Táplálhatok tojást edzés után?

A sikeres étrend kiegyensúlyozott étrendet igényel. Ezenkívül a sportolók étrendjét úgy alakították ki, hogy minden étkezés átgondolt legyen. Az egyes sportolók napi étlapjában a tojás élvez elsőbbséget, mivel ez az élelmiszer olyan termék, amely kiváló minőségű fehérjét szolgáltat a testnek.

Edzés után lehet tojást enni?

Mi a tojás értéke?

A tojások sok a szervezet számára hasznos összetevőt tartalmaznak. Ez a termék a protein fő szállítója, ami a sportolók számára nagyon fontos. Zsírokat és esszenciális aminosavakat is tartalmaznak. Ezen értékes elemek mellett a tojássárgája koleszterint is tartalmaz. Ez a test, amely belép a testbe, megzavarja a lipid anyagcserét, és tulajdonsága, hogy lerakódások formájában lerakódik az érrendszer falain. Ez a negatív minőség hozzájárul az atherosclerosis kialakulásához. Igaz, a koleszterin tulajdonságainak egyoldalú megítélése nem éri meg, mivel sok függ a tojás feldolgozásának módszerétől, valamint attól, hogy mely termékekkel kombinálják őket. Például hasznos lehet egy kis mennyiségű olajjal főzött rántotta, és egy szalonnával vagy szalonnával készített tál csak egy újabb koleszterin-mennyiséget fog hozzáadni. Ezért minden az adott helyzettől függ.

Ha a tojás pozitív tulajdonságairól beszélünk a sportolók számára, ezek a következőkben nyilvánulnak meg:

  1. Egy tojás legfeljebb 6 gramm kiváló minőségű fehérjét tartalmaz.
  2. A termék telített hasznos aminosavakkal, amelyek részt vesznek az izomszövet helyreállításában.
  3. A tojásokban sok vitamin és ásványi anyag található.
  4. A termékben fontos többszörösen telítetlen zsírsav található, amely fenntartja a test normális hormonális hátterét.
  5. A lecitin egy másik fontos összetevő, amely nélkülözhetetlen az agy és az idegszövetek számára.

A koleszterin tulajdonságait fentebb tárgyalták. Csak annyit kell tennie, hogy ennek a szernek az összes negatív tulajdonsága tekintetében a szintézis folyamata nem zajlik rendesen nélkül. Tehát a koleszterin aktívan részt vesz a tesztoszteron hormon termelésében, amely felelős az izomtömeg növekedéséért.

Milyen formában kell tojást enni

Ebben a kérdésben a szakértőknek nincs egyetértésük, csakúgy, mint a termék optimális egyszeri adagja tekintetében. Nagyon függ a sportoló étrendének sajátosságaitól, életkorától, nemétől és más egyéni jellemzőitől. Ám átlagosan 2-5 tojás evése tekinthető normál napi adagnak.

A legjobb sült tojást főzni tőlük, hozzáadva egy kevés természetes növényi olajat az ételhez. Ön is főzhet keményen főtt tojást.

Tojás edzés után

Ha a hivatásos sportolók tisztában vannak az edzés utáni táplálkozás népszerűségeivel, akkor az edzőteremben látogatók amatőrök leggyakrabban nem ismerik az osztály utáni táplálkozás sajátosságait.

Tojás edzés után

A szakértők határozottan javasolják a "fehérjeablak bezárását" a tojásokkal. A termék ésszerű használatával a sporttevékenységekre fordított energia gyorsan helyreáll. A tojás hozzájárul az anyagok hiányának kitöltéséhez és az izomtömeg természetes felhalmozódásához vezet. A fizikai erőfeszítések okozta veszteségek kompenzálásához elegendő 2-3 darab enni.

Nyers tojás

Sok kezdő sportoló konzultál a tapasztalt sportolókkal egy táplálkozási programról, amely erősíti a testet és elősegíti az eredmények elérését. Ez a kérdés különösen súlyos a testépítésben részt vevők számára. Valójában a test "építése" közvetlenül függ az étel tulajdonságaitól, amelyet a sportoló fogyaszt.

Úgy gondolják, hogy a nyers tojásnak az ilyen étkezés kedvelőinek táplálkozásának alapjává kell válnia.Mint itt már megjegyeztük, a tojásnak valóban nagy a táplálkozási értéke, de még az egészséges ételeket sem szabad ellenőrizetlenül fogyasztani. A nyers tojás olyan súlyos fertőzés, mint a szalmonellózis fő forrása. Ezért használatuk nem teljesen biztonságos az egészségre, mivel további problémák merülhetnek fel.

Az összes lehetséges kockázat miatt jobb főtt tojást edzés után használni, vagy sült tojást főzni. Magas hőmérsékletnek való kitettség esetén az összes patogén mikroflóra elpusztul, de a termék hasznos tulajdonságai szinte teljes mértékben megmaradnak, ha a tojást lágyan főtték. A tojás főzésének ez a lehetősége előnyösebb, mivel a tojássárgáját nagyon gyorsan emésztjük.

A sport-táplálkozási szakértők fürjtojást ajánlanak. Ez a termék a csirkefélével összehasonlítva számos előnnyel rendelkezik:

  • az ilyen tojásokat nyersen lehet fogyasztani;
  • ehetők együtt a héjjal;
  • telített szelénnel és vassal;
  • a termék jól felszívódik és hozzájárul az emésztőrendszer hatékony tisztításához.

A fent leírt szabályokat követve nem lesz nehéz megérteni a tojás edzés utáni evésének kérdését.

Videó: tojás a súlygyarapodáshoz

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások