Hogyan lehet megszabadulni a fekete szakálltól az akváriumban

Bármely akvarista célja egy gyönyörű, gondozott akvárium, egészséges lakosokkal. Néha a meg nem hívott vendégek egy kis víz alatti világban telepednek le, amelytől nem könnyű megszabadulni. Az egyik legkeményebb alga, amely rontja a növények megjelenését, és az alsó része egy fekete szakáll.

Hogyan lehet megszabadulni a fekete szakálltól az akváriumban

Mi a fekete szakáll?

A feketeszőrű gyom alga, amely a víz alatti növények, kövek és az akvárium más tárgyainak leveleit és törzseit takarja. A fekete szakáll az akváriumokban nő, ahol a vizet ritkán cserélik, ez a növény még a tartály falait is lefedi. A fekete szakáll a fekete és sötétzöld paprika legfinomabb plexusa, amely, mint a bolyha, mindent körülvéve.

Miért jelenik meg fekete szakáll az akváriumban?

A feketerű bármilyen akváriumban élhet, azonban a növekedésben és a fejlődésben csak a megfelelő gondozás hiányában halad előre. A fekete szakáll nem megfelelő megvilágítás mellett, oxigénhiány mellett nőhet, és akkor is, ha túladagolja a halakat. Íme néhány fő oka annak, hogy a fekete moha lerakódhat a tartályában.

 1. Ha ritkán mossa meg az akváriumot, és alig változtatja meg a benne levő vizet, akkor magabiztosan számíthat arra, hogy fekete szakáll jelenik meg a vagyonában. Ha úgy dönt, hogy elindít egy halat -, fordítson nagyobb figyelmet háziállataira és otthonaikra.
 2. A feketeszőrzet új víz alatti növényekkel juthat be az akváriumba. Ha növényt vásárolt, engedje le az akváriumba, és mozgassa kissé egyik oldalról a másikra. Ha a növény fekete szakállral fertőzött, akkor a kis fekete bogár észrevehetően összerezzen. Nem lehet ilyen növényet egészséges környezetben ültetni. Ugyanez vonatkozik a dekoratív elemekre, a bajokra.
 3. Ha hosszú ideje nem cseréli a fénycsöveket, akkor azok fénye fokozatosan elveszíti a fényerőt. Az ilyen homályos világítás menedéket jelent a fekete szakálla tenyésztésére.
 4. Ha sok ételt ad a halaknak - ennek az élelmiszernek a maradványai oka lehet az akváriumokban az algák megjelenésének és növekedésének. Néhány hal feketét szakállal eszik, de ezt nem teszi meg, ha vonzóbb ételeket fogyaszt.
 5. Ha túl sok hal van az akváriumban, néhányat át kell telepíteni. A halak nitrát- és foszfátforrások, amelyek serkentik a fekete szakáll fejlődését.

Milyen károkat okoz a fekete szakáll az akváriumban?

Ez az alga nem okoz különösebb károkat az akváriumban élő halak számára. A fekete szakáll azonban károsítja a növényeket, különösen a lassan növekvő növényeket. Ez a gyom bekeríti a füvet, és az algák eltávolításához a növényt vagy annak legnagyobb részét ki kell dobni.

A fő ok, mely miatt sok akvárium küzd a fekete szakállával, a kérdés esztétikai oldala. Végül is, ki akarja látni a gondozott víz alatti világban a penészhez hasonló pártatlan növekedéseket?

Hogyan lehet megszabadulni a fekete algatól az akváriumban

A feketeszőrű meglehetősen kellemetlen jelenség csak azért, mert nehéz megszabadulni tőle. A növények és a kövek mechanikus tisztítása egyszerűen irreális - különben is, idő után a szakáll újra növekszik. De megszerezheti ezeket az algákat a kémiai összetétel felhasználásával. Íme néhány hatékony és biztonságos módszer, hogy megszabaduljon e gyomnöktől.

Hogyan lehet megszabadulni a fekete algatól az akváriumban

 1. Egyes halfajok szívesen esznek fekete szakállat. Például a sziámi algásó, az Antsitrus és még az egyszerű harcsa is. A halak világának képviselői már a benőtt akváriumban telepedhetnek le. Annak érdekében azonban, hogy a halak éhezjenek, és ne hagyják el az algákat, egy ideig abba kell hagyniuk a táplálkozást.Csak egy hétig tartó éhezési diéta - és a halak megeszik a nem kívánt fekete szálakat, és megtisztítják az akváriumot.
 2. A feketeszőrűt egyszerű antiszeptikumokkal lehet kezelni. Ez azonban meglehetősen bonyolult üzlet, mivel a növények és halak károsítása érdekében ideiglenes házakba kell őket telepíteni. Néhány furacilint vagy furazolidont tartalmazó tablettát fel kell oldani az akvárium vízében, és néhány napig hagyni kell. Ezután a lakókat vissza lehet vinni a vízbe. Ha a víz a tabletták után sárgássá válik - ne aggódjon, egy idő után elfogy.
 3. Ártalmatlan fertőtlenítőként használhat a kisállat-boltokban értékesített speciális megoldásokat. Az ilyen speciális akvárium termékek küzdenek a nem kívánt algák növekedése ellen, megakadályozzák a víz virágzását és a víz bomlását az akváriumban. A falak hosszú ideig tiszta és átlátszóak, a víz pedig friss.
 4. Ha az akvárium fut, ne feledje, hogy a benne levő vizet a lehető leggyakrabban kell cserélni. Ezt legalább minden nap meg lehet tenni. Az akváriumba öntett friss vizet meg kell tisztítani és ionizálni kell. A legjobb, ha speciális szűrőket használunk, amelyek biztosítják a halak számára szükséges lúgos és vízkeménységi szintet.
 5. A növények szintén meg tudnak birkózni a fekete szakállal. Be kell ültetni egy akváriumot hosszú szárú gyógynövényekkel. Az akvárium különösen jótékony hatással van a feketeszőrű szarvvirra, a Valisneria, az indiai Rotala és a Naias megszabadulására. Ez egyfajta akváriumi rendelés, amely megakadályozza az iszap és a moha növekedését.
 6. A zöld növények növekedésének megerősítése és az algáktól való megszabadulás elősegíti a speciális műtrágyákat. Vigyázzon arra, amikor vásárol, hogy összetételében a mangánnak és a vasnak kell dominálnia. Ezek a legjobb anyagok a fekete borsó ellen, amelyek ugyanakkor a magasabb vízi növények számára is hasznosak.
 7. A borotvát „leborotválhatja” egy hullámban a következő eljárás szerint. Hígítson fel egy három százalékos ecetsavat egy kis tartályba. Ezután távolítsa el a szakáll által érintett növényeket az akváriumból, és a gyökér mellett tartva engedje le őket ecetvízbe. A gyökérrendszert nem lehet belemeríteni az oldatba. Ezután öblítse le a növényt közvetlenül az akváriumban, és ültesse vissza. Az ecetsav víz ideálisan elpusztítja a sötét szálakat, és teljesen biztonságos maguknak és növényeknek. Használhat almaecetet.
 8. Az akváriumi halak rajongói megosztott újabb módszerrel is megszabadulnak ebből a csapásból. Sőt, ez a módszer az egyik legegyszerűbb és legkevésbé zavaró, mert nem kell senkit ültetnie és alaphelyzetbe állítania - sem halakat, sem növényeket. Vigyen egy kis akkumulátort, és vezesse be a réz vezetékeket annak két érintkezőjéből. Engedje le a két végét az akváriumba, és hagyja néhány napig. A mikroáramok megölik az algákat a túlélés esélye nélkül. De a halak és növények biztonságban maradnak.
 9. Ha ezen módszerek egyike sem felel meg önnek, szélsőséges intézkedéseket kell tennie. Válasszon szét az összes halat és az összes növényt. Távolítsa el az akváriumot a víztől. Az összes követ, botot és dekorációs elemet alaposan meg kell mosni, szárítani és 5 percre betenni a mikrohullámú sütőbe fertőtlenítés céljából. Az akvárium falait is ki kell öblíteni. Ezt követően meg kell öblíteni kálium-permanganáttal vagy bórsavval. Ezt az eljárást követően öblítse le és töltse fel az akváriumot tiszta vízzel, fektessen kövekkel. Ültetés előtt a növényeket gondosan meg kell vizsgálni, és pamutpárnával meg kell tisztítani. Sokkal jobb, ha nem fárasztja a teljesen érintett folyamatokat. Ha a növény drága, levághatja tőle a levéltet ültetés céljából.

Megelőző intézkedések

Már tudja, hogy miért jelentkezhet fekete szakáll, és hogyan kell kezelni vele. Az ismételt megjelenésének megakadályozása érdekében azonban a következő megelőző intézkedéseket kell betartani.

 1. Akvárium-higiénia - mindenekelőtt! Időnként meg kell tisztítani a tartályt, és meg kell cserélni a vizet.
 2. Ha a fekete szakáll a gyakori vízcsere ellenére nő - csökkentse a víz keringését. A megnövekedett keringés az algák számára extra táplálékot biztosít.
 3. Ne táplálja a halakat. Az összes ételt 3 perc alatt el kell fogyasztani.Ha ez nem történik meg, akkor az adag nagy.
 4. Azonnal távolítsa el az elpusztult növények maradványait.
 5. Az akvárium lakosainak számát korlátozni kell.

A fekete szakáll elleni sikeres küzdelemmel fokozatosan megvilágosodni kezd és leesik a növényektől. Ha észreveszi ezen algák kezdeti megnyilvánulásait - nem habozzon. Azonnal meg kell tenni az intézkedéseket, amíg ez a gyom el nem nőtt, és nem volt szükség bíboros döntések meghozatalára. Az akvárium tisztasága és szépsége, valamint lakói egészsége a kezedben van. Végül is, ami szebb lehet, mint egy varázslatos víz alatti világ, amelybe nézve élvezheti a lakosság békéjét és a mért nyugalmat.

Videó: megszabadulni a fekete szakálltól (drasztikus intézkedések)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások