A régi festék fémből való eltávolítása: hasznos tippek

Vízbázisú emulzió vagy olajfestékréteggel bevont kapuk vagy vízcsövek szépen néznek ki és reprezentatívak. A felfüggesztések dekoratív és védő funkciókat is ellátnak, megakadályozva a rozsdát. A fémfelületeket azonban rendszeresen érintkeztetik oxigénnel, ami kémiai reakciókat vált ki, amelyek elpusztítják a festékréteget. Elveszíti a korróziógátló tulajdonságokat, és el kell távolítania a régi repedezett réteget.

Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a fémről

Óvintézkedések és egy egyszerű módszer

Néhány fémtermék meglehetősen törékeny, ezért nem fújható fúvókával nem kezelhetők, vagy koptató alkatrészekkel nem tisztíthatók. Mások kemény kefékkel, csiszolópapírral és építő hajszárítóval is rendelkeznek. A védőszuszpenzió eltávolításának módszerét az alap vastagságától és összetételétől, valamint a festék típusától függően választjuk meg.

A leggazdaságosabb módszer a mechanikus. Szüksége lesz egy merev rozsdamentes acél spatulára vagy konyhai késre. A lényeg az, hogy a szerszám éles pengével rendelkezik.

A festett felületet gondosan megvizsgálják és gyenge pontot találnak, ahol a bevonat duzzadt vagy megrepedt. A védő réteget meghamisítják a kiválasztott szerszámmal, és eltávolítják, és megpróbálják megragadni a rozsdát, ha van.

A mechanikai módszer második lépése az őrlés. Meg kell élesíteni magát durva csiszolópapírral, amely víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik. Ha egy egyszerű fajtát vesz, akkor gyorsan törli és használhatatlanná válik.

A munkadarab kemény műanyagból vagy fából készült rúdra van rögzítve, hogy kényelmesebb legyen a fém őrlése és kiegyenlítése. Az alapot, amelyet csiszolópapírral kezelünk, hideg vízzel megnedvesítve. Ajánlatos szórópisztolyt használni, hogy a folyadék egyenletesen oszlik meg az alanyon. A víz biztosítja a csiszolófelület csúszását, és nem engedi, hogy a szennyeződés és a rozsda részecskék a levegőbe emelkedjenek.

A javítási munkák sokáig késni fognak, ha meg kell tisztítani a vaskapu vagy a kerítést. Ilyen esetekben a spatulát csiszolóval vagy fúróval helyettesítik. Szüksége lesz egy kemény villás fúvókára. Egy szerszámra helyezik, és őrölnek egy öntöttvasat vagy vasterméket, amíg a védőszuszpenzió rétege eltűnik.

Az eredmény korróziógátló impregnálással rögzíthető, amelyek a mechanikus tisztítás után fennmaradó apró repedéseket és forgácsokat kitöltik. Az újrafestendő tárgyakat szükségszerűen alapozni kell.

A módszernek számos jelentős hátránya van:

 1. Egy fúróval vagy simítóval hornyokat hagy a vékony falakkal rendelkező tárgyakon.
 2. A makacs festéket nehéz mechanikusan eltávolítani.
 3. Működés közben por kerül a levegőbe, amely egy régi bevonatból, fém részecskékből és rozsdaból áll. Ha valaki nem használ légzőkészüléket és védőszemüveget, akkor az anyagok a szem és az orrdujú nyálkahártyájába kerülnek, irritációt okozva.

Ha vastag falakkal rendelkező nagyméretű tárgyakat, például csöveket kell megtisztítania, javasoljuk, hogy hívja fel a szakembert homokfúvóval. A fémfelületet finom csiszolófúvókával kezelik, amely eltávolítja mind a festéket, mind a rozsdát.

A régi bevonat eltávolítása a sárgaréz termékekből

A gombokat, a vaslemezeket, a horgokat és az egyéb kiegészítőket gondosan meg kell tisztítani, hogy ne rontja el őket. A régi bevonatot először átitatják, majd mechanikusan eltávolítják.

Szüksége lesz:

 • kerámia edény;
 • mosószer;
 • konyhai vagy irodai kés;
 • nylon kefe;
 • konyhai fogók;
 • Csavarhúzóval.

Kést használnak a lemez fésülésére, a penge tartására a szerelvények és az ajtó között. Csavarja le a csavarokat, vegye le a fogantyút.A csavaros kalapokat késsel vagy kefével megtisztítják. Használhat festékhígítót vagy metilén-kloridot.

Helyezze a fém szerelvényeket egy serpenyőbe. Öntsön kevés vizet, hogy takarja le a fogantyút és a lemezt. Adjunk hozzá 2 evőkanál mosószert. Helyezze a kiegészítőket a tűzhelyre, és kapcsolja be a közepes hőt. Forraljuk 4-5 órán át, majd kapcsoljuk ki, és hagyjuk reggelig az edényt az égőn hagyni.

A festék ez idő alatt meglágyul. A kiegészítőket konyhai fogókkal veszik ki a vízből. A bevonatot nejlonkefével távolítják el. A fém nem fog működni, túl merev és karcolásokat hagy a fogantyún. Ha a festék megkeményedik, és nem különül el jól, akkor a fémkészleteket 5-10 percre forró vízbe merítik.

Tisztítás után a sárgaréz termékeket puha ronggyal és méhviasszal csiszolják meg, hogy megvédjék őket a rozsdától. A festés elõtt a tollat ​​és a lemezt zsírtalanítják, alapozóréteggel és új bevonattal felhordják.

Kémiai lehetőségek

A felemelt felületű fémtárgyakat oldószerrel kezelik. Ezek:

Kémiai lehetőségek a festék fémből való eltávolítására

 • egyetemes;
 • vas- és színesfém-anyagok;
 • multifunkcionális, eltávolítja a festéket a gitttel és az alapozóval együtt;
 • eszköz olaj alapú bevonatok eltávolítására.

Tipp: jobb, ha mosószert vásárol egy fémáru üzletben. A fémfesték eltávolítására szolgáló porokat és emulziókat autógyártókban is forgalmazzák, ám ezek kétszer-háromszor többet fizetnek.

Az oldószerek lágyítják a régi bevonatot, de ezt el kell választani az alaptól kemény sörtékkel ellátott kefével vagy egy spatula segítségével. A kémiai módszert választó személynek készletet kell viselnie légzőkészülékre, védőszemüvegre és gumikesztyűre. Szüksége lesz egy speciális öltönyre és cipőre.

A mosást vastag rétegben végezzük kefével. A festék több szakaszban eltávolítható:

 1. A fém felületét nedves ruhával törölje le, tisztítva a szennyeződésektől, majd fertőtlenítse.
 2. Az elkészített tárgyat oldószerrel kezeljük, műanyag fóliával bevonva, hogy az anyag jobban felszívódjon a régi bevonatba.
 3. 5–20 perc van érzékelve. Az idő függ a mosás típusától és a festékréteg vastagságától.
 4. A puha bevonatot egy spatulaival le kell távolítani, és egy seprőbe söpörni kell, hogy ne tapossanak be a talajba vagy a padlóba.
 5. A festékmaradékokat egy kemény kefével, egy fémhalommal távolítják el.

A felületet speciális vegyületekkel, például ásványi petróleummal, meg kell törölni az oldószer eltávolításához. Az anyagot nem szabad fém alapon hagyni, különben egy új réteg nem képes rögzíteni és eltűnni.

Az aceton képes megtisztítani a régi bevonatot. A ruhát vagy gélt folyadékkal impregnálják, és egy fémfelületre felviszik. Zárja le a műanyag csomagolással a tetején, rögzítse a szerkezetet szalaggal. Hagyja 10–12 órán keresztül, hogy az aceton felszívódjon, és működni kezd. A szövetet fokozatosan távolítja el, azonnal tisztítsa le a festékről, hogy ne maradjon ideje megkeményedni.

A megtisztított felületet korróziógátló alapozóval bevonják. Egyes agresszív vegyületek elpusztítják a fémtárgyakat és provokálják a rozsda megjelenését.

Termikus módszer

A makacs festék több rétegének eltávolításához egy fúvóka, hajszárító vagy gázégő segít. A fém felületét lemossák, eltávolítva a port és a szennyeződést, majd szárítás után tűzzel vagy forró levegővel kezelik.

Magas hőmérséklet lágyítja a régi bevonatot. El van választva a fém felületétől, buborékok jelennek meg. A fűtött festéket spatula vagy kés segítségével azonnal eltávolítják. Bal kezedben tartsa meg a fúvókát, a jobb kezével pedig vegye le a bevonatot. Együtt dolgozhat a gyorsabb befejezésnél.

A kezelendő felület közelében nem lehetnek tűzveszélyes tárgyak fából, papírból vagy szövetből. A festéket óvatosan távolítsa el, hogy a forró részecskék ne kerüljenek a bőrre. A lágyult bevonatot a hámcsatornába engedik, és égés marad, amely hosszú ideig nem gyógyul.

Ne égessen öntöttvas vagy sárgaréz termékeket.Egyes fémetípusok méretarányosak, törékenyek és megsemmisülnek a fúvókával történő kezelés után. Másokon az egyenetlen melegítés miatt repedések jelennek meg. Ne használjon beltéri gázégőt vagy építési hajszárítót. A festék mérgező anyagokat bocsát ki, így a munkát szabadban vagy szellőztetett helyen kell elvégezni.

A régi bevonat rétegét mechanikusan vagy kémiai úton gyorsan és hatékonyan lehet eltávolítani. A mosás és a kefe nem rombolja a fémfelületeket, ne hagyjon bemélyedéseket vagy repedéseket. A termikus opciót ritkán használják, és az ilyen tisztítás minden mínuszát és előnyeit szükségszerűen meg kell mérni.

Videó: hogyan távolíthatja el a régi festéket egy fém felületről

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások