Hogyan főzzük a rizst, hogy törékeny legyen

A rizs jól megy a húsételekhez és a tenger gyümölcseihez, minden országban fogyasztják. Ugyanakkor nem mindig lehetséges a köret megfelelő előkészítése, a legtöbb esetben a szemek összetapadnak vagy forrnak. Ennek elkerülése érdekében a japán kulináris szakemberek sok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelyek otthon egyszerűen megvalósíthatók. Összegyűjtöttük az Ön számára a rizsfőzés arany gyűjteményét, különféle módon, nem igényelnek sok időt és erőfeszítést.

Hogyan főzzük rizst, hogy morzsás?

A műfaj klasszikusai

Fontolja meg azt az alapvető technológiát, amellyel a kulináris művészet minden mestere visszatér. A rizs ezen módszerrel történő elkészítésének egyik jellemzője az alapos mosás nagy mennyiségű hideg (lehetőleg jég) vízben.

Az alapanyagok helyes megválasztásával is érdemes gondoskodni, a hosszú szemű, a kerek szemű vagy az eredetileg párolt rizs megfelelő.

Általános szabály, hogy a termék csomagolásán egyértelműen meghatározzák az arányokat, amelyek azt mutatják, hogy 100 g. a rizs 200 ml-t tesz ki. a víz. Ez a tévhit csak akkor igaz, ha végül nem kell morzsolt rizst kapnia.

Mivel a cél pontosan ez, a vizet 140-150 ml mennyiségben veszik fel. 100 gr-on. rizst.

Főzési technológia

 1. Öntsük a vizet a formákba, készítsünk jégkockákat.
 2. Öblítsük le a rizsszemét 8-10-szer, majd merítsük szűrt vízbe jégkockákkal és várjunk 5 percet.
 3. Az idő végén engedje le a vizet, húzza ki a jégt, vezesse a rizst egy szűrőn. Helyezzük egy pamut törülközőn a részleges szárításhoz, hagyjuk 5-10 percig.
 4. Amikor a szemek kiszáradnak és a szövet felszívja a nedvességet, folytassa a következő lépéssel. Helyezze a rizst egy vastag falú és fenekű zománcozott serpenyőbe, és öntsen vizet a 150 ml / 100 gr arány alapján.
 5. Adjon hozzá sót ízlés szerint, ha szükséges, öntsön kedvenc fűszereket és színezékeket. Forgassa a tűzhelyt nagy tűzre, ne takarja le a tartályt fedéllel.
 6. Forraljuk a kompozíciót. Amint megjelennek az első buborékok, várjon 1 percet, és csökkentse a hőt a minimális jelig, fedje le fedővel.
 7. Negyed óra múlva távolítsa el a rizst a tűzről, ne nyissa ki a serpenyőt, ne keverje össze a készítményt. Helyezzen egy vastag törülközőt vagy régi pulóvert a tartály tetejére, várjon 20 percet.
 8. Ez idő alatt a rizs felszívja a folyadékot, és teljes készenlétbe kerül. Csak az infúzió végén kell kevernie, egy villával.

Gyakorlati ajánlások

 1. A rizs elkészítéséhez speciális rizsfőzőt, lassú tűzhelyet vagy dupla kazánt használnak. Ha ilyen eszközök nem állnak rendelkezésre, főzzen csak babot vastag fenekű serpenyőben. Ellenkező esetben megégnek, mivel egy vékony alapú edény egyenetlenül melegszik fel, amelynek eredményeként a rizs megtapad.
 2. Amikor kiválasztotta az optimális ételeket, de a rizs még mindig ég, figyeljen a tűz mértékére. Nem kell erősnek lennie. Maga az égő mérete szintén nem kis jelentőségű, ezt az edény térfogatának figyelembevételével kell megválasztani.
 3. Nem szükséges vízben rizst főzni. Ahhoz, hogy a köret új íze legyen, főzzük húslevesre, adjunk hozzá ízesítést.

A rizs főzésének univerzális módjai

Az alább bemutatott technológiák kissé különböznek a "műfaj klasszikusától", mindegyiknek számos fontos jellemzője van. Először: nem ajánlott a rizst forralás után keverni, másodszor, hogy a köret elkészítéséhez nem zománcozott serpenyőt kell választani, harmadszor, a szemeket hideg (szinte jeges) vízben mossuk, amíg a zavarosság el nem tűnik.

Sáfrány rizs
Ízletes morzsás rizs elkészítéséhez 1 kg-ra lesz szüksége.gabona, 1,5 liter víz (1: 1,5 arány), őrölt sáfrány 10-15 gr mennyiségben, só és bors (opcionális) ízlés szerint.

Sáfrány rizs

 1. Válasszon a rizst a felesleges héjaktól, öblítse le a szemeket hideg vízben.
 2. Állítsa a kályhát maximális teljesítményre, öntse a növényi olajat a serpenyőbe és állítsa tüzet. Töltsük meg a tartályt fentről 0,4–0,6 cm-es olajjal.
 3. Helyezze az olajat egy serpenyőbe, öntsen vizet és alaposan keverje meg.
 4. Forraljuk fel az elegyet, sót (ha szükséges, borssal) adjunk hozzá sáfrányt. Könnyen keverjük össze, ezt nem kell többször megtennie.
 5. Csökkentse a hőt, fedje le a tartályt fedéllel, pároljuk a készítményt körülbelül 10 percig. Ezután hagyja újabb negyed órát. Végül sárgás színű ízletes köretet kap.

Rizs olívaolajjal
Készítse elő a következő összetevőket: 500 gr. rizs, 750 ml. tisztított víz, 40 ml. olívaolaj, só ízlés szerint. A főzési technológia alkalmas a Jasmine, Basmati, hosszú szemű fajtákra. A háziasszonyok általában az utolsó osztályú rizst részesítik előnyben, mivel a szemek azonos méretűek, ami lehetővé teszi egy szép étel készítését.

 1. A rizsszemcséket ki kell választani, kiküszöbölve a felesleges héjat. Ebben a technológiában a készítményt nem mossuk.
 2. Főzzen egy sütő serpenyőt vagy öntöttvas serpenyőt, állítsa rá a maximális hőre, és öntse az olívaolajat.
 3. 1 perc múlva adjuk hozzá a rizst és alaposan keverjük össze. Öntsünk forró vizet a szemekre (előzetesen forraljuk fel), sózzuk, fedjük le fedővel.
 4. Kapcsolja be a tűzhelyet lassú tűzön, várjon negyed órát. Főzés közben ne nyissa ki a fedelet; vastag falú tartályban a rizs nem éget.
 5. Az idő lejárta után kapcsolja ki az égőt, és tegyen pamut törülközőt a fedél és a főtt rizs közé. A köretből gőz bocsát ki, amely felszívódik a szövetbe. Egy ilyen lépés nem engedi, hogy a szemek meglágyuljanak, amelynek eredményeként a rizs morzsossá válik.

Sült rizs
A technológiát nagyrészt univerzálisnak tekintik, annak ellenére, hogy a főzés során a szemeket sütik. Választhat bármilyen rizst, legyen szó jázminról vagy hosszú szemű rizsről.

Sült rizs

A köret készítéséhez 300 gr-ra lesz szüksége. rizs, 450-500 ml. szűrt víz, 10 gr. zúzott só, 35 ml. napraforgóolaj.

 1. Öntsön vizet a vízforralóba és forralja fel.
 2. Öblítse ki a rizst hideg vízben 7-8-szor, amíg a folyadék tiszta nem lesz. Helyezze a szemeket pamut törölközőre, hagyja 10 percig, hogy felszívja a felesleges nedvességet.
 3. Vegyünk egy vastag fenekű és falú edényt, törölje le és öntse bele a napraforgóolajat. Helyezze a tűzhelyre, várjon, amíg felforr, majd helyezze a szemeket egy serpenyőbe.
 4. Keverje hozzá a rizst 2-3 percig, hogy alaposan megsült. Amint az első rizsszemek aranyszínűvé válnak, öntsünk forrásban lévő vizet a vízforralóból és keverjük össze újra.
 5. Adjon hozzá sót, ha szükséges, borsot vagy fűszert. Fedjük le, pároljuk alacsony lángon körülbelül 10-15 percig.
 6. A rizsnek el kell szívnia az összes nedvességet. Amikor ez megtörténik, kapcsolja ki a főzőlapot, és hagyja, hogy a készítmény fél órán keresztül infúzióban maradjon. A főzés során beavatkozhat, de legfeljebb 1-2 alkalommal.

Vannak olyan alapvető technológiák, amelyek révén a rizs morzsolódik. A fő módszereket mosás nélkül, de olívaolaj hozzáadásával tekintik. Ha a szemeket alaposan megmossák, szárítják és 2 percig sütik. Ne felejtsük el a műfaj klasszikusát, amelyet mindenféle rizs körethez használnak.

Videó: Hogyan készítsünk finom laza rizst

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások