Kis gopher - leírás, élőhely, életmód

A Krím-félsziget egyedülálló. Területén három éghajlati övezet található. Ennek eredményeként gazdag különféle állatokban. A Krím-félszigeten találták meg a kis gopher őseinek ősi maradványait. A tudósok hosszú ideje a félszigeten dolgoztak vizsgálata során, 179 egyént fogtak el.

Kis gopher

Gopher-populáció

A lakosság egy része biogeocenosis, kifejezetten emberi kéz által létrehozott, vagyis ez egy mesterséges ökoszisztéma. A népesség gabonafélékkel teljesül. Az elfogott gopfák közül három található téli növényekben.

Találhat egy kis gofert egy erdei övben. Ez azonban nem áll kapcsolatban a biotóp ősi alkotóelemeivel, ami azt jelenti, hogy a kis gopherrel csak egyszintes ültetésekben lehet megismerkedni.

A Kis-Gopher téli faj. Felébrednek tavasszal, február-március körül. Az ébredés hőmérséklettől függ. Néhány földi mókus nyáron hibernál.

A kis gopher faja

A test hossza 19 és 24 centiméter között változhat, az egyén súlya 460 gramm. A farok a testnek csak egyötöde, hossza kevesebb, mint 4 centiméter. Mérete ellenére a farok nagyon fontos a rágcsálók életében. A farokon helyezkednek el speciális érzékeny végződések, amelyek útmutatást nyújtanak a földi mókusnak a földalatti átjárókban.

A gofer test színe földes szürke lehet, és szürke-halvány-sárgás. A test alakja hosszúkás, a végtagok rövidek. A súrológép feje pete alakú. Egy kis gopher arcán apró foltok láthatók. A gopher has általában szürkés. Az oldaltest és a végtag szürke színű, néha sárgás árnyalatú.

A kis gopferek sok időt töltenek a föld alatt, ennek eredményeként rossz látásuk van. Emiatt általában nem mennek messzire uráikból.

A földi mókusok lakk mirigyekkel rendelkeznek, amelyek segítenek ellenállni a pornak és a szennyeződésnek. Ez nagyon fontos, mivel a Gophers szemét folyamatosan szennyezik. Emiatt nagyon kicsi, szinte láthatatlan aurikájuk van.

A kis gopferek elképesztő képességgel - hangjelzéssel - rendelkeznek. Általában a rágcsálók nyikorognak vagy sípolnak. A hang a veszély mértékétől függ.

A kis gopher életképessége 1 és 3 év között változik. Ha a környezet és az éghajlati feltételek kedvezőek, akkor a rágcsálók akár 5 évig is élhetnek.

élőhely

A kis gopher eloszlása ​​meglehetősen nagy. Általában a síkságon és az alacsony hegyvidéki sztyeppéken és fél sivatagokban telepednek le. A kis gopher település határai keleten - a Betpak-Dala sivatagig, nyugaton - legfeljebb a Dnyepernél; északon - a Zaysan-tóig, délen - a Fekete-tenger partján.

életmód

Kis gopher életmód
A tudósok megfigyelései alapján kiderült, hogy több kisméretű földi mókus nő van, mint férfiak, és a szexuális index 0,8. Ha utódokról beszélünk, akkor több nőstény születik, mint hím.

A szaporodás hibernáció után történik. Általában a várandós nők tavasszal (március-május) találkozhatnak, de előfordul, hogy nyáron (június-július) találkoznak. Az embriók méretét teljesen lehetetlen meghatározni, mivel a nőstényeket embriókkal találták meg, amelyek hossza 2-3 mm. Ez egyidejűleg történt a nőstényekkel is, amelyekben az embrió testhossza már 31-36 mm. A Gophers nagy figyelmet fordít az utódokra. A fiatalok vaknak, süketnek és hajtalannak tűnnek, ezért csak szükségük van valakire, aki segít.

Egy évnek egy generációs ciklusa van. A nőstény általában 5-8 kölyköt hoz. Életükben először szigorúan a lyukban vannak.Áprilisban - májusban (az időjárási körülményektől függően) a fiatal gopher kölykök kijönnek a lyukból. Ezt követően, körülbelül egy hónap elteltével, áttelepülésre kerül sor.

A Gophers kolóniákban él, amelyek több kilométerre is nyújthatók. A gopterek olyan urmokban élnek, amelyek mélysége elérheti a 1,8 métert, és mozogásainak hossza meghaladhatja a 4 métert.

A Gophers előkészíti a telepeket téli időszakra. A rágcsálók bejárata egy speciális földelõ dugóval van bezárva, amelyet csak tavasszal ástak ki. A lyukból való kilépés akár 3-4 napig is eltarthat. Ha a lyuk régi, akkor több bemenettel is rendelkezhet.

Figyelem! A kis gopher a pestis, a tularemia és a brucellózis kórokozójának hordozója. A Krím-félszigeten egy rágcsáló vese-szindrómában szenvedő vérzéses lázat talált.

élelmiszer

Gopher etetés
Ez nem azt jelenti, hogy a gopferek finom az étrendjükben. Ismert, hogy az egyén kb. 32féle takarmányt eszik. Érdemes megjegyezni, hogy a kis gopher állati takarmányt fogyaszt, azaz Krími gyík, valamint különféle rovarok. A kis gopferek különféle gabonaféléket esznek - ezért a rágcsálók kártevőnek tekintik. Mindegyik takarmánynövényt meg tudja enni, és csak gyomokat hagy maga után.

A kis gopher étrendje magában foglalja a menta, a tollfű, a búzafű és a tulipán is.

ellenség

Mivel a kis gopher tenyésztésének intenzitása nagyon magas, és káros a nagy mértékben, ez a rágcsáló nem tartozik a védett fajokhoz. Ezen állatok fúrása azonban nagyon fontos, mivel sok állat használja a Vörös könyvben felsorolt ​​állatokat

A tudósok észrevették, hogy a populációk száma a közelmúltban csökkent, néhány faj teljesen eltűnt. Ennek oka az volt, hogy az éghajlat fokozatosan változik. Fontos szerepet játszott a föld művelésével olyan vegyi anyagokkal történő gazdálkodása, amelyek negatívan befolyásolták a kis gopher életképességét.

A kis gopher kénytelen szembenézni a nagy ellenségekkel: kígyók, sztyepp sas, looney, balaban, sarkantyú és róka. A rágcsálók általában az ókori sirályt, azután a róka és csak utána a mocsári holdt vigyázzák. A fennmaradó ellenségek ritkák, razziák.

Videó: Érdekes Gopher-tények

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások