Pöttyös harcsa - gondozás és karbantartás az akváriumban

A foltos harcsa a nevét azért kapta, mert sajátos színük van. Ezeket a halakat egyébként szalmahéjaknak, folyosóknak és sugár-lényeknek is nevezik. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a bemutatott család rövid időn belül népszerűvé vált az akvaristák körében, a harcsa egyszerűen - hétköznapi volt. Az élőhelyük szerint ezeket a halakat Dél-Amerikának kell besorolni. Valójában ártalmatlanok és békések. Gyorsan alkalmazkodnak a vízi környezet változásaihoz, könnyen nevelhetők, és nem igényelnek tartalmi fenntartást.

Foltos harcsa

leírás

 1. A képviselt család közvetlen versenytársa a harcsa-pandanak, valamint a bronz folyosónak. A vízlakókat kicsi méretűnek tekintik, hosszúságuk körülbelül 6 cm (hímek) és nőstények 3–7 cm. A ház piszkos barnás-zöldes, guggolva, szétszórt szürke vagy zöld-kék csíkokkal.
 2. Minden harcsa híres egyedi megjelenéséről. Minden egyénnél a foltok mérete és alakja különbözik, és számuk is változik.
 3. Az uszonyon és a háton barnás foltok vannak, kissé halványabbak. A hasi régió arany színű. A hímek arról híresek, hogy a hátukon éles uszony található, míg a nőstények lekerekített uszonyuk van.
 4. Mint minden következetesnek, az inak az ajkak felső részén helyezkednek el. Segítenek a halaknak élelmet keresni, valamint kiszállítani a földből. A uszonyok olyan tüskékkel vannak felszerelve, amelyek nem teszik lehetővé a ragadozó rokonok harcsa enni. Ha átültetést terveznek, akkor ezt nem zamatos módon, hanem műanyag tartályban végzik.
 5. A természetes viszonyokból származó vízlakók általában élénkebb színűek, mint az akváriumban nőtt rokonok. Ezek a halak inkább éjszaka aktívak, bár természetes fényben úszó is lehetnek.
 6. Általában nyolc egyedből álló állományban tartják. Ami az élettartamot illeti, ez 6-15 év, ha a természetes környezetben létezik, és 3-5 év akváriumi körülmények között. Minden attól függ, hogy milyen hőmérsékleten lesz az akvárium, valamint a savas környezetben és a merevségben. Minél magasabb a hőmérséklet, annál kevesebb hal él.
 7. Amikor a halak ívási időszakban vannak, vagy félelmet tapasztalnak, elkezdenek aktívan mozgatni az uszonyukat. Különös hangokat adnak, mint zümmögés vagy ropogás.
 8. A harcsa a víz felületéről kiálló légköri levegőt képes belélegezni. Ha a hal ezt megteszi túl gyakran, akkor megfelelő szellőztető szűrőt kell felszerelni a víztartályba.
 9. A nem könnyen azonosítható. A nőkben a hasi régió kerek. A nőről felülről nézve szélesebbnek tűnik, mint a férfi. A hímek sokkal élénkebb színűek, nagy ujjú hátul és hegyes anállal büszkélkedhetnek.

tartalom

Foltos harcsa tartalma

 1. Ezeknek a vízi lakosoknak a gondozása még a kezdők számára sem jelent nehézséget. A halak könnyen hozzászoknak minden vízi környezethez, jól harcolnak a harcsa társaságában.
 2. A szomszédok lehetnek zúzák, horgok, zebrahal, tetra és törpe típusú ciklid, guppi, kardforgató és nem szamarak. A kardosok közül azok részesülnek előnyben, akik úsznak felett vagy a közepén.
 3. A bemutatott család jól érzi magát, nem meleg vízben él. Ezért nem szabad horgos halakat horgosítani, amelyek inkább a trópusi körülményeket részesítik előnyben. A harcsa nem lesz képes megbirkózni agresszív rokonokkal, akik folyamatosan nyitják a vadászatot.
 4. Soms inkább alföldön él. A lágy talajt homok vagy kis kavicsos kavics formájában kell sorba rendezni. A harcsa jobban néz ki sötét háttér előtt. Ügyeljen arra, hogy a növényeket a tartályba ültesse, és állítsa be a sodródó fát úgy, hogy könnyű diffúzorként működjön.
 5. A folyosók nem igényelnek gondos gondozást. A hasonló harcsa tartására vonatkozó összes szabály vonatkozik rájuk. Vagyis a hőmérsékleti rendszer körülbelül 22–24 fokon tapad, a keménység legfeljebb 7 egység, a savasság alacsony (6 egység).
 6. Mivel az egyedeket állományban tartják, tágas tartályra van szükségük. Általában 7 literre osztják a harcsa. a víz. Ez a mennyiség növekszik, ha több halat adnak a vízházhoz. Nem elegendő a folyadék hetente egyszer cserélése, ezt 2-3 naponta kell elvégezni. A térfogat 20% -át eltávolítjuk, új vizet öntünk.
 7. A harcsa különféle okokból megbetegedhet, kezdve az élelmiszerhulladékok felhalmozódását az akváriumban és ezek bomlásától a sók és nitritek jelenlétéig. Ha az egyik hal hirtelen megbetegszik, vegye ki és helyezze át egy másik tartályba, amíg teljesen kikeményedik.

etetés

 1. A vita tárgyát képező család nem ír elő különös követelményeket a tartás és táplálás szempontjából. Ehetnek granulált, tablettázott készítményeket, valamint vérférgeket vagy tubulusokat.
 2. Mivel a halak alulról táplálkoznak, elegendő mennyiségű élelmiszernek kell esnie ebbe a területbe. Jobb választani a gabona-süllyedő ételt. Élő vagy fagyasztott termék szintén megfelelő.
 3. Ha sok különféle hal található az akváriumban, beleértve a sima felületű takarmányokat is, akkor válasszon egy másik takarmányt. Az egyiknek a tetején kell maradnia, a másiknak a harcsa aljára kell esnie.

kompatibilitás

 1. A foltos harcsa mind kis, mind nagy akváriumokban tartható. De itt figyelembe kell vennie egy kis árnyalatot. Nagyon ajánlott az ilyen halak legalább 5 egyedből álló állományokban tartása. Jó szomszédok az ilyen harcsa számára a bárkák, az állatállomány, a zebrahal, a kis tetrák, a harcsa, a ramerezi és a kis cichlid.
 2. Ne felejtsük el, hogy a halak képviselői inkább a hideg vizet részesítik előnyben. Ugyanezen okból a szomszédok kiválasztását rendkívül óvatosan kell kezelni.
 3. Semmilyen esetben ne próbálja meg rendezni a harcsa hőt szerető diszkóval együtt. Ezenkívül az érintett egyedeket nem szabad a vízi világ agresszív nagy lakosságával tartani.

tenyésztés

A foltos harcsa tenyésztése

 1. Amikor a harcsa ívni kezd, később mintegy 200 tojás jöhet ki ebből. Mindegyik átmérőjük eléri a 2 mm-t. Az inkubáció időtartama 4-12 nap. Minden a hőmérséklettől és más körülményektől függ. Ívási talajként 12 literes tartályt választanak. minimum.
 2. A nőstényhez pár hímet rendelnek. Annak érdekében, hogy a halak nevelésbe kezdjenek, a lehető legnagyobb mértékben meg kell ismételni természetes biotópjukat, és utánozni az esőszakot. Vagyis a folyadék egyharmada összeolvad, helyette egy új, hűvös folyadékot adunk hozzá. Az akvárium a napon helyezkedik el.
 3. A szakértők azt javasolják, hogy halakat artemia, vérféreg, daphnia, tubulus etessen. A nőstény készen áll az ívásra, ha hasi területe vörösre válik, és maga a test is tömörödik. Ezután a reprodukció válik lehetővé.
 4. A szaporodás különböző módon fordulhat elő. A hím elkezdi a nőstényekkel játszani, és bajuszával meghúzza hasát. Ezután a hím kiszabadítja a tejet, a nőstény lenyeli őket, majd áthalad a bélrendszeren. Kiderül, hogy kaviár. Az ívás legalább egy órát tart.
 5. Annak érdekében, hogy a szülők nem esznek kaviárt, egy másik tartályba kell helyezni. Az érés 7 napon belül megtörténik, de korábban is megtörténhet. Minden a víz hőmérséklettől függ.
 6. A sütés megjelenésekor őrölt száraz ételekkel (porral), zúzott férgekkel, artémiával táplálkoznak. Cserélje ki a vizet, hogy a tartály mindig tiszta legyen.

egészség

 1. A képviselt család halai ugyanolyan betegségeknek vannak kitéve, mint más lakosok. Mivel a harcsa édesvízi, gombás és egyéb bakteriális fertőzések általában ilyen körülmények között alakulnak ki.
 2. Ha észreveszi, hogy a vízi lény lassú, kevésbé mozog, szinte semmit sem eszik, akkor figyeljen a külső adatokra.
 3. Az uszonyok összehajthatók, fehéres bevonat jelenik meg, a szín tompa lesz. Ezután az állat átültetésre kerül a többi vendégtől.
 4. Ha a kezelést időben elvégzik, a harcsa gyorsan normalizálódik. Egy dolgot azonban biztosan emlékezni kell - a halakat nem kezelik sós vízzel.

Könnyű gondozni ezt a különféle akvárium-háziállatot, ha betartja az összes ajánlást és a karbantartás alapvető szabályait. A harcsa édesvízi lakosok, akik nem maradnak fenn sós vízben. Gyakran cserélniük kell a folyadékokat, eltávolítva a szennyeződéseket. Ne felejtsük el a víz oxigénnel történő telítettségét.

Videó: akváriumi halak foltos harcsa

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások