Fehérfejű liba - leírás, élőhely, érdekes tények

A madár mérete kissé rosszabb, mint otthoni rokonánál, és meleg házat cserélte az tundra végtelen kiterjedéseire. Száma folyamatosan csökken a külső változások nyomása alatt, mivel az élőhely változik. A kemény életkörülmények a fiatal növekedés magas halálozását idézik elő, de a libák makacsul visszatérnek a Bering-tenger partjára, amelyek hideg hullámainak tojásból keltek ki.

Fehér lúd

Északi szép

A fő különbség a lúd - a többi rokonoktól meszelt - színe között volt. Úgy tűnt, mintha kis láncszemből láncba öltözött volna, és csak a feje és a nyaka maradt fehér. A szürke árnyalatú kék hang lenyűgöző kontrasztot teremt a barna mellgel és a fehér fejtel. Az elegáns tollazat nem feltűnő, hanem védő funkciót tölt be. A madarat nehéz látni a parti kövek között, és még nehezebb látni a csillogó tengerhullámokon. A felnőtt súlya 2,5 kg között mozog, a faj megkülönböztető jegye a rövid, vastag nyak. Nincs különbség a férfi és a nő színében.

A libák Chukotka-ban élnek, Alaszka. Számos kolónia települt a Szent Lőrinc-szigetekre. Ez a korlátozott élőhely vált a faj populációjának fokozatos csökkenésének egyik okaként. Télen a madarak a Kuril, az Aleut és a Commander szigetekre repülnek.

A libák menüje növényi ételeket tartalmaz, leveleket, ágakat, gyökereket, virágzatot eszik. Kívánatosan élvezze a kagylókat és a rákféléket. Élelmiszer kinyerése érdekében leengedik a fejüket a vízbe, és óvatosan figyelnek az ízekre. Az ornitológusok néha érdekes képet tapasztalnak, amikor egy lúd csőrével és mancsaival lyukat képez a sekély vízben, és elkapja az elesett puhatestűeket.

A család számít

A párokat életre vagy az egyik partner haláláig hozzák létre. A nőstény részt vesz a hely kiválasztásában és a fészek felépítésében. A férfit a terület őrének és védelmezőjének látják el. Agresszívan reagál minden olyan lényre, amely merészel megsérteni a terület határait, szárnyai eloszlanak, fenyegetõen sziszegnek és az ellenség felé lépnek. Fészkelés és öntés céljából elnyelik az alacsony fűű tundrát, az öböl partjait, a lagúnákat és a tenger parti övezetét.

A fészekben 3-8 tojás van, leggyakrabban 5 tojásos karmok vannak. A nőstény csibéket 24-25 napig inkubálja, lehetővé téve a lábának néhány percig történő nyújtását, gyakorlatilag anélkül, hogy elhagyná a fészket. Mire megjelenik a testvérek, súlyának egyötödét veszíti. A csibék hosszú ideig érnek, tehát azok, akik korán jelentek meg, erősebbek lesznek és jobban túlélik a tél. Egy hónapig, néha hosszabb ideig is, a csecsemők vastag szürkés pelyhekkel vannak borítva, teljes mértékben támaszkodnak az élet 47. napjára. De elkezdenek repülni korán, kb. 2 hónappal a születés után.

A család hosszú ideig nem tartózkodik a fészekben, inkább már 10 napig közelebb kerül a parti övezet mocsaras partjaihoz, ahol az élelmiszer nagyobb és biztonságosabb. Liba menekül az ellenség a vízen. Róka, bagoly, sas, arany sas, sarki róka, akác nem érheti el oda.

Az első tél a csibék nem távoznak szüleiktől és visszatérnek fészkelőhelyükre. Itt eltérnek az útvonalak, mivel egy felnőtt nőstény csak 3-4 éves korában kezd tojást tojni, és a kialakult pár nem fogja tolerálni a területén a tenyészidőszakban még az idősebb gyermekeket sem.

Annak ellenére, hogy a madár gondosan őrzi a fészket, gyakran más fajok tojásait vagy a szomszédos libák párját dobják bele. A nő felveszi őt és inkubál vele.

Érdekes tények

Anser canagicus
A fehér libák nem rejtőznek a megfigyelőktől és nyugodtan bánnak velük az idegenekkel, amíg be nem támadnak területükre.Ezért róluk ismert, hogy:

  1. Megkülönböztető tulajdonság - csak felnőtt madaraknak van fehér nyakuk és fejük.
  2. A felnőttek nagyon csendben vannak, nehéz hallani a hangjukat.
  3. Ennek a fajnak a madarai fogságban jól gyökereződtek és házi nevelésnek örvendenek.
  4. 1998-ban a Vörös könyv sorozat részeként érmét adtak ki, amelyre egy lúd - fehéres hordozó képe került.

A fehér lúd szerepel a Vörös könyvben, jellegében fokozatosan csökken. Ez a jóképű ember a törvény védelme alatt áll, és remény van arra, hogy a nézet megmarad.

Videó: Fehér lúd (Anser canagicus)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások