Patkány - leírás, élőhely, életmód

A patkány egy rágcsáló, amely a Muridae családhoz tartozik. Többféle patkány létezik. Ezek közül a leggyakoribb a fekete és a barna. Ennek az állatnak nagyon erős szaga és hallása van. A rágcsáló jellegzetes éles pofával és két éles metszőfogalommal rendelkezik az állkapocsban. Az állat nagyon érzékeny és térben jól orientált.

patkány

A patkányok kapcsolata

A patkánytelepek társadalmi szervezete összetett kölcsönhatásokból áll. Ez lehetővé teszi a rágcsálók számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a változásokhoz. Az egyének viselkedése függ mind fizikai tulajdonságaitól (nem, méret, stb.), Mind korábbi tapasztalataiktól. Így az uralkodó hímnek nyernie kell, ha viszonyát hátra fordítja és lábait mellére állítja. Ezenkívül a győztes is vizelhet az ellenfelet. Amint létrejönnek ezek a hierarchikus kapcsolatok, a társadalmi csoport területi problémái eltűnnek.

Ilyen módon létrejönnek a patkányok közötti társadalmi kapcsolatok, amelyek az élelmet vagy a fészkelést részesítik előnyben. Vannak olyan személyek, akik elsősorban az előnyöket élvezik, azok, akik a szárnyakban várakoznak, és végül azok, akiket a kolónia többi része elutasít - a közösségtől elkülönülten kell élniük. A patkány közösségek társadalmi szerveződését azonban nem lehet összekapcsolni egy egyszerű és megrázkódhatatlan dominancia skálával. Valójában a patkány státusza nem rögzített, hanem társadalmi környezetétől függ.

közlés

Mivel a patkányok társadalmi állatok, fenn kell tartaniuk a társadalmi kapcsolataikat és információcserét kell folytatniuk egymással. Különböző módon tudnak kommunikálni, például:

 1. Hangkommunikáció. A rágcsálók két szinten hangot adnak: hang és ultrahang. Az ember észlelése az állatok által hallott hangoknak csak egy kis részét képezi. A hangok nagyon kifejezőek lehetnek az elégedetlenség vagy a tiltakozás jelzésére. A rágcsálók a harcok során is hangot adnak. Az emberi fül számára nem hallható ultrahang a vészjelzésekhez vagy a közösség veszélyének riasztására szolgál.
 2. Szag. Más társadalmi állatokhoz hasonlóan a patkányok is szagokat használnak, hogy sok szagaüzenetet közvetítsenek. Különösen a vizelet feromonjai lehetővé teszik az információk továbbítását a kolónia egész területén. A pubertás ideje alatt a hímek kis csepp vizeletet hagynak az útjukban. A nőstények ezután ki tudják venni társuk szagait. Az információ továbbításának egy másik módját speciális szagú mirigyekből származó ürülék felhasználásával hajtják végre. A rágcsálók ezeket a váladékokat dörzsölik a környezetük tárgyaiba.
 3. Szippantás. Szag alapján a rágcsálók szintén meghatározzák a társadalmi státuszt. Amikor két patkány közeledik egymáshoz, egyfajta kommunikációs kód jön létre köztük: az egyik megerősíti dominanciáját azzal, hogy gyakrabban szimatol, és a másik megfigyeli alárendeltségét, ezt gondosabban hajtva végre.

A két leggyakoribb patkányfaj

A leggyakoribb és legveszélyesebb emberre kétféle patkány - barna és fekete. Mindkettő mérete nagyobb, mint az egereknél, de ritkán több, mint 500 gramm. A fekete patkány kissé kevésbé barna és kevésbé gyakori. Mindkét faj Ázsiából származik, és különböző időpontokban érkezett Európába, különösen a barna patkányok a középkor végén érkeztek Európába. Egyszerre sikerült más kontinensekre is költözni - Amerikába és Ausztráliába a telepesek hajóin. Ez az oka annak, hogy néha "az óvilág patkányának" hívják őket.

Típustól függően az épületek, pincék felső emeletein, valamint a csatornákban élnek.A patkány nagyon termékeny állat, ragadozók hiányában általában a rágcsálók gyors túlnépesedése következik be. Károsíthatják a növényeket, a raktárakban vagy a boltokban található élelmiszerkészleteket. Ezen túlmenően ezek az állatok károsíthatják az elektromos vezetékeket, haraphatnak kábeleket, tüzet provokálhatnak, károsíthatják az épületek szigetelését. Ezenkívül a patkányok néha az épületek megsemmisítésének bűncselekményei lesznek, mivel rágni tudnak az alapon, ezáltal gyengítve a szerkezetet. Csöveket is repedhetnek, és ezért víz vagy gáz szivároghatnak.

Fekete patkány

Fekete patkány
Jellemzők:

 1. A hegyes pofa háromszög alakú.
 2. Nagy szemek.
 3. Nagy, vékony, mobil, áttetsző, lekerekített fül, haj nélkül.
 4. 4 ujjú lábak.
 5. 5 lábujjú hátsó lábak.
 6. Hátul sötét szürke vagy szürke-fekete szőr, a hasi rész világosabb.
 7. A farok hosszú, kúpos, sötétszürke, pikkelyes (kb. 260 gyűrű), általában hosszabb, mint a test.
 8. 16 fogak.
 9. Hosszúság 45 cm-ig.
 10. Súlya 130 és 180 gramm között van, és csak ritkán éri el a 220 grammot.

reprodukció
A fekete patkányok 2 - 5 hónapos időszak alatt érik el a pubertást. A terhesség átlagosan 22 napig tart. A kölyök vak és szőrtelen születik, haja 7 nap után jelenik meg, 12-14 nap után kinyitja a szemét. Kb. 3-4 hét után elmaradnak a mellkasuktól. Az almok átlagos száma évente 4-6, mindegyik átlagosan 6-8 kölyköt hoz. Átlagos élettartamuk 9-12 hónap.

Meglehetősen gyenge látásuk, gyakorlatilag vak, de hallásuk, illata, érintése és ízük fejlett. A fekete patkányok jó futók, kiváló hegymászók és lovasok, és ha az élet kényszeríti őket, akkor jó úszók.

Élőhely, életmód és táplálkozás

Fekete patkányokat találtak a mezőkön, és különösen szeretnek fészkelni sokemeletes épületekben. Ha a barna patkány inkább a pincéket és pincéket részesíti előnyben, akkor a fekete ilyen helyiségekben kényelmetlen. Ezek nagyon ügyes állatok, szeretik a tetőtérbe, különösen a sokemeletes épületekbe telepedni. Nagyon ritkán lehet őket pincékben vagy csatornákban fészkelni. A szabadban inkább a talajszint felett élnek, például fák mellett, de néha ásatásokban vagy épületek körüli növényzet alatt találhatók. A rágcsálók éjszakai. Társadalmi állatok és olyan csoportokban élnek, amelyek több mint ötven egyént számolhatnak.

A fekete patkányok a növényi eredetű termékeket részesítik előnyben: gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, magvak, gyökérnövények és állati takarmányok. A fekete patkányok általában ugyanazt az utat vagy utat követik menedékük és táplálék- vagy vízforrásuk között.

Barna patkány

A barna egy másik patkányfaj, amely veszélyt jelent az emberekre. Sokan úgy vélik, hogy ez a faj Norvégiából származik, de valójában nem. A rágcsálók Ázsiából, Kínából és Japánból származtak. Európába érkezett a tizennyolcadik században, fokozatosan kiszorítva "unokatestvére fekete testvérét". Ez a faj nem rendelkezik normál kontaktussal az emberekkel - egyrészt azért, mert károsítja a növényeket és más növényeket, másrészt azért, mert ezek az állatok veszélyes betegségek hordozói.

Barna patkány

A barna rágcsálók életmódja, a fekete patkányok nagyon hasonló életmódja az, hogy mindkét faj inkább olyan telepekben él, ahol egy víz közelében van, de a fekete kollégáktól eltérően a barna rágcsálók nagyon szegény hegymászók, tehát nem fészkelnek a tetőtérben. . Ezek az állatok inkább a föld alatti helyiségekben vagy az alsó emeleten, valamint a csővezeték-hálózatokban telepednek le.

Sok szempontból a barna patkányok hasonlóak a fekete rágcsálókhoz, tehát érdemes csak a megkülönböztető tulajdonságokat megjegyezni.

vonás

 1. Az állat meglehetősen nagy és a murid családhoz tartozik.
 2. A rágcsálónak meglehetősen hosszú teste van - körülbelül 25 cm, farok nagyjából azonos méretű.
 3. Egy felnőtt súlya kb. 350 g, ezért ez a faj nagyobb és nehezebb, mint rokon, a fekete patkány.

Élőhely, életmód és táplálkozás
Ez a faj mindenevő. A rágcsálók nagyon jól alkalmazkodnak az emberek közeli élethez és olyan ételeket esznek, amelyeket a házban találnak. A rágcsáló éjszakai életet él. Megfigyelheti jelenlétét csak nagyon kora reggel vagy alkonyatkor. Csatornákban vagy hulladéklerakókban keres élelmet. Lyukakat ás, és az emberek lakóhelye közelében él. Étrendje főleg gyümölcsökből, gabonafélékből és húsból áll. A patkányok olyan kolóniákban élnek, amelyekben meghatározzák a saját magatartási szabályaikat.

Rágcsáló vizelhet a rokonai között. Ez a dominancia demonstrációja és módja annak, hogy meghatározzuk a helyét a társadalmi hierarchiában. Vannak esetek, amikor az uralkodó egyének vizelnek egymás ellen - ez azt mutatja, hogy egyenlő jogokkal rendelkeznek és ilyen gesztus mellett elfogadják egymást.

A barna patkány meglehetősen agresszív viselkedést mutat. Ez az állat megtámadhatja azt, aki megzavarja. A rágcsálók félelmetes ellenfelek a csatában: kiváló futó, 100 métert képes legyőzni kevesebb, mint 10 másodperc alatt, képes felpattanni 2 méter hosszúra, és kb. 72 órán át úszni.

A férfiak körülbelül 4 évet élnek, a nőstények valamivel kevesebbet - 2-3 évig. A hím súlya 450–500 g, a nőstény súlya átlagosan 250–350 g, az állat átlagos hossza 30–50 cm. A rágcsálók látása gyenge, ezt ellensúlyozza a fejlett szaglás. Az állatok nagyon aktívan tenyészthetnek. Az év folyamán 4–7 alom van, mindegyik 7–14 kölyök.

Miért veszélyesek a patkányok?

A patkányok helyet foglaltak el a történelemben, mint a rendkívül veszélyes buborékos pestis terjesztői. Noha a fertőzés manapság meglehetősen ritka, a betegség eseteit néha még mindig megfigyelik. A patkányok bolhákat is hordozhatnak és olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a tífusz, a fertőző sárgaság, a láz, a trichinózis és a szalmonellózis. Ezenkívül a rágcsálók ételmérgezést okozhatnak azáltal, hogy szennyezik az ételeket vagy a főzési eszközöket.

Sok más rágcsálótípushoz hasonlóan a patkányok is agresszívek lehetnek, ha fenyegetőnek érzik magukat. Az önvédelem során haraphatnak, sőt üldözhetik az elkövetőt. Betegségek átvihetők, ha a patkánynak sikerül harapni vagy megkarcolni. Patkányharapással történő fertőzés tünetei: hányás, fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalmak. Ezért nagyon óvatosnak kell lennie, amikor találkozik ezzel a rágcsálóval.

Videó: Érdekes patkány tények

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások