Hogyan készítsünk lekvárt szilvából: 10 recept

A szilvalekvár nagyon népszerű a betakarítási időszakban. Minden háziasszony hosszú ideig megpróbálja raktározni a gyümölcsöt. Ez nem meglepő, mivel a mosogató sok hasznos enzimet tartalmaz. A rendszeres használatnak köszönhetően erősödik az érrendszer, javul a gyomor-bél traktus és a szív, stabilizálódik a vérnyomás. A szilva eltávolítja a felesleges sót a testből, harcol a vérszegénység ellen, javítja a hangulatot. Vegye figyelembe a legnépszerűbb ételeket az ételekhez.

Hogyan készítsünk szilva lekvárt

Szilvalekvár: a főzés finomságai

 1. Ha a szilva kemény héjjal rendelkezik, küldje el a gyümölcsöt az serpenyőbe, és végezzen két perces blanszírozást. Ezután helyezze a gyümölcsöt jeges vízbe. Egy ilyen lépés megakadályozza a gyümölcs repedését a hőkezelés során.
 2. Válassza ki a megfelelő alapanyagokat a finomságok főzéséhez. Az optimális fajtákat veszik figyelembe, amelyekben a pép könnyen elválasztható a csonttól, amelynek eredményeként ez utóbbi gyorsan eltávolítható.
 3. Ha apró mintákból készít különféle ételeket, hagyja darabolás nélkül. A gyümölcsök formájának megőrzése érdekében 3-5 percig küldje őket szódaoldatban, majd öblítse le.
 4. Az egész szilvában nem lehet féreglyukak, véraláfutások vagy repedések. A jobb impregnálás érdekében szúrja át az egyes gyümölcsöket fogpiszkálóval. Így a szirup gyorsabban hatol be az üregbe és édesíti a húst.
 5. Ha a lekvár szilva feléből készül, vegye le a szárát és ellenőrizze a gyümölcs belsejét. Ha szükséges, a kés segítségével lekaparja a fekete foltokat a csontról.

Szilvalekvár: Klasszikus recept

 • granulált cukor - 1,1 kg.
 • szilva - 1,2 kg.
 • asztali víz - 120 ml.

 1. Válasszon közepesen érett gyümölcsöt, a szilva ne legyen túlérett. Dobja a nyersanyagokat a mosogatóba, alaposan öblítse le, távolítsa el a fehéres bevonatot. Óvatosan vágja a szilvát 2 részre, vegye le a kőből. Öblítse újra a pépét.
 2. Vegyünk egy főzőedényt, tedd bele a gyümölcsöket, megszórjuk cukorral és gyúrjuk meg. Adjunk hozzá vizet, küldjük hőálló edényeket a tűzhelyre, és főzzük forrásig. Folyamatosan keverjük, hogy feloldódjon a cukor.
 3. Amikor ez megtörténik, kapcsolja ki a főzőlapot, és ragaszkodjon egy 3 órás fogáshoz. Ez idő alatt a gyümölcs levet választ. Ezután ismételje meg a hőkezelést 7 percig.
 4. Ezen idő eltelte után vegye le a tartályt a tűzről, ragaszkodjon 8 óráig. A végén forraljuk fel a kompozíciót, főzzük a fúrás megkezdése után 10 perccel. Ismét lehűtsük, öntsük üvegekbe és elduguljuk ónnal.

Sütő szilva lekvár

 • granulált cukor - 2,4 kg.
 • szilva - 2,2 kg.
 • asztali víz - 130 gr.
 1. Mossa ki a szilvát a csap alatt, engedje, hogy a folyadék lefolyjon, majd törölközővel törölje le az egyes gyümölcsöket. Ügyeljen arra, hogy ne legyen fehéres bevonat. Felét a darabokra, húzza ki a csontokat.
 2. Készítsen elő egy tiszta és száraz sütőlapot, és tegye bele a szilvát a felvágással. Öntsük a tartalmat vízzel, megszórjuk granulált cukorral. Helyezze a sütőlapot egy fűtetlen sütőbe, állítsa a hőmérsékletet 190-200 fokra.
 3. Szűrjük le a bogyót fél órán keresztül, alkalmanként keverjük meg. Ez alatt az idő alatt a szilva hagyja a levet, amelyben a cukor feloldódik. Öntsük a kész készítményt sterilizált tartályokba, vagy hűtés után tálaljuk az asztalhoz.

Multicook szilvalekvár

Multicook szilvalekvár

 • gyömbérgyökér - 2-3 cm.
 • ivóvíz - 60 ml.
 • granulált cukor - 775 gr.
 • szilva - 0,9-0,95 kg.
 1. Először válasszuk ki a gyümölcsöket, kivéve az összes férges, zöld, zúzott darabokat. Öblítsük le, helyezzük be a szűrőedénybe, és hagyjuk, hogy a víz kifolyjon.Amikor a szilva megszárad, vágja fel felére és távolítsa el a magokat.
 2. Töltsön meg egy 60 ml-es multicooker-tálat. vizet, küldje el a gyümölcs belsejében. Kapcsolja be a „Fry” funkciót 7 percig. Fedjük le, várjuk meg, amíg a program befejeződik.
 3. Ez alatt az idő alatt a csatorna meglágyul. Most őrölje meg az összetevőket püré állapotba keverővel vagy szitával.
 4. Öblítse le a gyömbért, hámozza le, reszelje le. Keverje hozzá a szilvát. Adjunk hozzá granulált cukrot. Kapcsolja be a "Gőzfőzés" funkciót, főzzen zárt, lassú tűzhelyben egyharmad órát.
 5. Amikor a tartalom forrni kezd, távolítsa el a habot és nyissa ki az edényeket. Folyamatosan keverje a komponenseket, miközben várja az időzítő kikapcsolását. Ezután sterilizálja a tartályt, és csomagolja a meleg ételeket meleg tartályokba.

Fagyasztott lekvár mazsolával

 • mogyoró vagy dió - 225–230 gr.
 • frissen őrölt fahéj - 3 csipet
 • frissen fagyasztott szilva - 1,1 kg.
 • granulált cukor - 940 gr.
 • nagy pácolt mazsolával - 100 gr.
 1. Olvassa le a csatornát anélkül, hogy mikrohullámú vagy forró vízre fordulna. Öblítse le a bogyókat a csap alatt, távolítsa el a magokat. Mossa le a mazsolát, áztassa meleg vízben 25 percig, majd engedje le a folyadékot.
 2. Most süssük a diót (mogyorót) egy száraz serpenyőben olaj nélkül, a hőkezelés 7-8 percig tart. Hűtsük le, hámozzuk meg. Egyesítse a mosott cukrot, a mazsolát és a szilvát egy mosdóba, meghintjük fahéjjal.
 3. A tartalmat forraljuk fel, várjuk meg, amíg a részecskék feloldódnak. Amikor a szirup homogénné válik, adjon hozzá zúzott diót. A forralást 8 percig főzés után főzzük.
 4. Ügyeljen arra, hogy megszabaduljon a habból. A megadott idő elteltével távolítsa el a csemegekészüléket a tűzről, és állítsa be 7 órán át. Töltsön le egy második hőkezelést, majd hűtse le a lekvárt közvetlenül az edényben. Kóstolja meg.

Pitted Jam

Pitted Jam

 • víz - 400 ml.
 • granulált cukor - 1,2 kg.
 • szilva - 1 kg.
 1. A finomságok elkészítéséhez válasszon egy kis szilvát. Rendezés, kivéve az összes rossz példányt. Mossa le a csap alatt, hagyja megszáradni.
 2. Most kezdje el a blansírozást. Öntsön rendes vizet egy fazékba, és forraljuk fel. Helyezzen részletekben a szilvát a szitába, tartsa 3-5 percig gőz felett.
 3. Hőkezelés után azonnal küldje el a gyümölcsöt hideg vízbe. Üsse át az alapanyagot fogpiszkálóval, 4-5 lyukat készítve.
 4. Készítsen ételeket a finom ételek készítésére. Öntsön bele 400 ml-t. ivóvíz és adjunk hozzá cukrot. Szűrjük le a tartalmat, amíg a granulátumok kis energiával nem oldódnak, folyamatosan keverjük.
 5. Amikor a cukor feloldódik, tegye az egész szilvát édes alapba, és hagyja állni 6 órán át, hogy átitatja. Ha a csatorna nagyon sekély, azonnal indítsa el a főzést.
 6. Helyezze a zománcozott edényt és annak tartalmát az égőre, főzze egyharmad órát. Folyamatosan ügyeljen arra, hogy a kompozíció ne forrjon túl intenzíven. Ne felejtse el eltávolítani a habot.
 7. Hőkezelés után hagyja, hogy a kezelendő főzzék 7-8 órán keresztül. 20 percig főzzük újra, majd hagyjuk lehűlni az élményt. A hőkezelés utoljára fél órát tart.
 8. Ezután hagyja, hogy a lekvár szobahőmérsékletűre megy, majd csomagolja száraz, tiszta edényekbe. Parafa pergamentel vagy kapronnal; tárolja hidegen.

Kakaó-szilva lekvár

 • vanillin - 7 gr.
 • érett szilva (de nem érett) - 2 kg.
 • kakaópor - 90 gr.
 • granulált cukor - 950 gr.
 1. A recept szerinti finomságok elkészítéséhez az érett elasztikus minták közepesen rugalmasak. Jól öblítse le őket, hogy megszüntesse a lepedéket. Hagyja megszáradni a törülközőn, majd vágja le és távolítsa el a kőből.
 2. Megszórjuk a szilvát cukorral, tartsuk egy napig. Ez idő alatt a gyümölcs lé elkezdi a gyümölcsöt. Az idő múlása után meghintjük a kompozíciót vanília és kakaóporral, keverjük addig, amíg a darabok megszűnnek.
 3. Helyezze a nyersanyagokat a zománcozott medencébe. Főzze legalább 35–45 perc közötti teljesítményen. Folyamatosan keverjük, távolítsuk el a habot. Készítse elő a tartályt egy centrifugálásra, öntse a kész kezelést.

Szilvalekvár dióval és citrommal

 • dió (mandula, dió vagy mogyoró) - 225 gr.
 • szóda - 6 gr.
 • asztali víz - 0,8 l.
 • citrom - 1 db.
 • szilva - 1 kg.
 • vanillin - 8 gr.
 • granulált cukor - 950 gr.
 1. Először rendezze és öblítse le a csatornákat. Ezután szárítsa meg a gyümölcsöt, készítsen tiszta víz és szóda oldatát. Helyezze bele a gyümölcsöt, tartsa 3 percig.
 2. Engedje le a szódafolyadékot, öblítse le a csatornát. Hagyja megszáradni egy szitán vagy törölközőn. Távolítsa el a csontot anélkül, hogy a gyümölcsöt 2 részre vágná. Használhat egy nyársat vagy ceruzát.
 3. A teljes hámozott diót serpenyőben főzzük olaj hozzáadása nélkül. 7 perc elteltével hűtsük le, és helyezzünk be egy példányt egy egész szilvába. Külön keverje össze az asztali vizet és a cukrot, főzzen egy édes alapot.
 4. Hagyja lehűlni a szirupot, majd küldje hozzá a töltött szilvát. Állítsa az égőt minimálisra, főzze a lekvárt szirupban 15-20 percig. Óvatosan keverje meg, hogy a dió ne essen ki.
 5. Meghatározott idő eltelte után adjon hozzá kinyomtatott és szűrt citromlevet és vaníliát a lekvárhoz. Főzzen újabb harmad órát a sűrűség jelei előtt.
 6. A főzés után vegye le a tartalmat a tűzről, fedje le az edényeket törülközővel, hagyja tartani 2-3 órán keresztül. Ezután csomagolja steril üvegekbe, nejlonnal vagy pergamentel lefedve.

Szilvalekvárral almával

Szilvalekvárral almával

 • granulált cukor - 1,6-1,7 kg.
 • alma (lehetőleg édes-savanyú) - 1,1 kg.
 • citromsav - 4 gr.
 • szilva - 1 kg.
 • asztali víz - 120 ml.
 1. A szilvát alaposan öblítse le, és egyenletes részekre vágja le a kő eltávolításához. Öblítse le az almát, ne távolítsa el a bőrt, vágja le a közepét. Vágjuk fel „narancs” szeletekkel, keverjük össze szilvával.
 2. Helyezze az összes gyümölcsöt egy zománcozott tálba. Adjunk hozzá ½ térfogat granulált cukrot. Kombinálja a maradékot asztali vízzel és forralja fel a szirupot.
 3. Öntsük az édes forráspontú szilva almát, keverjük össze. Hagyja állni 2 órán át, majd forralja a készítményt 8 percig. A tartalmat folyamatosan keverjük és távolítsuk el a habot.
 4. Kapcsolja ki a hőt, hagyja, hogy a kemence lehűljön 6 órán keresztül. Ismételje meg a hőkezelést, az időt 12 percre növelve. Hűtsük le ismét.
 5. Most harmadik alkalommal meg kell vernie a lekvárt citromsav hozzáadásával. A forró ételeket tökéletesen tiszta dobozokba csomagolják és azonnal ónnal lezárják. Fordított állapotban történő lehűtés után távolítsa el a kezét hidegen.

Bor- és mandula szilvalekvár

 • kardamom - 1 gr.
 • mandula - 60 gr.
 • bor (száraz fehér) - 425 ml.
 • granulált cukor - 2 kg.
 • szilva - 4,7 kg.
 • apróra vágott fahéj - 4-5 gr.

 1. Készítse elő a mosogatót további műveletekhez (mosás, szárítás, magkivonás). Helyezze a gyümölcsöt egy zománcozott tálba, és meghintjük cukorral. Hagyja a tömeget főzni 11 órán át.
 2. A megadott idő eltelte után öntsük a bort, adjuk hozzá a zúzott kardamomot fahéjjal. Helyezze a tartályt az égőre, főzzük alacsony lángon, amíg megvastagodik. Ne felejtse el eltávolítani a habot, és zavarja a készítményt.
 3. Körülbelül 10 perccel a zsugorodás befejezése előtt adjuk hozzá a száraz serpenyőben sült mandulát. Öntsük a forró tömeget tiszta edényekbe, zárjuk le.

Szilvalekvár, narancs

 • granulált cukor - 550 gr.
 • édes-savanyú alma - 150 gr.
 • narancs - 150 gr.
 • szilva (lehetőleg sárga) - 600 gr.
 • teljes fahéj - 1 hüvely
 1. Mossa meg a szilvát, és darabolja egyenlő részekre, hogy könnyebben eltávolíthassa a követ. A gyümölcs szeletre vágható, minden a személyes preferenciáktól függ. Megszórjuk granulált cukorral (300 gr) és keverjük össze.
 2. Öblítsük le a citromféléket, távolítsuk el a fenékét, őröljük meg a gyümölcsöt szelettel és héjjal. Kizárja a magokat, tegyen narancsot a szilva tetejére. Adjunk hozzá még 150 gr. cukor.
 3. Most készítse elő az almát, meg kell mosni, a közepétől megszabadulni és a héjjal együtt apróra vágni. Adjuk hozzá az előző összetételhez, fűszerezzük a maradék cukorral.
 4. Kapcsolja be a hőt legalább, főzze a gyümölcsöt 1,5 órán át. Keverjük össze az égés elkerülése érdekében. Most hagyja, hogy az élvezet lehűljön, ismételje meg másfél órás vágyat. Hűtsük le ismét.
 5. Helyezze a tömeget tiszta üvegekbe.A lefedés pergamenpapírral vagy kapron fedőlapokkal történik. Tárolja hidegen, közvetlen napfény nélkül.

Vessen egy pillantást a népszerű receptekre, amelyek tartalmazzák a citrusféléket, almát, kakaóport, őrölt fahéjat, vaníliát. A szilvalekvár 2-3 lépésben készül. Minden hőkezelés után hagyja hagyni, hogy a kezek lehűljenek, majd ismételten elviseljék. Így a gyümölcsöt egyenletesen áztatják fel a szirupban, és nem szétesnek.

Videó: Hogyan készítsünk lekvárt szilvából

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások