Hogyan készítsünk otthon feta sajtot

A Brynza az összes elérhető lágy sajt legfinomabb fajtája. A sós termék felhasználható független snackként vagy hozzáadható zöldségsalátához, első és második fogáshoz, pitehöz. A tapasztalt háziasszonyok próba és hiba alkalmazásával eredményes főzési technológiát hoztak létre. Könnyen önmagukban valósíthatók meg a valóságban, ha betartják a gyakorlati ajánlásokat. Fontoljuk meg a fő szempontokat sorrendben.

Hogyan készítsünk feta sajtot

Brynza otthon: a műfaj klasszikusa

 • zsíros tej (2-3,2%) - 1,8 liter.
 • zsíros kefir (3,2%) - 180 gr.
 • tejföl (15-20% zsírtartalom) - 375 gr.
 • csirketojás - 7 db.
 • kis asztali só - 55 gr.
 1. Vegye fel a zománcozott serpenyőt, öntsen bele tejet, öntsen sót. Helyezze a tűzhelyre, állítsa be az átlagos teljesítményt, és forralja fel a tömeget.
 2. Külön tálban verte be a kefirot és a tejfölt keverővel úgy, hogy a tömeg 1,5-szeresére emelkedjen. Kezdje lassan keverni a forró tejet.
 3. Helyezze újra a keveréket a tűzhelyre, forralja fel. Amikor megjelennek az első buborékok, csökkentse a hőt a minimális jelig. 15 perc múlva kapsz tejsavót és túrót.
 4. Készítsen elő egy szűrőedényt, vonzza azt többrétegűre hajtogatott gézszövettel. Vigye a keveréket a szűrőre, hagyja, hogy a savó lefolyjon.
 5. Ezután csomagolja a túrót gézbe, kösse össze a széleit, hogy táskát készítsen. Küldje el a keveréket a sajtó alatt, akkor tegyen egy nehéz üveg vizet.
 6. 5 óra elteltével a leendő feta sajtot 3 órán át kell hűtőszekrénybe helyezni. A megadott idő elteltével távolítsa el a sajtkendőt, kóstolja meg a terméket.

Brynza asztali ecettel

 • teljes tej - 2,8 l.
 • só - 120 gr.
 • asztali ecet - 45 ml.
 • ivóvíz - 475 ml.

 1. Öntsön tejet egy zománcozott serpenyőbe, tegye közepes hőre. Amikor buborékok jelennek meg, csökkentsék az energiát az alsó jelig, öntsenek asztali ecetet. Keverje hozzá az összetételt, amíg a savó el nem kezd kiemelkedni.
 2. Ebben a pillanatban kapcsolja ki az égőt, vegye le a tömeget a tűzről, hagyja az elegyet teljesen lehűlni. Készítsen elő egy konyhaszitát, fektessen bele 3 rétegben összehajtott sajtlapot, öntse rá az alvadékra és a tejsavóra.
 3. Vigyen egy kicsit a kezével, várjon 2 órát, amíg a savó teljesen ki nem ürül. Ezután kösse össze a géz laza széleit, hogy szövetzacskót képezzen.
 4. Tegyen egy nehéz (4-5 kg) palack vizet az összetételre, folytassa a sóoldat elkészítésével. Keverje össze a sót ivóvízzel, várja meg, amíg a kristályok feloldódnak.
 5. Öntsük az oldatot egy műanyag tartályba, helyezzük bele a sajtolt sajtot, és tegyük vissza az üveget. A sajt 6 óra elteltével kész lesz. Tartsa a terméket hűtőszekrényben.

Sajt egy lassú tűzhelyben

A technológiai fejlődés kora nyomot hagy a társadalom számára. Szinte minden háziasszonynak van crock-potja, az eszköz könnyen használható feta sajt készítéséhez. Minden feltétel mellett kb. 350 gr-t kap. végtermék.

Sajt egy lassú tűzhelyben

 • 4 tojás
 • teljes tej - 2,3 liter.
 • zúzott só - 65 gr.
 1. Sterilizálja az üvegedényt a következő módon: vegyen széles serpenyőt, tegyen bele egy edényt, töltse fel vízzel majdnem a nyakig (kb. 3 cm behúzás). Forraljuk a készítményt kb. 20 percig, majd kapcsoljuk ki az égőt és szárítsuk meg az üveget.
 2. Öntsön tejet a tartályba, fedje le a nyakát gézzel vagy kötszerrel, hagyja meleg helyen 24 órán át, hogy a készítmény savanyúvá váljon. Kezdetben is használhat savanyú tejet, ebben az esetben semmit sem kell tennie vele.
 3. Ha a tej jól pasztörizálódik, akkor valószínűleg nem lesz érzékeny az oxidációra.Ebben az esetben vigye a terméket a többcsészébe, állítsa be az „Oltás” programot, időtartama - 10 perc.
 4. Külön tálban verte meg a csirketojást és a sót, öntsük a tömeget egy többcsészébe savanyú tejhez. Kapcsolja be a „Sütés” funkciót (tartási idő - 25 perc).
 5. Vegyünk egy szitát, fektessen be 3 réteg gélt az üregbe, és öntse a készterméket ebbe a szűrőbe. Szorítsa ki a szérumot, hogy az üveg felesleges nedvessé váljon. Rögzítse a géz laza széleit, tegyen egy öt literes palackot emeletre, várjon 6 órát.

Sajt ételízesítőkkel

 • csirketojás - 7 db.
 • zsíros tej (3,2%) - 1,2 l.
 • joghurt vagy kefir - 1,2 liter.
 • kis tengeri só - ízlés szerint
 • köménymag - 1 csipet
 • fokhagyma - 2 szegfűszeg
 • friss kapor - 1 csomó
 • őrölt pirospaprika - egy kés hegyére
 1. Vegyen egy serpenyőt vastag falakkal és fenekével, öntsön kefirt vagy joghurtot, és tegyen egy tálba a tűzhelyet. Várja meg, amíg az első buborékok megjelennek (forraljuk fel).
 2. Amíg a keverék ellazul, keverjük össze a csirketojást sóval, majd forralt tömeghez töltsük le és csökkentsük az energiát. Rendszeresen keverjük össze az összetételt, és meglátjuk, hogyan oszlik a kefir savóra és túróra.
 3. Ebben a pillanatban kell eltávolítani a keveréket a tűzről és lehűteni. A szobahőmérséklet elérése után adjon hozzá köménymagot, őrölt paprikát, sót, darált fokhagymaprést, apróra vágott kaporral.
 4. Készítsen szűrőt, fedje be három réteg gézzel, öntse bele a tömeget. Várja meg, amíg a tejsavó leereszkedik. A folyamat felgyorsításához nyomja meg a keveréket kézzel. Hagyja 3 órán át.
 5. Rögzítse a sajtkendő széleit, tegye egy tányérra, tetejére egy 5 literes palackot. Hagyja legalább 8 órán keresztül, a lejárati idő után vegye le a marhakendőt, vegye le a feta sajtot egy élelmiszer-tartályba.

Savanyú feta sajt

Savanyú feta sajt

 • tojás - 6 db
 • tejföl (20-25% zsírtartalom) - 375 gr.
 • zsíros tej - 2,2 liter.
 • kis tengeri só - ízlés szerint
 1. Keverjük össze a tejet sóval, öntsük egy serpenyőbe, tegyük a tűzhelyre, kapcsoljuk be a hőt közepes erővel. Folyamatosan keverjük a készítményt úgy, hogy a keverék ne emelkedjen fel és ne kezd habzni. Ha ezt nem lehetett elkerülni, engedje le a meleget.
 2. Egy másik serpenyőben verte meg a tejfölt és a csirketojást, a tömeg kétszer emelkedik. Amint a tej forrni kezd, öntsük rá a megvert tojásokat, és tegyük a tűzhelyre.
 3. A szérum kiemelkedik, ezen a ponton kikapcsolhatja a tüzet. Készítse elő a tartályt, dugja be a szűrőedényt és fektesse le a gézt. Helyezze a keveréket egyfajta szűrőbe, hagyja 4 órán át.
 4. A megadott ideig a folyadék kifolyik, csak össze kell kötni a széleket és el kell nyomni a tömeget. Présként öt liter palackot használhat.
 5. Ezután kb. 5 órán keresztül ellenállnia kell a sajtnak, majd éjszakára hűtőszekrénybe helyezni. Reggel élvezheti a finom ízeket.

Gyakorlati ajánlások

 1. Ha lehetséges, használjon házi tejet, nem pedig vásárolt tejet. Főzhet feta sajtot kecske- és tehéntejben.
 2. Ha forró időben sajt főz, tartsa nyomás alatt a hűtőszekrényben, ne szobahőmérsékleten.
 3. A feta sajt előállítása során a vásárolt tej előnye, hogy a sajt könnyű, étrendi. Magas koleszterinszintű emberek fogyaszthatják.

A feta sajt előállításánál alkalmazott klasszikus összetevők mellett sült vagy ecetes ecet, gombák, petrezselyem, zeller és egyéb összetevők is felhasználhatók kívánság szerint. Főzéshez 0,5 kg. feta sajtra kb. 2,7 literre van szüksége. magas zsírtartalmú tej (legalább 3,2%). Ha alacsony zsírtartalmú tejterméket vesz, akkor több összetételre lesz szüksége.

Videó: házi feta sajt enzimek nélkül

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások