Hogyan készítsünk Adyghe sajtot otthon

Az Adyghe sajt örömteli vendég az ünnepi és a mindennapi asztalnál. Az eredeti íz, az alacsony zsírtartalom és az előnyök miatt minden háziasszony szeretne főzni egy ilyen fogást. A folyamat első pillantásra bonyolultnak tűnik, de ne félj. Ma megvizsgáljuk lépésről lépésre az Adyghe sajt otthoni előállításának receptjeit.

Hogyan készítsünk Adyghe sajtot?

Az Adyghe sajt előnyei

Az eredeti tejtermék zsírtartalma 40%. Sok ásványi vegyületet és vitamint halmoz fel, amelyekre az embernek szüksége van a teljes élethez.

A sajt nagy kalcium-, foszfor- és fehérjetartalmáról híres. Ezért van ilyen igény a dietetika és a megfelelő táplálkozás területén.

A nyersanyagot nem fosztják meg az aminosavaktól, ezek többségét a test nem tudja autonóm módon előállítani, ezért élelmet kell biztosítani.

Az alacsony kalóriatartalom és a magas tápérték miatt a sajt bekerül a karcsúsító menübe. A zsírtartalom ellenére a legszigorúbb étrendre is alkalmas.

A fehérjék felhalmozódása miatt az Adyghe termék bekerül azon sportolók étrendjébe, akiknek izomtömeg-növekedést és „kiszáradást” igényelnek. A sajt a szoptató anyák, gyermekek, terhes nők, idős emberek és más embercsoportok étrendjének szerves része.

A hagyományos technológia szerint a sajtot kecske-, juh- vagy tehéntej alapján állítják elő. A gyártási folyamat során az alapanyagokat 100 fokot meg nem haladó hőmérsékleten hevítik. Az utolsó szakaszban az aroma hozzáadásához szükség szerint sót és egyéb fűszereket adnak hozzá.

A kiváló minőségű savanyútej összetétele nem lehet túl zsíros. A különböző gyártók az Adyghe sajtot különféle módon készítik. Ez lehet 14% zsír vagy 40%. Íze szerint a nyersanyagok mérsékelten sós, fűszeres, enyhe tejes fényű.

Az Adygea sajt az eredeti recept szerint

 • teljes tehéntej - 5,3 liter.
 • teljes kecsketej - 4,4 l.
 • természetes savanyúság (tejsavó) - 3,8 l.
 • só - valójában

 1. Ellenőrizze, hogy van-e rozsdamentes acél serpenyő vagy zománc. Fontos, hogy a tűzálló tartályok térfogata legalább kétszer meghaladja a tejtermékek mennyiségét.
 2. Hajtsa be a gézszövet 4-5 rétegben, szűrje le a tehéntejet. Készítse elő ugyanezt a szűrőt a kecskevegyületre. Szűrés után öntsük az összetevőket a főzőedénybe.
 3. Állítsa a kályha teljesítményét minimális jelre, várjon egy órát. Figyelemmel kísérje a folyamatot. Minden alkalommal, amikor a tej felforrni kezd, injektálja a savót kis részletekben.
 4. Keverje meg az összetevőket megszakítás nélkül, hogy a tömeg egyenletesen megvastagodjon. Látni fogja, hogy a keverék hamarosan olyan karakterláncokat fog megjelenni, amelyek elválasztottak az általános tartalomtól.
 5. Keverje össze és gyűjtse össze őket egy golyóban, hogy tejrög képződjön. Amikor megjelenik a golyó, kapcsolja ki az égőt és vegye le az edényt és annak tartalmát.
 6. Készítsen elő egy tiszta és száraz serpenyőt, tegyen rá egy szűrőedényt, vonzza rá gézzel. Öntse a teljes tejkeveréket rögökkel egy szűrőedénybe, várja meg, amíg a savó leereszkedik.
 7. Várja meg, amíg a sajt a saját súlya miatt sűrűvé válik, és az összes savó leereszkedik az alsó tartályba. Ezután tekerje fel a géz széleit, hogy zsákot készítsen. Várja 2 órán keresztül.
 8. Ezután engedje le a terméket a géztől, tegye egy szűrőedényre, és minden oldalra meghintje őrölt sóval. Hagyja a terméket körülbelül 20–22 órán át érni, majd tegye egy tartályba és tárolja hidegen. Felhasználhatósági idő 4 nap.

Adyghe sajt teljes tejből és túróból

 • zsíros túró - 2 kg.
 • tej - 4,5 l.
 1. Sajt főzésekor kizárólag házi készítésű termékeket szabad használni. Vegye ki a maximális zsírtartalmú túrót, és finoman szitán gondosan őrölje meg. A készítményt 2 literre kell keverni. tejet.
 2. Ennek eredményeként homogén masszát kell kapnia darabok nélkül. A maradék tejet részben melegítse fel egy zománcozott serpenyőben. Vegyen körülbelül 300 ml-t. A kompozíciót 90 ° C hőmérsékleten lehet elérni.
 3. Ezért be kell melegítenie a teljes állati terméket. A készítmény pasztőrözése után kezdje beleöntni az elkészített túrókeveréket. A manipulációt szintén részben, a tartály falától távol kell elvégezni.
 4. A túró tömegét ki kell hűteni. A hullámos fehérjét réselt kanállal kell elkapni, és egy gézzel borított szűrőedénybe kell küldeni.
 5. Folytassa a beszerzési folyamatot. Ezután vegye be a sajtot egy zsákba, kissé nyomja össze és szuszpendálja, amíg a folyadék teljesen ki nem ürül. Adj neki egy formát, és tegye hűtőszekrénybe néhány órán keresztül.

Tejfölből és tejből készített Adyghe sajt

Tejfölből és tejből készített Adyghe sajt

 • zsíros tejföl - 2,6 kg.
 • házi tej - 7,6 liter.
 1. A sajt elkészítéséhez hűtött összetevőket kell használnia. Vegyünk 2,5 liter. tejjel összekeverjük tejföllel külön tartályban. Hogy egységessé váljon a kompozíció. Ezután folytassa a fennmaradó tej pasztőrözését.
 2. A folyadék hőmérsékletének közelebb kell lennie a forrásponthoz. Ne feledje, hogy a tej soha nem szabad forrni. A termék teljes pasztörizálása után kezdje el a tejföl keverék bevezetését. A sajtkészítés során ne felejtse el keverni az összetevőket.
 3. Fogja meg az alvadt fehérjét és hagyja lehűlni. Ezután gyűjtsük össze a teljes túrótömeget lyukakkal ellátott tartályban. Egy bizonyos ideig az összes felesleges nedvességnek ki kell ürítenie.
 4. A sajt tömörítése után a saját súlya alatt kissé meg kell sózni. Fordítsa meg a kész masszát és helyezze egy edénybe. Tárolja a terméket hűvös főzési helyen.

Gyakorlati ajánlások

 1. A sajt megfelelő főzéséhez kulináris hőmérő használata ajánlott. Így megakadályozhatja a tej forrását hőkezelés során.
 2. Fontolja meg, hogy ha a tej forr, a sajt nem működik, a termék visszavonhatatlanul elrontódik. A sajt elkészítésekor fontos figyelembe venni az arányokat. 1 kg-ra. Az Adyghe termék kb. 6,5 liter. állati tej.
 3. Sajt előállításával bármilyen savanyú tejtermék felhasználható. A fő követelmény továbbra is teljesen természetes. Ha a házban dohányzóhely működik, füstölt sajtot készíthet.
 4. Először a fent leírt módon kell főzni egy sajtfejet. Ezután a terméket 4 órán át háztartási üzembe helyezik. Párolja a készítményt hideg dohányzás módban, legfeljebb 25 fok hőmérsékleten.
 5. A dohányzás előtt a sajtfejet vajjal kell megkenni. Ennek eredményeként kap egy teljesen új ízű készterméket. A sajt összetétele különféle gyógynövényeket, fűszereket és fűszereket is tartalmazhat.

Az Adyghe sajt otthon könnyű főzni, ha lépésről lépésre követi. A legnépszerűbb az eredeti recept szerint főzött termék. Ennek eredményeként a sajt tej, alacsony kalóriatartalmú és jó ízű. De mérlegelheti azokat a lehetőségeket is, amelyek inkább kedvedre mutatnak. Tárolja a terméket légmentesen záródó tartályban, a hűtőszekrény középső polcon.

Videó: lépésről lépésre recept az Adyghe sajt készítéséhez

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások