a zabliszt remez, meglehetősen elterjedt, ennek ellenére ezeket a madarakat nem olyan gyakran választják meg karbantartás céljából. Ennek oka a madarak félénysége és hitetlenségük. Leggyakrabban ezeket az énekes madarakat fogságban tenyésztik kanári tenyésztők, ennek fő célja a madarak jellegzetes dallamának megtanítása. Általános szabály, hogy ebben az esetben kizárólag fiatal hímeket választanak.

A madárketrecnek tágasnak kell lennie, legalább 700 mm hosszúnak. Ha a remez más madarakhoz kapcsolódik, akkor a konfliktusok nem zárhatók ki, mivel a zabliszt agressziót mutathat.

Fontos! Az ilyen fajok, mint a zabliszt fenntartásának egyik fő feltétele a föld vagy homokos talaj jelenléte.

A remez alapvető étrendje a fogságban a zab, a repce, a köles, a len, a napraforgó és a kanári magjai. Az étrend megfelelő kiegészítése az úgynevezett szűrés, amely különféle gyomnövényeket jelent. Nem szabad elfelejteni a puha madáreledeket is - ehhez felhasználhat gammarust és daphniát. Az olvadás és a tenyésztés ideje alatt madarakat kell etetni: zöldségeket, gyógynövényeket, rovarokat, lisztférgeket.

Érdekes tények

A Remez által előadott dalok felépítése nagyon változatos, és általában váltakozó dallamos trükkből áll. Remez leginkább egy bozótban énekel, magasan ülve a fa koronáján (felsők vagy oldalágak).

Kedvező életkörülmények között a zabliszt 4-5 évig élhet. Ennek ellenére egy esetet rögzítettek egy hosszú életű madár felfedezésekor, a remez élettartama körülbelül 13 év volt.

Remez egy kiváló építőként ismert madár, amely erős és megbízható fészket épít. Gyakran a déli országokban, különösen Afrikában, ahol ezek a madarak a hibernációhoz repülnek, a zabliszt fészket olyan pénztárcaként használják, amelyek megjelenésük szerint egy kesztyűt alkotnak, meglehetősen keskeny bejárattal.

Videó: zabliszt remez (Emberiza rustica)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások