Tölgy szivacs - leírása, ahol nő, mérgező gomba

Ma mérlegeljük a Fomitopsis család egy másik képviselőjét. A gyümölcstestet tölgyszivacsnak nevezik a növekedés jellemzői és a külső adatok miatt. Részletesebben tanulmányozni fogjuk, ha véleményt szeretnénk mondani a család képviselőjéről.

Tölgy szivacs

leírás

 1. A tárgyalt termőtestek sokáig fennállnak, akár 4 évig is élhetnek, és fára parazitálhatnak. Ezek a gomba magányos természetű. Néha együtt nőnek, csoportokat alkotva. A gyümölcstest formája patás, nyitott vagy vágott háromszög, többrétegű.
 2. A szivacs átmérője 20 cm-re nő, 7 cm vastagságban, a gyümölcstest szorosan a fához kapcsolódik. A kalap kissé meghajlik és kibír. Az alapja területén dudorok és dudorok vannak. Maga a ráncokból álló szerkezet egy szivacshoz hasonlít. Barna, krém vagy okker színű. Vannak még füstös és szürke szivacsok is.
 3. A lágy rész sárgásbarna, bokros, nagyon tömörített. Vágás esetén rongyosnak tűnik. Maga a szerkezet parafa, a szaga jellegzetes, gomba. A csúcs szélén lekerekített pórusok vannak, meghosszabbíthatók. Néhány konvolúcióval jutnak el a fő részhez, amelyeket vékony válaszfalak kötnek össze.

növényzet

 1. Amint a fajta nevéből meg lehet érteni, a szivacs inkább tölgyön él. Egyes esetekben lehetnek kivételek, amikor a gomba a gesztenye és a nyáron helyezkedik el. A gyümölcstermesztést egész évben végzik. Végül a gyümölcstest megfelelő méretű lesz, évente növekszik.
 2. Ezek a példányok megtalálhatók a világ különböző részein. Ezek nem ritkák és mindenhol gyakoriak. A lényeg az, hogy a növekedési környezet bizonyos kritériumok alá tartozik. Az élő fákon ezek a szivacsok ritkák, de ez megtörténik.
 3. Alapvetően az érintett csomagtartó alsó részén helyezkednek el. 1 vagy 2 méterrel magasabbra emelkedhetnek, egyes példányok akár 5 méter magasságban is elhelyezkedhetnek. A parazita gombák a fákat károsítják.

Érdekes tények

 1. A polipór leggyakoribb fajtája, amely negatívan befolyásolja a raktárban tárolt fa állapotát. Ha még nem dolgozták fel, és a gomba már „felmelegszik”, akkor tönkreteszi a fát. Ezeknek a mintáknak köszönhetően a hétköznapi fák barna rothadássá válnak és elhalnak.
 2. Korábban ezt a gyümölcstestet a ló farkának és sörényének a fésülésére használták. A tömörített cellulózról szól. Az ókorban a méhészettel rendelkező emberek szivacsot égettek, mert illata megnyugtatta a méheket, és a betakarítás jobban ment.

jellemzői

Daedalea quercina

 1. Érdemes megemlíteni a tölgyfa szivacs ízét. Fontos, hogy a termőtesteket ne osztályozzák mérgező gombáknak. Az ilyen esetek azonban nem fogyasztanak ételt. A probléma az, hogy ízlésük meglehetősen kellemetlen.
 2. Az ehetetlenség ellenére a tölgyfa szivacsnak sok gyógyító tulajdonsága van. Bioaktív vegyületeket tartalmaz Dedalin A és Quercinol formájában. Az ilyen anyagok izolálásakor kiváló gyulladásgátló és antioxidáns hatást mutattak.
 3. A gyümölcstesteket sikeresen használják a népi orvoslásban. A gyógyítóleves segít megbirkózni a Botkin-kórral. Ilyen terápiás szert ajánlott naponta háromszor bevenni. A legjobb, ha egy ilyen eljárást 1 végez el étkezés előtt.
 4. Ha mintákat kíván beszerezni gyógyászati ​​célokra, akkor tudnia kell a gyümölcsgyűjtés és -betakarítás szabályairól. Ilyen esetekben a legjobb, ha a fiatal gyümölcstesteket részesítjük előnyben. Nem lehetnek 2 évesnél idősebbek. Az ilyen gombákból főzetek készíthetők.
 5. Mint korábban említettük, a gomba királyság feltételezett gyümölcsét a kulináris szférában semmilyen módon nem használják. Az egyetlen kivétel a gombapor, amelyet gyógytea főzésére használnak.

Hasonló nézet

 1. Ami a hasonló fajokat illeti, a fehér ház gomba hasonló a szóban forgó gyümölcstesthez. Egy ilyen eset nagyon gyakori. A fehér ház gomba azonban hozzájárul a tűlevelűek elpusztításához. Emiatt fehér rothadás alakul ki.
 2. Cseppekben a gyümölcstestek legfeljebb egy évig fejlődnek ki. Idővel akár 20 cm átmérőre is növekedhetnek. Az ilyen példányok nagyon vastagok és kemények. A spóra felülete krémszínű vagy halványbarna.
 3. A házgomba nagyon erős micéliumot alkot. Érdekes marad, hogy úgy tűnik, hogy ezek a példák nem megfelelő feltételek mellett alakulnak ki. A gomba holt levegővel, magas páratartalommal nő. Ebben az esetben a nap sugarai hiányoznak. Az ilyen gyümölcstestek gyorsan elpusztítják a fát.

Az emberek nem fogyasztják el a gombát élelmiszerekként, ám értékes kémiai összetétele arra ösztönzi a gyógyszergyártó társaságokat, hogy a szóban forgó gyümölcstesteket használják gyógyszerek előállításához.

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások