Morodunka - leírás, élőhely, érdekes tények

A Morodunka egy madár, amely a szalonka, lilealakúak családjába tartozik. A család testvérei a következők: Curlew, gyógynövény, aranyszár, turukhtán, Csernyisz, dunlin.

terekcankó

A madár mérete átlagosan 26 cm, a kinyitott szárnyak hossza akár 45 cm is lehet, hasonlóan a dalmadarakhoz. Súlya 60-125 gramm, egy kicsit több, mint a veréb.

Egy hosszú csőr kiemelkedik, felfelé ívelt és két feje fekete, fekete. Ebben különbözik a testvéreitől megjelenésében. A madár színe nem világos, hasonlóan a többi ormányhoz. A hát és a szárnyak barna vagy sötétbarna. A has gyakran fehér, néha barna vagy barna árnyalattal. A farok szürke. A szárnyak és a farok végén található tollazat sokkal sötétebb, barna, még közelebb van a feketehez.

A kagylónak hosszú, sárga színű lábai vannak, a vége fekete, a metatarsus felületén pajzsok vannak. Vannak olyan membránok, amelyek jobban hangsúlyosak a középső és a külső ujjak között. A nyak közepes, a farok meghosszabbodik, és nagyon jól néz ki a madár repülése közben. Világos szemöldök.

A férfi és a nő színezésében nincs különbség. Nyáron a madarak hátán két fekete csík található, amelyek eltűnnek az elszállásuk után. Télen a szín szilárd, majdnem ugyanaz, mint a nyáron. A tollazatnak nincs élénk színe. Csak a kikelt csajnak van pelyhes ruhája, hasonló a hordozóhoz, de sárgás vagy barna. A tetején lévő fiatal növekedés sötétebb színű - barna, a tollak vége okker vagy piros. A madár nagyon gyors, drasztikusan megváltoztathatja a mozgás pályáját.

élelmiszer

Főleg állati táplálékkal táplálkoznak. A kövek enni tudnak, de a madaraknak csak arra van szükségük, hogy javítsák az étel köszörülését és emésztését a gyomorban. Rovarokat esznek, például szárazföldi és vízi bogarak (úszók). Szintén szeretnek enni grubokat. A vízi lakosok közül rákok, puhatestűek, rákok, pókok és férgek táplálkoznak; a talajban is kereshetnek. Amikor a madarak esznek, nagy számban gyűlnek össze. Legyen mancs a vízben, ahol sekély, és fogja el az áldozatot. A csőrét egy szögben leeresztik a tóba, és oldalról a másikra hajtják. Az állati eredetű élelmiszerek mellett algákat és magokat fogyasztanak. Amikor egy kis Morodka elkap egy kellően nagy zsákmányt, vízben leöblíti, majd megeszi. Szárazföldön élelmet keres, mivel a csőr hosszában homokot átszúr.

reprodukció

A kismadarak tavasszal (április-május) repülnek fészkeikbe a párzási idõszakra. Kinek nincs párja - ebben az időben formálódik. A madarak monogámok, de a párok ritkán adódnak hozzá az életre. Néhány év után a madarak gyakran megváltoztatják partnerüket.

A kis madarak tavasszal hangos zajt hallanak, de ez nem azt jelenti, hogy tőlük mindig nagy a zaj. A párzási idõszakban minden madárfaj izgatott és hangosan viselkedik. A hím, a nőstényt meghívva, a rezervoár partján áll, felemeli a farkát, remeg a testével és a szárnyaival, miközben a csőr nyitva van.

A szárnyasak nagyon békések, könnyen eljutnak más madárfajokhoz. Fészkelnek a földön, kicsi lyukakat ásnak körülbelül három centiméter mélyen és tíznél kevesebb szélességben. Levelekkel, mohával, náddal, ágakkal, fa kéreggel, fűvel és egyéb erdészeti törmelékkel vannak bélelt. Keressen olyan helyeket, ahol a fészek láthatatlan lesz. Általában a szárazföldi növényzetben rejtőznek. Felállhat néhány centiméterre a fészktől, és nem veszi észre azt, és az ott található madárt.

Május-júniusban a tojásrakás megtelt. Párban 2-5 tojás jelenik meg, egy seprű. Csak a falazat elvesztése esetén lehet a nőstényt újra tojásrakni. Körte alakú, színe puffasztól barnaig vagy szürke, barna foltokkal. Hatch őket pedig a hím még jobban ül, mint a nőstény.Körülbelül három hétig tart, majd csajok jelennek meg. Az első utódok nagyon tehetetlenek. A növekedés gyors, ezért a szülőknek sok ételt kell hozniuk. A nőstény a csajok a vízbe vezet, ahol láthatatlanok és biztonságosak lesznek a ragadozók számára. Ott megtanulnak úszni, veszélyben pedig merülhetnek vagy úszhatnak távolról. Körülbelül három héttel kezdik repülni. Ez két hónapon belül megtörténik, miután a csibék függetlenné válnak.

élőhely

Habarcs élőhely
Élőhely - Kelet-Európa, erdő-tundra és erdőzóna. Találkoznak egy morodkával is Szibériában. Olyan helyen él, ahol nagy a növényzet. A legtöbb madár az erdők északi oldalán található. Szereti letelepedni a folyók, tavak és mocsaras partok mentén, ahol különféle tározók találhatók, ahol finom, áradott rétek vannak. Gyakran megtalálhatók a víztestek partján kialakuló kis pocsolyákban. Válassza ki a tavak környékét úgy, hogy vannak olyan helyek, ahol fű, mocsaras, iszap vagy tőzeg nélküli.

Ritkán üljön le a fákra, ha ülnek, akkor a fűzfenyőkre. Folyóktól és tengerektől távol élhetnek, de ez nem túl gyakori. Ez egy vándorló madár.

Télen, júliusban - szeptember végén Ázsia, Afrika, Ausztrália repül. Ott buta parton él.

Halálos fenyegetés

A fészket nagy számú szarvasmarha elpusztítja legelőkön, a bankoktól folyókkal. Más madarak tönkretehetik fészkeiket. A párzási idõszak alatt kényelmetlenül és zajosan viselkednek, ami szintén veszélyes lehet. A madár nem félénk, biztonságos távolságra repül, és egy gubancon ül, megfigyelheti.

Érdekes tények

Számos érdekes tény van a morodik életéből:

  1. „Barátokba kerülnek” más madarakkal; a fészkelőhelyeken gyakran találkoznak kétágú, hadnagy, orsófával és egy ötvenével.
  2. A hang hasonló a gömbölyűhöz, de lágyabb. A hangok két-öt szótagból állnak. Amikor egy madár megijed, a következőt teszi közzé: „elvégre”. A hím dala a párzási idõszakban: „krruuu-krrruuu”, ezek a hangok meglehetõsen hangosak. Kiadja, hogy alacsonyan a föld felett repül, lehajtja a fejét, és szárnyai szélesre terjed.
  3. Oroszországban és Fehéroroszországban a Vörös könyv szerepel.

Videó: Morodka (Xenus cinereus)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások