Az égetett rozsdamentes acél serpenyő tisztítása

A rozsdamentes acélból készült konyhai eszközök jogosan vezető szerepet töltenek be a főzési termékek piacán: egyrészt különféle ételeket főzhetnek benne, anélkül, hogy attól tartanak, hogy a falak elhalványulnak, az alsó rész zavaros lesz, másodszor pedig ez az anyag megsemmisülhet még magas hőmérsékletek hatására. A legfontosabb dolog az, hogy a háziasszonyok miért imádták ezt az ételt - az oxidációval szembeni ellenállása és ennek következtében a króm és vegyületei összetételében jelenlévő korróziós folyamatok miatt.

Az égetett rozsdamentes acél serpenyő tisztítása

Tipp: mivel a rozsdamentes acélt rendeltetési céljától függően ezenkívül több osztályba osztják, az ebből az anyagból készült edények vásárlásához csak az adatokkal kell teljes mértékben megismerkedni (például az I. osztály korrózióálló).

Ugyanakkor a rozsdamentes acélból készült edények, serpenyők és egyéb konyhai eszközök kevésbé hajlamosak az égésre: ahhoz, hogy az ételek tapadjanak az ilyen edények aljára vagy falaira, elegendő ideig hosszú időn át hagyja őket hőforráson hagyni. A megégett edény tisztítása meglehetősen egyszerű, a lényeg az, hogy ismerjen néhány alapvető szabályt az ilyen edények kezelésére, és ne használjon rossz minőségű vegyszereket.

A serpenyő belsejének tisztítása

A serpenyő belső égetett felületének tisztításához többféle módszer létezik, és ezek különböznek az alkalmazott módoktól: például a könnyű ragacsos szennyeződéseket eltávolíthatják például szokásos szódabikarbamiddal, míg az erős szennyeződéseket speciális savakkal, ecettel és más vegyi anyagokkal lehet eltávolítani. Egy vagy másik módszer kiválasztásakor a következőkre kell támaszkodnia:

  1. Az étel megszilárdulásának kialakulása óta eltelt idő;
  2. Ragasztóréteg teljesítménye;
  3. Maguk az ételek jellemzői (például a rozsdamentes ételek legtöbb modellje fél a sóktól és klóroldatoktól).

Sütő szóda tisztítása
A szódabikarbónának mindig a konyhában kell lennie: annak segítségével nemcsak megtisztíthatja a serpenyőt a szénlerakódásoktól, hanem eltávolíthatja a zsíros foltokat minden felületről, és még a kis repedésekből is megszabadulhat, cserélve „gitt” gittre.

A tisztítási folyamat meglehetősen egyszerű: először annyit kell mosogatnia, amikor az égetett étel lehetővé teszi, majd szárítsa meg a belső falakat és az alját (beleértve a koromot is). Ezután a szódat bőségesen meg kell permetezni a szennyeződésre, és ami fontos, egyenletesen ossza el minden oldaláról. Végül ebben az állapotban a serpenyőt 1,5–2 órán át hagyja, majd egy szokásos szivaccsal megtisztítja.

Tipp: az alkalmazott szódamennyiséget kísérletileg meg kell határozni, mivel az az égetett étel mennyiségétől függ. A legtöbb esetben azonban körülbelül 100-125 milliliter elegendő.

Ha a serpenyőt sokáig hagyták, és az égetett étel mennyisége elég nagy, készíthet szódapasztát: ehhez 90-100 ml vizet kell hozzáadni a fenti mennyiségű szódahoz. A kapott keverék szó szerint megköti a koromot, és 2-3 óra múlva eltávolítása sokkal könnyebb.

Tisztítás meleg vízzel
Ha a szóda nem volt kéznél, akkor használhatja ezt a módszert, amely azonban valamivel hosszabb ideig tart. A serpenyőt meleg (35-37 fok) vízzel kell megtölteni kissé magasabb szint mellett, mint a szénlerakódás, és hagyja ebben az állapotban 5-6 órán át, szorosan lezárva a fedelet és csomagolva egy takaróba, hogy a víz ne hűljön ki.Három óra elteltével a víz megváltoztatható.

Ezután meg kell tölteni a serpenyőt frissen főtt vízzel, és adjon hozzá két vagy három evőkanál asztali sót (fontos, hogy ne hideg legyen, különben káros lesz a serpenyőre), és hagyja az edényeket egy-két órára békén hagyni. Ezeket a műveleteket követően sokkal könnyebb lesz eltávolítani a szénlerakódásokat, de meg kell jegyezni, hogy semmiképpen ne használjon kemény csiszolókeféket: bár tökéletesen lekaparják az égett ételt, ugyanakkor hagynak olyan mikrotöréseket, amelyeket a jövőben sóval vagy más koromkal gyógyítanak.

Aktívszén és savó tisztítása
Az égetett edényt oldatokkal tisztíthatja, amelyek fő alkotóeleme a felsorolt ​​összetevők. A különbség közöttük az, hogy az aktív szént először porrá kell aprítani és hideg vízbe kell adni, míg a savót javasoljuk meleg, forralt vízhez adni.

Fontos: az aktív szént tartalmazó oldat különösen jó a korom elleni küzdelemben, amelyet a tejtermékek és a gabonafélék falán történő szárítás okoz.

Ezenkívül az aktív széntartalmú oldatot 15-30 perc elteltével, míg a tejsavó és víz szuszpenzióját - egy nap múlva - kell kiüríteni. Mindkét esetben a szénlerakódást legalább 2-3 centiméterrel le kell fedni.

Tisztítás ecettel és más vegyszerekkel
A szénlerakódások ecettel történő eltávolítása még könnyebb: öntsön egy kis mennyiséget egy puha ruhára, és óvatosan dörzsölje le szénlerakódásokkal. Az ecet, mivel az azonos nevű gyenge sav terméke, tökéletesen megbirkózik a kiégett ételekkel, és semmilyen módon nem károsítja az edény felületét.

Tipp: ecet helyett citromsavat is használhat. A szénlerakódás tisztításához elegendő egy evőkanál savból és 250 ml vízből hígítani az oldatot.

Az ecet és a citromsav felhasználása után először alaposan öblítse le a serpenyőt rendes folyóvízzel, majd törölközővel törölje szárazra.

A serpenyő tisztítása

A rozsdamentes serpenyő külső felületének tisztításához kevesebb módszer létezik, mivel a teljes külső rész átitatása a legtöbb esetben meglehetősen problematikus, kivéve, ha teljes mosogatót kell elfoglalni.

A serpenyő tisztítása

Ebben az esetben általában nem szabad koptató anyagokat használni, mivel egy ilyen eljárás eredményeként hatalmas számú karcolódás következhet be, amelyet utólag nem lehet eltávolítani, és az alsó részben állandó tűznek kitéve az edények szerkezete fokozatosan megsemmisül (még hőálló).

Tisztítás szóda és ragasztóval
E két összetevő felhasználásával lágy pasztát kell készítenie, amely egyrészt bizonyos mennyiségű koromot felszív az első dörzsölés során, másrészt lehetővé teszi, hogy utána óvatosan megtisztítsa az égett ételt. A főzéshez általában az alkotóelemek következő arányát vesszük figyelembe: liter vízben 100-150 gramm szóda és körülbelül 20 gramm ragasztó szükséges. A keveréket teljesen ki kell járni a kiégésen úgy, hogy fél órán át a korom teljesen alatta maradjon.

Tipp: a folyamat felgyorsításához közepes lángon teheti az serpenyőt.

Kémiai tisztítás
Számos oroszországi szupermarketben könnyen megtalálhatók nem agresszív, puha, különféle felületek ápolására szolgáló termékek, például az Amway Sütőtisztító és hasonlók. A legtöbb esetben a használati utasítás egyetemes:

  1. A kezdéshez alaposan fel kell melegíteni a serpenyőt közepes lángon.
  2. Ezután a termék összetételét spray alkalmazásával felvisszük egy megégett felületre, és hagyjuk rajta 15-20 percig.
  3. Korom után óvatosan, lágy szivaccsal dörzsölje meg. Ha a legkisebb darabok továbbra is az edények felületén maradnak, akkor az eljárást meg kell ismételni, az edényt ismét melegítve.

Az ablaktisztító segít a szénlerakódások teljes eltávolításában mind a külső, mind a belső felületekről. Csak kb. 15-25 ml-t kell felvinni a felületre egy adagolóval (körülbelül 2-3 injekció), és puha ruhával tisztítsa meg a problémás területet.

Fontos: csak azokat a termékeket kell használni, amelyek alapja gyenge savak. Még akkor is, ha nagyon kevés sót tartalmaznak, bizonyos intézkedéseknek megfelelően kell őket felhasználni, azaz gyorsan fel kell felhordni a terméket, meg kell tisztítani a koromot és alaposan öblíteni az edényeket.

Bármely vegyi anyag használata után az edény felületét meleg vízzel kell lemosni, és puha ruhával törölje le. A szappan különböző eszközök utáni használata nem praktikus.

Általános tanácsok a rozsdamentes acélból készült edények ápolására

Számos fő szabály vonatkozik a rozsdamentes edények gondozására, amelyek betartása egyrészt meghosszabbítja azok élettartamát, másrészt elkerüli a mindkét felület kiégésének eltávolításával kapcsolatos problémákat.

Semmi esetre ne hagyja az edények mosását „későbbre”, mivel ez tele van a korom megjelenésével. Sőt, sok gyártó sütés után azonnal sürgeti az edényt egy edénybe, és alaposan öblítse le a rozsdamentes edényeket. Ez nem sok időt vesz igénybe, ráadásul segít megőrizni az ételek eredeti megjelenését.

Nem ajánlott mosogatógép használata és rozsdamentes serpenyő szárítása a levegőben, mivel ez különféle foltok megjelenésével jár. Annak érdekében, hogy a lehető legjobban szolgáljon, jobb, ha mosás és működés után azonnal használjon egy közönséges törülközőt.

Videó: hogyan lehet mosni egy rozsdamentes acél serpenyőt a kiégésből

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások