Hogyan készítsünk házi sört otthon?

Sokan úgy vélik, hogy a minőségi sör otthon történő elkészítéséhez mini sörfőzdét kell vásárolni, de ez az állítás téves. A drága berendezéseket általában a gyártók közvetlenül róják a gyártókra, ez marketing lépés, semmi több. A felszerelés mellett az értékesítési menedzser örömmel szop benned kész koncentrátumot a hígításhoz és az erjesztéshez. Ennek elkerülése érdekében fontolja meg a fontos szempontokat és a klasszikus sörreceptet.

Hogyan készítsünk házi sört?

A házi sör összetevői

Ha otthon sört készít, akkor először meg kell ismerkednie a főbb összetevőkkel, amelyekre szükséged lesz. Minden alkatrésznek megvannak a sajátosságai, és meg kell felelnie bizonyos követelményeknek.

maláta
Ideális esetben a jó minőségű termék nem süllyed vízbe, kellemes aromát ad, édes ízű és felvert. Vágás esetén a kiváló minőségű maláta belseje fehéres színű, nem barna vagy vörös.

Annak érdekében, hogy a terméket a sör fő alkotóelemeként felhasználhassák, először át kell áztatni és 14–27 fok hőmérsékleten meg kell termeszteni, majd eltávolítani és szárítani.

Az utolsó pont a legfontosabb, a jövőbeli habos ital színe függ a maláta megfelelő szárításától. Ha sötétebb sört akar, szárítsa meg a malátát a kemencében, enyhén pörkölve. Ha a cél világos színű sör készítése, a malátát természetesen szárítsa meg.

Szárítás után a terméket megfelelő módon őrölni kell, amíg gabonafélék (nem por) képződnek. Mindezek a műveletek 4-6 napig tartanak.

víz
A sörfőzéshez az Artéziai kútból csak tiszta vizet kell használni. A vásárolt víz fő előnye az alapos feldolgozás és a bakteriológiai védekezés átadása. Ha nem lehet megvásárolni, előzetesen szűrje le a folyadékot, és hagyja állni két napig. A víznek nincs furcsa íze, illata vagy színe.

komló
A jövőbeli sör sűrűsége és íze a helyes választástól függ. Gondosan mérlegelje az alapanyagokat, előnyben részesítse a sárgászöld vagy a vörös árnyalatú kúpokat, amelyekben a mérleg alatt sárga-bézs por van jelen. Fontos tudni, hogy a dudorok nem lehetnek piszkos zöld vagy barna színűek.

élesztő
Itt minden sokkal egyszerűbb. Az élő sörélesztőt habos sör készítéséhez használják. Ha nem sikerült sört szerezni, vásárold meg a szokásosat.

cukor
A termék a sör szén-dioxiddal való természetes telítésére szolgál. Előnyös a barna (nád) cukor. A mennyiség pontos kiszámításához az arányokat kell figyelembe venni: 9 gramm / liter sör. granulált cukor.

Otthoni sörfőzési technológia

Bemutatunk egy klasszikus receptet, amelynek köszönhetően a kijáratnál sötét és világos sört is kaphat. Mint fentebb említettük, minden a maláta szárításának technikájától függ.

Otthoni sörfőzési technológia

Alapvető összetevők:

 • komlótoboz - 50 gr.
 • tiszta víz - 27 l.
 • árpa maláta - 3,5 kg.
 • élő sörélesztő - 30 gr.
 • cukor - 210 gr.

Szükséges eszközök:

 1. Sötét műanyag palackok a késztermék feltöltéséhez.
 2. 7-8 méter géz. 27–30 liter zománcozott serpenyő a sörfőzés főzéséhez.
 3. Tartály a kompozíció fermentációjához szorosan illeszkedő fedéllel (lehetőleg víztömítéssel).
 4. Hőmérő a pontos hőmérséklet-szabályozáshoz. 1-1,5 cm átmérőjű gumi vagy szilikon tömlő az ital feltöltéséhez.
 5. A sörkvér alapos lehűtéséhez hideg vízzel és jégkockákkal töltött kád szükséges.
 6. Fehér kapacitás és jód a keményítő jelenlétének meghatározására. Hidrométer, valamint egy fából készült spatula hosszú fogantyúval a készítmény keveréséhez.

1. szakasz. A műszer sterilizálása
A sör otthon történő előállításának fontos eleme a teljes sterilitás. Ellenkező esetben nem sört fogsz kapni, hanem cefét. Először mossa meg az eszközöket, permetezzen forró vízzel, törölje szárazra és szárítsa meg, amíg a nedvesség el nem párolog. A hőmérőt nem szabad forrásban lévő vízzel megsemmisíteni, nedves szivaccsal törölje le.

2. szakasz. Wort készítése
Mint korábban említettük, készítse elő a sörcefűt a későbbi munkához (áztatás, termesztés, szárítás, őrlés). Öntsön 24 liter tiszta vizet a serpenyőbe (hagyjon 3 liter-t), forraljuk fel a keveréket, tartsuk 80 fok hőmérsékleten.

A sörlõ elégésének elkerülése érdekében készítsen 1 * 1 méter méretû gézzsákot (3 rétegre hajtsa össze). Ezután helyezze a malátát egy zsákba, és merítse bele egy forrásban lévő vízbe. Fedjük le a tartályt fedéllel, csökkentsük a hőt, főzzük 1,5 órán át, folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet, annak hőmérséklete 62-73 fok legyen.

Fontos!
Erõsebb ital elõállításához tartsa be a 62 fokos rendszert, ha az a cél, hogy erõs ízű sört készítsen, tartsa a hõmérsékletet 71-72 fok között. A legjobb választás a sörlék 65-66 fokos mutatókkal. Ebben az esetben a sör 4% -os erősségű lesz, meglehetősen telített és mérsékelt aromával.

3. szakasz. Keményítőellenőrzés
1,5 óra elteltével ellenőrizni kell a must keményítő jelenlétét, vagy inkább hiányát. Ebből a célból vegyen be egy fehér csészealjat, kanállal 20 ml-t. Sörkéreg és öntsük egy tartályba.

Ezután adjunk hozzá 2 csepp jódoldatot és értékeljük az eredményt. Ha a kompozíció színe kékre változik, növelje újabb negyedórával a főzési időt. Ha az árnyék változatlan, akkor nincs keményítő, ezért folytassa a következő lépéssel.

Kapcsolja be a hőt, és tegye a sörfű hőmérsékletet 80 fokra. Forraljuk a keveréket ebben a módban körülbelül 5 percig, majd távolítsuk el a zacskót a készítménnyel.

Öntse a fennmaradó 3 liter szűrt vizet egy külön edénybe, és forraljuk 80 ° C hőmérsékleten. Ezután öblítse le a táskát a maláttal ebben a vízben, és öntse a folyadékot az első serpenyőbe.

4. szakasz. A férfiak keverése komlóval
Forraljuk fel pontosabban, amíg az első buborékok meg nem jelennek. Ezután adjunk hozzá pontosan 17 g-ot. komlótobozok, forraljuk a készítményt fél órán keresztül, majd öntsünk további 15 g anyagot. hop. Forraljuk tovább 45 percig, majd adjuk hozzá a fennmaradó kúpokat. Forraljuk a keveréket közepes lángon körülbelül 20 percig, teljes nehézséggel legalább 95 percig tart.

5. szakasz. Kompozíció hűtése
Ebben a szakaszban fennáll a baktériumölő daganatok kockázata az ital összetételében, ezért szigorúan kövesse az utasításokat, ne habozzon.

Óvatosan vegye be az edényt, és helyezze át a fürdőszobába, tegye jeges vízbe és hűtse le 25 fok hőmérsékletére. Ez a lépés körülbelül 20-25 percig tart, folyamatosan ellenőrizze a hőmérsékletet egy hőmérővel.

Miután elérte a kívánt üzemmódot, készítsen elő egy második tartályt, amelyet erjesztésre terveztek. Töltsük rá a sajtlapot 5 rétegben, majd óvatosan öntsük a sörcefre. Annak érdekében, hogy a kompozíció oxigénnel teljék meg, meg kell ismételni a transzfúziót még háromszor az első tartálytól a másodikig és fordítva.

6. szakasz Erjedési folyamat
Az élesztő és a must összekeverése előtt hígítsa fel őket meleg, forralt vízzel, és hagyja negyed órán át aktiválódni (a pontos expozíciós időt az utasítások tartalmazzák). Az idők végén öntsük őket a mustra, és keverjük össze jól egy fa spatulával.

Annak érdekében, hogy pontosan megfigyelhető legyen a házi sör készítéséhez annyira fontos hőmérsékleti rendszer, előre meg kell ismerkednie az élesztő típusával.

Ha a címkén fel van tüntetve, hogy az élesztő felső erjedéssel rendelkezik, akkor azokat 19–23 fok hőmérsékleten adják hozzá a sörkékhez.

Ami az élesztő alacsonyabb erjedését illeti, ezeket hozzá kell adni a sörcefűhez 7-15 fok hőmérsékleten.

A sörlé élesztővel való összekeverése után zárja le az edényt fedéllel, és vigye sötét helyiségbe. Hagyja bekapcsolva 1,5 hétig, miközben folyamatosan fenntartja azt a hőmérsékletet, amelyen az élesztő működik. 10 nap elteltével az élesztő átmegy az aktív fázisból a passzív fázisba, ekkorra a sör világossá válik.

Egy ital készségének meghatározásához használjon hidrométert. Vegyük a mutatókat 2 lépésben, ahol a második a 12 órával az első után fordul elő. Ha a minták közötti különbség jelentéktelen (század), nyugodtan folytassa a további manipulációkat. Azokban az esetekben, amikor a teljesítmény jelentősen ingadozik, hosszabbítsa meg az erjesztési folyamatot további 2 nappal.

7. szakasz. Kiömlés és karbonizáció
Ez a szakasz magában foglalja az ital szén-dioxiddal való telítését, ezt a hab megjelenése és a megfelelő ízérzékelések érdekében kell megtenni.

Sterilizáljuk a palackozandó palackokat, szárítsuk meg és adjuk hozzá a granulált cukrot 9 g mennyiségben. 1 liter készítményre vonatkoztatva. A cukor miatt könnyű erjedés kezdődik, amelynek eredményeként a sör telített széndioxiddal.

Helyezze a tömlőt az edénybe úgy, hogy ne érintse az ital alját, falait és felületét. Pontosan a közepén tartsa a kézibeszélőt. Helyezze a tömlő másik végét a palackba, és töltse fel 2 cm-re a nyakától.

A töltés végén szorosan zárja le a fedelek fedelét, és helyezze sötét helyre 3 hétig. Fontos, hogy a helyiségben / szekrényben folyamatosan tartsuk a 21–23 fok hőmérsékletet. Ebben az esetben az elmúlt két hétben minden nap ráznia kell az italt. Amikor a karbonizáció véget ért, vigye az üvegeket hűtőszekrénybe vagy pincébe.

A folyamat befejeződött, de javíthatja az ízét, ha további 3 hétig hagyja a sört hideg helyen. Végső soron, erőfeszítéseidnek köszönhetően a termelés 23 liter kiváló minőségű, és ami a legfontosabb, a valódi 4-4,5% -os sörtartalmú sör.

Tárolja a terméket pincében vagy hűtőszekrényben legfeljebb 8 hónapig zárva. Amint kinyitja a palackot, az eltarthatóság 2 napra csökken. Ha a palackok tiszta, akkor sötét zsákokba csomagolja.

Házi sör recept maláta nélkül

A főzéshez szüksége lesz: tiszta szűrt víz - 11 liter, melasz - 0,55 liter, élő sörélesztő - 150 ml, komló - 50 ml.

Házi sör recept maláta nélkül

 1. Öntsön 11 liter vizet egy zománcozott serpenyőbe, forraljon 10 percig, majd adjon hozzá az áramhoz. Csökkentse a hőt és főzzük, amíg a melasz jellegzetes aromája eltűnik.
 2. Varrjon egy kis zacskót gézből, tegye oda a komlót, és küldje a vízbe, negyedórán át főzze közepes lángon. Kapcsolja ki a tűzhelyet, távolítsa el a komlótobozokat, várja meg, amíg a keverék teljesen lehűl.
 3. Szűrjük le a keveréket a sajtkendőn keresztül, keverés közben lassan öntsük az élesztőt.
 4. Üvegezze be, de ne takarja el őket. Várja meg, amíg hab jelenik meg a nyak területén.
 5. Ezután távolítsa el a habot, zárja le az üvegeket a fedéllel, küldje el a sört a hűtőszekrénybe 7-10 napig.

Juniper Beer

A főzéshez szüksége lesz: élő sörélesztő - 100 g, borókabogyó - 800 g, tiszta víz - 8 liter, folyékony méz - 180 g.

 1. Öntsön vizet egy zománcozott edénybe, fedje le és főzzük 15 percig. A kifejezés végén adjunk boróst, főzzünk további 45 percig közepes lángon.
 2. A kompozíciót többször szűrjük át 4 réteg gélen keresztül, majd az elegyet szobahőmérsékletre lehűtjük.
 3. Öntsön folyékony mézet, alaposan keverje össze egy fakanállal, adjon hozzá sörélesztőt. Keverje össze és fedje le szorosan. Tegye az italt egy sötét szekrénybe erjesztés céljából.
 4. Az élesztő megemelése után keverjük össze a kompozíciót, a palackot, és azonnal csukjuk be a fedelet. Ragaszkodjon kb. 7-10 napig sötét, hideg helyen.

A házi sör készítése nem nehéz, ha előre gondoskodik a szükséges alkatrészek és eszközök rendelkezésre állásáról. Ne hagyja figyelmen kívül az előkészítő lépést, ez megmutatja a további főzés irányát. Alaposan sterilizálja a tartályokat, és ügyeljen a hőmérséklet-szabályok betartására. A maláta természetes szárítása vagy sütés a sütőben történik, hogy a sör megfelelő árnyalatú legyen.

Videó: valódi gabona sör főzése otthon

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások