Hogyan tároljuk friss és szárított füge

A füge országunk lakói számára jól ismert, különösen azok, akik gyakran pihennek a Fekete-tenger partján. Számos fajta különbözik egymástól szín, forma, méret, íz. Mindegyiket hosszú ideig szárított formában tárolják, különleges édességet kapva, amely alkalmas lekvár és lekvár készítésére. A friss gyümölcsöt nagyon nehéz megőrizni, gyorsan erjedési folyamaton megy keresztül, de a szárított gyümölcsök több hónapig csendben fekszenek.

Hogyan tárolhatjuk friss és szárított füge

Leírás és szolgáltatások

A fügeket a legrégebbi növénynek tekintik, amelyet az Ó- és az Újszövetségben említettek. Egyéb nevek - fügefa, fügefa, bor vagy Smyrna bogyó. Az ókori Kariát szülőföldnek tekintik, ahonnan a füge fokozatosan elterjedt a Földközi-tenger, a Kaukázus, a Kis-Ázsia és Közép-Ázsia országaiban. Értékes gyümölcsfaként nőtt fel. A többmagos fajtákat tekintik a legfinomabbnak, ahol a vetőmagok száma eléri a 900-at, minél kevesebb, annál közepesebb íz. A körte alakú gyümölcsök szinte fehértől lila-kék színűek. A szárításhoz leginkább könnyű, fehér húsú, kis fajták alkalmazhatók. A friss érzékenysége nagyobb, finom bőrrel és finom aromával emlékeztető aromája.

A fa körülbelül 60 évet él, az egyes példányok eléri a 300-at, korán kezdnek gyümölcsöt hozni, 3 - 4 évig, a hozam magas. Az érett gyümölcsök egyik jellemzője a képtelenség őket szállítani. A magas cukortartalom gyorsan elindítja az erjedési folyamatot, így a valódi érett füge csak növekedésének helyén élvezhető. Az éretlen gyümölcsöket más régiókba szállítják. Érett állapotban néhány napig kell őket tartani, és néha elkezdenek romlani, még mielőtt elérik az érettséget.

A szárított gyümölcsök még édesebbek, mivel a benne lévő cukortartalom háromszor növekszik, ha a friss füge száma eléri a 24% -ot, akkor szárítva 37-re növekszik.

Tárolási feltételek

Fontosnak kell lennie arra a tényre, hogy az érett gyümölcs hajlamos a gyors romlásra. A bogyók elég szeszélyesek, így azok megőrzéséhez tudnia kell néhány titkot.

Érett füge
Ha a bogyók szállítás közben nem ráncolódnak, azokat +1 - 3 fok hőmérsékleten hűtőszekrénybe helyezik egy zöldségpolcra. Gondoskodni kell arról, hogy kis távolságra feküdjenek és ne érjenek hozzá. A szagok kiküszöböléséhez tartályba teheti vagy viaszpapírba tekerheti. Több mint 4 napig a bogyókat nem tárolják.

Éretlen gyümölcsök
Leggyakrabban a bolti polcokon és piacokon találhatók. Más formában lehetetlen őket elhozni a Krím-félszigetről vagy a Fekete-tenger partjáról. Ebben az esetben el kell döntenie, vajon továbbra is le kell-e feküdniük, vagy a lehető leghamarabb tervezik-e enni. Az első kiviteli alakban azonnal behelyezzük a hűtőszekrénybe. Ételhez csak 3-4 napig hagyja hűvös, sötét helyen, ezután édességet nyer és puha lesz.

Szárított termék
Ez a legelőnyösebb mód a helymegtakarításhoz és a biztonság hosszú ideje garantálásához. Szárított kis, könnyű gyümölcsök egy árnyas, jól szellőző helyen. Jól tolerálják a szállítást, a tárolást, a többi termékhez való közelséget, általában eladásra kerülnek.

Fontos: a szárított füge esetében a cukor és a tápanyagok koncentrációja sokkal magasabb.

A felhasználhatósági idő eléri a 6 hónapot a minőség romlása nélkül, ha a bogyókat először egy vászonzsákba, majd egy zárt tartályba helyezi, és hűtőszekrénybe helyezi. A rendszeres készleteket meg kell vizsgálni penészedés szempontjából.

fagyasztó
A füge tolerálja az alacsony hőmérsékleten történő tárolást. Ebben a formában akár 12 hónap is lehet. A fő követelmény az, hogy ne fagyjon meg többször.A tápanyagok megőrzése érdekében ajánlott -30 ° C-ig gyors mélyhűtés és lezárt tartályokban vagy zacskókban történő tárolás.

A szárított füge kiválasztásának kritériumai

Hogyan válasszuk szárított füge
Néha jövedelmezőbb, ha nem szárítja meg a bogyókat, hanem megvásárol és tárol egy már kész terméket. Ehhez vegye figyelembe a következő jeleket:

  • a minőségi gyümölcsöknek sárga vagy sötét árnyalatúak vannak;
  • az édes gyümölcsökön fehér bevonat van, amelyet túlzott glükóz képez;
  • foltok az elrontott alapanyagokat jelzik;
  • megfelelő szárítás mellett az egyes bogyók kissé lágyak és az ujjak alatt szolgálnak fel;
  • a gyümölcs enyhén lapított és megközelítőleg azonos méretű;
  • nincs savanyú íze.

Az optimális feltételek megteremtéséhez ne feledje, hogy a gyümölcsök inkább a hideg és a száraz levegőt részesítik előnyben, ezért a hűtőszekrény polcon lévő elülső fedéllel ellátott tartályokat részesítik előnyben.

Használat előtt a fügeket meleg vízben áztatják 20-30 percig. Puha lesz, rágó és jól asszimilálódó, felfedi a sajátos ízét. Nem ajánlott melegíteni vagy forrásban lévő vízzel megtölteni, mivel ez elveszíti legtöbb hasznos tulajdonságát. A fügeket gyümölcs saláták részeként használják, tejföllel, likőrrel, citrusfélékkel kombinálva.

Ne feledje: a bogyók nagyon édesek, így korlátozni kell a cukorbetegség, elhízás, pajzsmirigy diszfunkció használatát.

A füge tárolásának alapszabálya az, hogy csak egy rétegben kell elhelyezni.

Videó: a füge előnyei

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások