Ihathatok lejárt pezsgőt?

Érdekes szempont a pezsgő ital palackjain. A palackozási dátumon és az ajánlott eltarthatósági időn kívül van egy sor, amely kimondja, hogy a tárolási idő korlátlan. Technikai szempontból, ha a palack kinyitásakor a szőlő aromája megmaradt, szénsavas és nincs keserű utóíz, akkor az italt felhasználhatónak tekintik, de vannak bizonyos árnyalatok.

Lehetek inni lejárt pezsgőt

Pezsgő tulajdonságai

Amikor egy üveg pezsgőt vásárol az ünnepi asztalhoz, ne feledje, hogy szigorúan véve, belül csak pezsgő található. Valódi pezsgőt csak azonos nevű francia tartományban készülnek, palackokban, bizonyos feltételek mellett, másodlagos erjesztéssel. Ehhez a Pinot noir és a Chardonnay szőlőfajtákat veszik. A gyártási technológia összetett, a recept szigorú betartását igényli, sok időt vesz igénybe. Nem meglepő, hogy egy üveg nagyon drága, és a borok gyűjteményéhez tartozik.

Termelési jellemzők
A tömegtermeléshez egy teljesen más technológiát alkalmaznak, amely magában foglalja a tartályokban lévő szén-dioxid dúsítását. A különbség a valódi márkás italoktól az, hogy elegáns buborékok képződnek, mielőtt egy tartályba dugnák, valódi pezsgővel - utána.

Valójában az olcsó fajták esetében a nyersanyagok egységének szabályát nem tartják be. Mint az olcsó asztali borokban, vegyes fajokat is használnak, a termesztési terület megkülönböztetése nélkül.

Az ilyen borokat hosszú ideig nem tárolják, ízük minden évben romlik. A gyártókat viszontbiztosítják, legfeljebb 12 hónapos keretet határoznak meg. Valójában egy hermetikusan lezárt ital 2-3 évig megőrzi eredeti tulajdonságait. A valódi pezsgőmárkák, a Crystal és a Dom Perignon esetében az eltarthatóság gyakran 10 évre korlátozódik, egyes típusokat 25 évig tárolnak, ezután az íz és az aroma megváltozhat.

Tárolási feltételek
A gyűjtőborok esetében az érlelés és a késztermék tárolásának feltételei nagyon fontosak. A borospincék bizonyos hőmérsékletet tartanak fenn, a páratartalom kb. 75%, a palackokat speciális állványokra helyezik egyértelműen kalibrált szöggel. A pezsgő különleges gondosságot igényel, mivel a palackokat az óramutató járásával megegyezően forgatják.

A szénsavas fajok nem annyira érzékenyek a körülményekre. Függőlegesen dobozokba vagy kartondobozokba helyezik, hűvös hőmérsékleten tárolják, megakadályozzák a termék túlmelegedését és fagyását.

A szénsavas italok típusai
Az eltarthatóság közvetlenül függ a cukortartalomtól és az alapanyagok típusától. A Brutu 6 hónapot kap, a félédes megőrzi tulajdonságait 2 évig. Minél alacsonyabb az édesség, annál rövidebb a minőségi garanciaidő.

Fontos: megkülönböztetni az eltarthatóságot és a tárolást, az első nem korlátozott.

A pezsgő italt színnel osztják: fehér, piros, rózsaszín és cukortartalom. faj:

 • brut;
 • félszáraz;
 • édes;
 • desszert;
 • édes.

A legnépszerűbb a félédes, ideálisan hússal, gyümölcs snackekkel és édes desszertekkel kombinálva.

A minőség meghatározása
Az ár nem mindig minőségi mutatója, tehát választáskor ügyeljen a következőkre:

A pezsgő minőségének meghatározása

 • alkohol-bizonyítvány-tétel jelenléte;
 • származási ország;
 • a palack megjelenése;
 • a parafát fedő fóliaréteg integritása;
 • a szükséges információk megléte a címkén.

Különös figyelmet kell fordítani a feliratra, ahol fel kell tüntetni, hogy a bor „pezsgő”, és nem „pezsgő”. A minőségi ital árkorlátozása 400-650 rubel. Drágább típusok megvásárlásához jobb, ha egy speciális italboltba mennek.Oroszország, Spanyolország, Németország, Argentína és Chile termelőinek pezsgői népszerűek. Franciaország kedvező ízű, olcsó fajtákat is szállít a belföldi piacra.

Hogyan lehet megérteni, hogy a pezsgő elrontott?

Sok élelmiszermérgezés története a következő szavakkal kezdődik: "mi fog történni vele a hűtőszekrényben". A bort bizonyos körülmények között kell tárolni, a fő követelmények között szerepel a hőmérséklet és a magas páratartalom állandósága. Otthon lehetetlen megadni a szükséges mutatókat, ha nincs személyes borospince. A minőségi mutatók:

 1. Könnyű pamut, amikor az üveget kinyitja.
 2. Egy kis köd.
 3. Folyadék átlátszóság.
 4. Kellemes gyümölcsös illat, apró szőlővel.
 5. Egy egyenletes buborékréteg emelkedik az üveg felületéhez.

Az elkényeztetett ital homályossá válik, a savanyú tészta aromája keveredik a szaggal, az íze keserűvé válik, az utóíz penészgombává válik, néha külön ecetes utóíz jelenik meg. Ne próbálja ki azt a bort, amely több mint két napig a szobában nyitott palackban állt, még akkor is, ha az eltarthatóság még nem járt le.

Az ital alkalmasságának fő referenciapontja az ízérzés. Ha hosszabb ideig túllépi az eltarthatóságot, vagy ha a tartály nem szoros, akkor enyhe vagy közepes formában ételmérgezés veszélye áll fenn. De ha a parafa nem deformálódott, a palackot nem hevítették vagy fagyasztották le, a nyílásnál jellegzetes hang hallatszott, az íz és az aroma nem szereztek idegen árnyalatot, akkor pezsgőt inni lehet.

Videó: hogyan válasszunk és inni pezsgőt

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások