Hogyan tisztítsuk meg a nyelvet otthon a plakkról

Időnként mindenkinek van egy plakkja a nyelvén, amelyet fogkefével vagy speciális kaparóval könnyen eltávolíthat. De előfordul, hogy néhány óra múlva újra növekszik, végül vastagssá válik és megváltozik a szín. Ezt gyakran kellemetlen szag kíséri, és a fejlődő betegség jele. Ezért a plakk nyelvi első változásainál orvoshoz kell fordulni.

Hogyan lehet megtisztítani a nyelvet a plakktól?

Melyik plakkot tekintik normálisnak

A nyelv vékony fehér rétege jelenik meg a felszínén élő baktériumok munkájának eredményeként. Az élelmiszer kis részecskéi a papillák és a repedések között leülepednek, és mikroorganizmusok táplálékává válnak. Ezért előbb vagy utóbb mindenkiben megjelenik a plakk, amelyet el kell távolítani.

A normál vastagság akkor tekinthető, ha a nyelv rózsaszínű színe látható rajta. Ha túl vastag lesz, és a hagyományos higiéniai eszközökkel nem távolítható el, akkor valami nincs rendben a testtel.

A plakk színének általában fehér vagy sárgás színűnek kell lennie. A riasztást fel kell hívni, ha barna, piros, sárga, zöld vagy akár fekete színű is. Minél világosabb az árnyék, annál nehezebb a betegség, amely ezt provokálja.

Fehér és sárga lepedék
Ha a fehér vagy sárga bevonat nem kondenzál, és nem okoz kellemetlen szagot, akkor elegendő a szokásos higiéniai eljárásokat reggel és este elvégezni. Ha vastag lesz, akkor keresse meg a tünet okait:

 • elhúzódó székrekedés;
 • mérgezés;
 • fertőzés (láz kíséretében);
 • gyomorbetegségek;
 • veseelégtelenség.
 • Amikor vastag sárgás réteg jelenik meg a nyelven:
 • májbetegség
 • sárgaság;
 • szekréció stagnálása az epehólyagban;
 • túlzott epeképződés.

A nyelvben lévő lepedék néha a súlyos betegség első tünete, amelyet jobb a kezdeti stádiumban megállítani. Ezért, ha változást észlel a laminálás állagában vagy színében, keresse fel orvosát.

Szokatlan plakk
Kevésbé gyakori a plakk más színek nyelvén, és ez a helyzet indokolja a kórházba való azonnali fellebbezést. Tehát például egy szürke árnyalat jelzi a gyomorhurutot vagy fekélyt. Ha gyakran dohányzik és alkoholt fogyaszt, nyelve megbarnul. Ez tüdőproblémát is jelez.

Szokatlan színű plakk

Még ritkábban zöld lemezt is megfigyelnek. Ez a tünet antibiotikumok vagy szteroid gyógyszerek használatát okozza, amelyek csökkentik az immunitást. A szájban található mikroflóra, candidiasis, glossitis, fertőzés is ehhez vezet.

A vörös lepedék allergiás reakcióval, láz skarlátdal, mandulagyulladással, az agy és gyomor-bélrendszeri gyulladásokkal és vesefertőzéssel jelenik meg. Ha maga a nyelv sápadtá válik, és egy vörös bevonat képződik rajta, akkor a személy vérszegénységben szenved.

A legritkább raid fekete. Ez a tünet egy súlyos betegségre utal, amelyet azonnal kezelni kell. Először ellenőrizze, hogy a vér sav-bázis egyensúlya zavart-e, végezzen ultrahangot az emésztő szervekről, az epehólyagról és a hasnyálmirigyről. A fekete a kolera vagy a kromogén gomba szaporodásának tünete.

Vigyázzon arra, amit eszel. Ha az élelmiszer színezékeket tartalmaz, akkor a nyelv nekik köszönhetően szokatlan színűvé válhat. A tea szerelmesei gyakran barna bevonatot is megfigyelnek. Ez nem jelenti a betegséget, de arra utal, hogy gyakran végezte a szájhigiéniát.

Plakk és keserűség a szájban
Néha a fehér vagy a sárga plakk mellett a szájban keserűség is megjelenik.Az ilyen tüneteket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és várjon, amíg önmaguktól elmúlnak.

A plakk és a keserűség okai a szájban:

 • epevezeték betegségei;
 • hasnyálmirigy-gyulladás;
 • epehólyag-gyulladás;
 • a gyomorhurut és fekélyek súlyosbodása;
 • a szájüreg betegségei;
 • allergiás reakció;
 • a mikroflóra megsértése;
 • dohányzó;
 • terhesség.

Amikor megjelenik a lepedék és a keserűség, próbálja megváltoztatni étkezési szokásait. Kizárja az édes, füstölt, félkész ételeket, gyakran enni, kis adagokban. Ne igyon alkoholt és hagyja abba a dohányzást, tisztítsa meg a bélét a méreganyagoktól. Vegyen be tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket az étrendbe.

Ne felejtsük el, hogy a szájban lévő keserűség és a nyelvi plakk a betegség jele. A megfelelő döntés az orvoshoz fordulás, de a kezelés kimenetele rajtad múlik. A megfelelő táplálkozás és az egészséges életmód segít megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

A betegség meghatározása a nyelvben található plakk segítségével

Ezért az egész nyelvet lefedi, vagy oldalán, közepén vagy annak alján helyezkedik el, hogy meg lehet ítélni azokat vagy más érintett szerveket. Az ókori keleti bölcsek először felhívták a figyelmet a kapcsolatra, ám eddig senki sem tudta megcáfolni ezt az információt.

A betegség meghatározása a nyelvben található plakk segítségével

A nyelv legfelső szintjén, ahol bejut a gége nyílásába, van egy hely, amely jelzi a bélproblémákat. Ha a plakk közelebb van a középső részhez, akkor ellenőrizze a hasnyálmirigyet. A nyelv közepén lévő sérülések a gyomor betegségeiről beszélnek, és közelebb vannak a szív végéhez.

Az ég alján a bal oldalon a bal vese felelős. Az oldalon a lép és a bal tüdő hegyének közelében van. A jobb oldal balra szimmetrikus: a jobb vese alján, a máj oldalán és a jobb tüdő végén.

A plakk egyenetlen eloszlása, amely fokozatosan átjut a szájba és az arc belsejébe, olyan betegségekre utal, mint a rigó és az orális dysbiosis. Ha a nyelvet sűrű, fehér héj borítja, amely nyálkahártyát és szöveti részecskéket tartalmaz, a gyomrot rák sújtja.

Megfelelően eltávolítjuk a lepedőt

Annak érdekében, hogy a támadás ne zavarjon, mindenekelőtt meg kell találnia az okát, amely ezt okozza. Az orvos által előírt kezelési eljárással egyidejűleg el kell kezdenie a nyelv tisztítását a képződött kéregből.

Azok számára, akiknek a plakkja nem okoz kellemetlenséget, és vékony, alig észrevehető réteggel borítják, elegendő az eljárást naponta kétszer elvégezni. Azokat, akik sűrű, száraz vagy nedves kéregtől szenvednek, amely akadályozza a beszélgetést és az ételt, minden étkezés után le kell húzni.

Az eljáráshoz fogkefére vagy egy darab steril gézre, valamint fogkrémre és szájöblítésre van szüksége. Miután megmosta a fogait, öblítse le a kefét, vagy tekerje be a gézt az ujjára, vigyen fel egy kevés fogkrémet, és óvatosan kezdje el „nyelni” a nyelvet az alapról a hegyére. Először tisztítsa meg a bal oldalt, majd a jobb oldalt. Miután az összes plakk eltávolításra került, öblítse le a száját egy speciális szerrel, amely védi a baktériumokat. Ehelyett gyógynövények főzetét használhatja: kamilla, körömvirág vagy zsálya.

Annak érdekében, hogy ne sértse meg az érzékeny felületet, a mozgásoknak simaaknak és pontosaknak kell lenniük. Semmilyen esetben ne nyomja meg a nyelvet, mert megkarcolhatja, ami fertőzéshez vezet.

Szájhigiéniai eszközök

Ha a bevonat túl sűrű, hatékony eltávolításához vásároljon speciális eszközöket a gyógyszertárban:

Szájhigiéniai eszközök

 1. A kanál. Úgy néz ki, mint egy spatula, és rugalmas műanyagból készül. Használata nagyon egyszerű: támaszkodjon a nyelv felületére, és óvatosan vezesse az alapról a hegyére. Speciális eszköz helyett egy közönséges ezüst kanál is használható.
 2. Lehúzó. Egy ilyen eszköz hasonló a hurokhoz, kiváló minőségű műanyagból készül, és kis sörtékkel rendelkezik.
 3. Fogkefét. A legtöbb modern fogkefe szilikon betéttel rendelkezik a nyelv hátsó részének tisztításához. Vegye figyelembe ezt vásárláskor.

Ne felejtse el, hogy a lepedőt eltávolító tárgyat nem szabad más célokra felhasználni, és csak a sajátja legyen.

Népszerű módszerek a lepedék eltávolítására az adott nyelven

A nyelv érzékeny felületére a fogorvosok javasolják a népi gyógyszerek alkalmazását. Például, napraforgóolajjal történő hámozás: tegyen be egy kanalat a szájába, és mozgassa néhány percig a nyelvén, majd köpje ki.

A gyógynövényes infúzióval történő öblítés nem csak eltávolítja a lepedéket, hanem meggyógyítja az ínyeket is. Erre különösen alkalmas a tölgyfa kéreg infúziója. Minden alkalommal, evés után, húzzon be egy kis főzetet a szájába, és alaposan öblítse le.

Étkezés után gyümölcsöt is fogyaszthat. Savak hatékonyan tisztítják a nyelv papillái között ragadt szennyeződéseket. Soha ne használja az ujjait és a körmét. Először is, ez nem higiénikus, másrészt károsíthatja a lágy szöveteket.

A nyelv megjelenése sok betegségről szól. A plakk lehet az egyetlen tünet, amely súlyos betegségre utal. Ezért soha ne hagyja felügyelet nélkül a kéreg megjelenését, különösen, ha ez kellemetlenséget okoz.

Videó: hogyan kell megtisztítani a nyelvét

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
Bélkő

Helló, barna nyelvem van a nyelvemen. Mit tegyek?

wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások