Hogyan készítsünk ágyat fokhagymára

Konyha gyakorlatilag nem teljes a fokhagyma nélkül: melyik FÁK-országot veszi - északon és délen illatos zöldségeket használnak hússal, zöldségételekkel, szószokkal, pácokkal és savanyúságokkal. A fokhagyma egész évben friss marad, megőrizve előnyös tulajdonságait. Ezért a kertészek és a nyári lakosok megpróbálják készíteni a jövőben hasznos zöldségeket és jó termést termesztenek a környéken.

Hogyan készítsünk ágyat fokhagymára

A tapasztalt kertészek tudják, hogy a fokhagymát kétféle módon tenyésztik. Tavasszal hagymákat ültetnek, és ősszel kis palántákat kapnak. És ősszel fokhagymát ültetéssel fogakkal ültetnek. Ilyen palántákkal megkapják a zöldség nagy illatú fejeit. A magas színvonalú termés elérése érdekében azonban előkészítő munkát kell végezni és számos fontos követelménynek eleget kell tennie, kezdve a helyválasztástól, a föld előkészítésétől és a palánták kiválasztásától a fokhagyma megfelelő ültetéséig.

Hogyan válasszuk ki a helyet a fokhagyma ágyak

A fokhagyma finom és érzékeny növény. Jobban részesíti a semleges vagy lúgos agyagos talajt, és nagyon szeszélyes a szomszédai számára. A fokhagyma ültetésének megkezdésekor előre jelezze meg a helyét. A fogakat semmilyen esetben sem szabad paradicsom, burgonya vagy hüvelyes után ültetni. Ez a gombabetegségek kialakulásához vezethet a növényen. Ha nincs ilyen sok lehetőség - a talajt fertőtlenítővel és műtrágyával kell kezelni.

Nem kívánatos továbbá egy fűszeres zöldséget hagymával kombinálni, vagy egy új fokhagymás réteget ültetni egymás után 2 évig. A fokhagyma növekedése ugyanabban a helyen csak három év elteltével lehetséges, különben a termés kevés lesz. Ennek oka az, hogy milyen elemeket tárol a növény a talajból és melyeket ad. Amikor a talaj "gyengébbé vált" az ültetés után. Kompostával, ásványi adalékanyagokkal kell táplálni, és antimikrobiális oldatokkal kell kezelni, hogy az új telepítések elegendő tápanyagot kapjanak, és ne sértsék őket. Csak így lehet egy jó minőségű, egészséges növényt kapni.

Ha lehetséges, a fokhagymát ültetjük a bogyósbokrok, saláta, dinnye, paprika és más könnyű egynyári növények után megmaradó ágyakra. A közelben bab, paradicsom vagy káposzta található. Nem kívánatos, ha közeli retek, cékla vagy sárgarépa ágyakat rendeznek - ez negatív hatással van a fokhagyma betakarítására. Noha a sárgarépa esetében a fokhagyma jó segítő lesz: eltávolítja a káros rovarokat és lehetővé teszi a gyökérnövények teljes potenciáljára való növekedését.

A fokhagyma valóban nem szereti a víz stagnálását, ezért nem érdemes ágyakat alacsony síkvidékre tenni, olvadásvíz-konvergencia kockázatával vagy nem száradó esőpocsolyák közelében. A megnövekedett területeken a fokhagymát szél és fagy is kitéve. Ideális esetben jól megvilágított szigetre van szüksége, sima domborművel.

Érdekes tény! Rendszeresen meg kell újítani a palántákat, különben a fejek durva lesznek és elveszítik a szagukat. 3-4 évente egyszer új palántát kell ültetni tavasszal. A betakarítás ebben az esetben a második évben érkezik. Minden alkalommal, ha izzóval kezdjük, nem szükséges.

Telepítsen nagy szegfűszegéket télen, hogy nyáron eltávolítsa az illatos gyümölcsöket. A palántákat részletekben frissítheti, friss szegfűszeggel kiegészítve az érett fajtákat, de jobb, ha különböző sorokban ülteti őket.

Mikor ültetni fokhagymát

A fokhagyma télen történő ültetéséhez alaposan ki kell válogatni a palántákat és elő kell készíteni a talajt.

A magról nevelt növények őszi hidegben, egy hónappal a fagy elõtt, de a kiolvadás után kerülnek elhelyezésre. Különböző régiókban ez a szeptember közepétől október végéig tartó időszak. Készítse elő előre az ágyat.

Ha a fokhagymát túl korán ülteti - ideje lesz csírázni, és a palánták romlanak - a zöldeknek csak tavasszal szabad megjelenniük, hogy ne borítsák le egy hóréteg alatt. Ebben az esetben a fogaknak idejüknek kell lenni a gyökérzet kialakulására, ami azt jelenti, hogy a talaj hőmérséklete körülbelül 15 Celsius fok legyen. Ebben az esetben többé nem szabad meleg esőzést ösztönözni, amely serkenti a növényzet növekedését. A népi naptár október közepén ajánlja a fokhagyma mérsékelt éghajlatú ültetését - a közbenjárás ünnepe előtt.

Hogyan megtermékenyíthető a föld fokhagyma

A talaj előkészítéséhez komposztot és hamukat használnak, és a talajt mész- vagy dolomitliszttel „deoxidálják”. A fokhagymaágyak trágyáját nem kell megtermékenyíteni, ez palánták halálához vezet. A trágyát jobb korábban használni, az előző növényeket tavasszal és nyáron megtermékenyítve.

Hogyan megtermékenyíthető a föld fokhagyma

A fokhagyma ültetvényének előkészítéséhez 2 héttel a palánták elhelyezése előtt meg kell ásni a talajt. Mélység - 1 lapát. A meglazult földet műtrágyával meghintjük, és hagyjuk ülepedni. Használjon kálium-szulfátot (2 evőkanál / négyzetméter) és dupla szuperfoszfátot (1 kanál / négyzetméter), és vegyen komposztot egy vödörbe minden egyes méterenként.

Az ágyak fejlesztési paraméterei akár 20 cm magasságig és 1 m szélességig terjedhetnek.

Ha a palántákat azonnal belemerítik az ásatott talajba, akkor a fokhagymamag mélyen a talajba megy és tömörül, majd nehezen csírázhat, ami azt jelenti, hogy a termés ritka és kicsi.

A talajnak a "káros" elődeket követően történő feldolgozására réz-szulfátot készítünk. 2 liter forró vízhez vegyen 1 evőkanál. réz-szulfát. Az oldatot 1 liter négyzetméterenként 5 literre öntjük. A műtrágyázott talajt ajánlott filmmel lefedni.

Ha nem akar vegyi anyagokat használni a talaj sterilizálására, akkor a föld természetes módon megtisztítható. Erre augusztus közepén mustár, borsó, zab vagy rozs szemekkel borítják. A palánták közötti távolságnak kb. 30 cm-nek kell lennie. A fokhagyma ültetésének időpontjáig a növények 20-30 cm-es palántákat adnak. A zöldek a talajban szerves műtrágyaként maradnak, amelyek télen rothadnak, és tavasszal hasznosak lesznek, amikor a fokhagyma korán elkezdi áttörni az első zöldeket.

Hogyan válasszuk ki a fokhagymát a palántákhoz

Annak érdekében, hogy a palánták elkezdjenek és kiváló minőségű termést nyerjenek, nagy fogakat kell választania. Kicsi ültetési anyagból gyenge fokhagymafejek nőnek. Tehát minden évben kisebbé válhat, és végül degenerálódhat.

Hogyan válasszuk ki a fokhagymát a palántákhoz

A szilárd, szilárd fogakkal rendelkező, száraz, nagy fejeket kiválasztjuk és elválasztjuk egymástól, a héjat félretenve. A puha, érett, olvasztott vagy fejletlen szemeket el kell dobni, és a károsítóktól megmaradó anyagot mangánnal, vitriollal vagy kalcinnal kell a sütőbe sterilizálni.

Márciusban a fokhagymában akár 20 cm-es hajtások is megjelennek, és a hosszú növekedési időszak elmúlik. A fokhagyma nem szereti a meleget, és tavasszal aktívan növekszik, a levelekből a zöldekben. A meleg kezdetén a feje már érett, és a zöldek elhalványulnak. A hőben a földbe elrejtett fokhagymás csomók illatos fűszeres aromával táplálkoznak és gyógyító komponenseket tárolnak. Ezért a fokhagymás zöldeket meleg időben korán vágják, és a hagymákat addig nem ásják ki, amíg a hő csökken. Az érlelt telített szeletek termékeny palántává válnak a jó termés érdekében.

Válasszon fajtákat, nagy fogakkal. Ilyen fajtákban még a kis fejek is jó palántákkal rendelkeznek, csupán 3-4 szegfűszeg van kialakítva egy rúdon, ellentétben a 6-8 szegmens standard változataival. Még ha nem is használhat ilyen anyagot palántákhoz, ez nagyon hasznos lesz a munkadaraboknál. Sokkal kényelmesebb nagy fokhagyma-gerezd meghámozni: gyorsabb és könnyebb kézzel elkészíteni, a nagy formátumú zöldség pedig savanyúsághoz és páchoz alkalmas. Ezt a fokhagymát gyakran egészben használom, például beleszúrtam egy madárba, vagy kitömöttem egy madárot, míg a kis fokhagymát - nem annyira fűszeresen fűszeres, de még fűszeresebb - összetörni vagy aprítani kell az ételekhez. Az ilyen éretlen fogak egyáltalán nem alkalmasak a csemeték számára.

Hogyan ültetjük fokhagymát gyökeresedéshez

A fokhagymát 15 nappal a beásás után ültetjük, amikor a föld lélegzett és műtrágyákkal telített volt. Készítsen kis barázdákat 15 cm-es intervallumokkal. Ajánlatos lerakni a deszkát a folyosóra:

  1. Ez segít, hogy ne csapd be az éppen beállított fogakat.
  2. Sűríti a talajt, hogy megvédje a fokhagymát a korai csírázástól vagy fagytól.
  3. Lehetővé teszi a sorok közötti távolság kényelmes mérését.

Egyes források azt sugallják, hogy a fogakat 30 cm-rel kell elmélyíteni, de ez egy felvetési pont. Az ilyen ültetési mélységnél a növényzet nehéz lesz kitörni. Havas télen egy csapadékréteg "becsomagolja" a talajt - és a palánták nem fagynak le.

Mindegyik horonyban 5 cm-t lazítunk meg, és egyenként 15 cm távolságra nagy fokhagyma gerezd fokhagymát fektetünk, majd földre meghintjük, amelyben a talajtakaró elemei lehetnek, és télen hagyjuk.

A téli fokhagyma általában makacsul túléli a hideg, korai virágokat, és aromás, nagy és lédús gyümölcsöket ad. Már nyáron elkezdheti ásni őket - a fiatal fogak élesebbek lesznek. A késői fokhagyma általában enyhe fűszeres ízű, és télen egészen szárított formában tárolja.

Videó: a fokhagyma megfelelő ültetése ősszel

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások