Ház egér - leírás, élőhely, életmód

Az emberek többségében az egerek kártevő állatokkal vannak kapcsolatban. Mindazonáltal ezek a rágcsálók nagyon barátságosak és barátságosak, és egy közelebbi megismerés után kiderül, hogy sok előnyeik vannak. Az egerek akár a legkisebb gyermekek számára is ideális társak, mivel tenyésztésük és gondozásuk nem igényel ilyen részvételt, mint például egy nyúl vagy tengerimalac esetében.

Ház egér

A házi egér (mus musculus) egy rágcsálók és az egércsaládba tartozó kicsi emlős. Az egerek kezdetben mezőkben és sztyeppekben éltek, az idő múlásával, amikor az emberek ülő életmódra váltottak, az egerek olyan helyek lakossá váltak, ahol az emberek által gyűjtött termékeket tárolják. A házak, istállók, gabonakészletek első osztályú házak a rágcsálók számára, és védelmet nyújthatnak a ragadozók ellen.

Az egerek hamarosan kártevőkké váltak, amelyeket az ember hiába próbált megsemmisíteni. Magas alkalmazkodóképességük és gyors terjedésük minden hiábavaló kísérletet hiábavalóvá tesz. Az ázsiai kontinensen eredetileg az 1600-as években költözött Európába. Az európaiak csak a 19. században váltak érdeklődésre az egér mellett. Később orvosi kutatásban alkalmazták. Valójában az egér és az ember részesedése az összes gén 95% -ában. A kicsi méret, a gyors fejlődés és a magas termékenység miatt ideális állattá teszi ezt a rágcsálót különféle területeken végzett kutatásokhoz, például: genetika, farmakológia stb.

Tudnia kell, hogy a laboratóriumokban évente hatalmas számú rágcsáló elpusztul. Ezért a szabotázs ellenére az embernek tiszteletben kell tartania az egereket azért, hogy egynél több emberi életet mentettek meg.

leírás

A nőstények tömege 20-35 gramm, a hímek súlya 20-50 gramm lehet. A szívritmus a rágcsálókban meglehetősen magas - 325-700 ütés percenként. Az átlagos testhőmérséklet 37,1 ° C. Az átlagos élettartam másfél-három év.

Az egereknek 16 foga van: 2 felső és 2 alsó metszőfoga, 6 felső és 6 alsó egere. Fogai egész életében folyamatosan nőnek, a metszőfogak nagyon élesek és narancssárga árnyalatúak. 5 ujja van a hátsó lábán, 4 pedig az elülső részén. Az ujjakon kicsi karmok nőnek, amelyek lehetővé teszik, hogy szinte bármilyen felületre megragadjon, és mosáshoz is használja őket.

Az egér emésztőrendszere a legjobban szívja fel a gabonaféléket. Egy koprofág egér, vagyis megeszi almát, ez lehetővé teszi a vitaminok helyreállítását. Nagyon jól látja sötétben, és a fény kellemetlenséget okozhat. Egy rágcsáló jobban megkülönbözteti a mozgó tárgyakat, mint a helyhez kötött tárgyakat.

A farok fenntartja a testhőt és segíti az űrben történő navigációt. Az egér nagyon fejlett szaglású, orra lehetővé teszi a környezet megismerését, más egerek felismerését és az út megtalálását. A rágcsálók általában kis csepp vizeletet diszpergálnak az út mentén, jellegzetes szagot bocsátva ki, amely segít visszatérni a kiindulási ponthoz. Nincsenek izzadmirigyek, tehát nem izzadnak. Az egerek hallása nagyon fejlett, tehát nagyon érzékenyek az ultrahangra.

jellem

Az állat meglehetősen félénk, de a helyes szelídítés kedves és engedelmes. A kíváncsiság és a kapzsiság miatt a rágcsálók megközelítik az embert. Az egerek néha agresszívek, de általában jó természetűek, a harapások meglehetősen ritkák.

Az egér nagyon ügyes állat. A rágcsálók általában szeretnek kommunikálni az emberekkel, és szívesen töltenek időt egy ember társaságában.A kicsi méret és a kedves természet teszi a rágcsálót megfelelő barátnak kisgyermekek számára (6 éves kortól).

A természetüknél fogva az egér olyan állatállomány, amely a megállapított szabályoknak megfelelően egy csoportban él. A fogságban azonban a férfiak megmutathatják dominanciájukat, ezért egyedül kell élniük, különben harcolni fognak, és meg is ölhetnek egymást. A férfiak, vér rokonok néha együtt élhetnek. Mivel éjszakai állat, a nap nagy részében aludni fog.

élőhely

Ház egér élőhely
A házi egerek széles körben elterjedtek a városi élőhelyek széles választékában, ideértve az otthonakat, gyárakat, raktárakat és üzleteket. A vidéki területeken inkább mezőgazdasági épületekben vagy hulladéklerakók közelében helyezkednek el. Az épületekben és környékén élő házi egerek városi populációi általában nem ásnak lyukakat, hanem a falon és a padlón lévő résekben rejtőznek. A fészket általában papírból és anyagból készítik, hogy meleget nyújtsanak. A vidéki térségekben a rágcsálók megpróbálják elkerülni a nyílt élőhelyeket, ezért sekély lyukakat kell ásniuk, amelyekben gabonaféléket, füvet és kukoricacsontot gyűjtenek.

Ha beszélünk a megszelídített medvék életkörülményeiről, akkor a rágcsáló számára meg kell teremteni bizonyos feltételeket. A legfontosabb dolog az, hogy az egérnek saját kis lakása van, például egy cella. Ne tegye a ketrecet erős megvilágítású helyiségbe. Ezenkívül szükséges, hogy a cellában ne legyen vázlat. A ház méretének legalább 600 cm-nek kell lennie (a legjobb megoldás egy 900 cm-es ketrec lenne). Különböző típusú házak vannak. Annak ellenére, hogy a műanyag ketrecek nagyon vonzóak, meglehetősen nehéz megtisztítani és nehezen szellőztethetők. A huzalmodellek akkor alkalmazhatók, ha a rudak közötti távolság nem haladja meg a 0,8 cm-t. A legmegfelelőbb és legbiztonságosabb cellák a felső hálóval rendelkező plexiüveg.

A sejtek elhelyezkedése fontos az egér jóléte szempontjából. A helyiségben nem szabad égni erős fényt, amely irritálja a rágcsálókat. Nem szabad TV vagy számítógép közelében elhelyezni, mert az ultrahang hátrányosan befolyásolhatja az állatot. Ideális lehetőség a ketrec elhelyezése a nappali vagy a konyhában. A terráriumok és a műanyag tárolóedények is használhatók egérmenedékként, ha jól védettek és szellőztettek.

élelmiszer

Az egér mindenevő, de inkább a gabonatermékeket részesíti előnyben. Nagyon kapzsi és nagyon szelektív. A rágcsáló rendezi az ételét egy olyanba, amelyik tetszik, és egy nem tetszik. Ennek elkerülése érdekében ajánlott az egeret extrudált ételekkel etetni. Ez az élelmiszer minden tápanyagot tartalmaz, amelyre az egérnek szüksége van, és nem fogja rendezni.

Ideális esetben az étrendnek 14-16% nyersfehérjét, 4% zsírt és 6% rostot kell tartalmaznia. Ételnek és víznek mindenkor rendelkezésre kell állnia. A változás érdekében a rágcsálók néha ízletes termékekkel etethetők, nevezetesen:

Ház egér erő

 1. Gyümölcsök és zöldségek. Ananász, spárga, sárgarépa, zeller, cseresznye, tök, cukkini, eper, dinnye, fehérrépa, görögdinnye, papaya, bors, alma, szilva, retek, szőlő, banán. A gyümölcsöket és zöldségeket le kell mosni és meg kell tisztítani a magvaktól. A zöldségeket és gyümölcsöket hetente legfeljebb 1 alkalommal lehet etetni, különben hasmenést okozhat.
 2. Gabonafélék és magvak. Zab, rizs, kukoricapehely, kenyér, kuszkusz, felbukkanó rizs, többszemű kenyér és keksz, napraforgómag, tök, kukoricamag.
 3. Egyéb termékek. Szója tej, sajt, tojás, rizs és nyers tészta, kemény kenyér, sonka, csirkemell.

Figyelem! Soha ne adjon az egérnek csokoládét, süteményeket, hagymát, túl zsíros, édes vagy sós ételeket.

gondoskodás

 1. Bath. Az egér meglehetősen ügyes állat, általában nincs szüksége fürdésre. Ha a rágcsáló koszos, nedves ruhával törölje le. Az egeret nem szabad vízbe helyezni, nem fogja tetszeni. Ezen felül fennáll annak a veszélye, hogy megfázik.
 2. Tisztítás. Ismét ez az eljárás nem kötelező, az egér tudja, hogyan kell csinálni magát. De néha meg lehet takarítani. Ez elősegíti az elhalt haj eltávolítását és a haj simítását. A tisztításhoz nagyon puha sörtével fogkefét kell használni.
 3. Karom. Ne próbálja meg a karomot körömvágóval vágni, mert ezek károsíthatják.
 4. Ápolás időskorban. Az egér nagyon gyorsan öregszik, 1 hónap megegyezik 2 emberi évvel. Nyugodtabbá, kevésbé aktívvá és sokáig alszik, kabátja kevésbé lesz szép, mert sokkal kevésbé támogatja magát. Melegen tartsa, adjon neki kedvenc ételeit, és óvatosan kezelje.

reprodukció

Az egér egész évben tenyészthet. A nőstény ajánlott tenyésztési kora 3 és 6 hónap. Az egér életében legfeljebb kétszer szülhet. A hím egész évben termékeny.

Házi egér tenyésztés

A terhesség 19-21 napig tart. Rendkívül fontos, hogy a borjú születése előtt elkülönítsük a hímet a nőstől, hogy a hím ne tudjon enni vagy a nőstényt megtermékenyíteni, ami súlyos károkat okozott az anya és az egerek egészségére. Tehet egy másik nőt ugyanabba a ketrecbe, ő gondoskodik a gyerekekről, mossa és melegítse őket, ami segít az anyának. Ez akkor is megtehető, ha a nőstények már a terhesség előtt ismerkedtek és jól megmentek. Feltétlenül tilos új sejteket hozzáadni a sejthez terhesség alatt és szülés után. A szülés előtt bocsássa rendelkezésre a nőstény számára a meleg és barátságos fészek elkészítéséhez szükséges anyagokat. Lehet szalvéták, papír, karton, széna stb.

emberevés

Az egerek néha megeszik utódaikat. Ez nem azt jelenti, hogy az egér agresszív vagy őrült, mivel számukra ez teljesen normális. Ennek a viselkedésnek több oka lehet:

 • Étel vagy ital hiánya.
 • Az első alom.
 • Kimerültség vagy stressz.
 • Véletlenül (a szülés után az egér megeszi a méhlepényt, és véletlenül ehet egy csecsemőt).
 • A gyermekek száma túl nagy.
 • Haltuzatlan és csúnya kölyök.

Ezért fontos, hogy az egérnek mindig legyen elegendő étel és víz. Ne felejtse el megtisztítani a ketrecet sem.

domesztikáció

Az egér általában nem fél attól, hogy valakivel kommunikáljon. Fontos, hogy a rágcsáló néhány napot kapjon, hogy hozzászokjon az új környezethez (2-3 nap). Próbálja kihúzni az egeret a ketrecből, és táplálja azt a kezéből. Az idő múlásával, amikor ez szokássá válik, önmagában jön létre. Étkezés közben próbálja megtartani a kezében, üstse meg, növelve a kilépések gyakoriságát és időtartamát. Minél jobban törődnek a rágcsálókkal, annál magabiztosabb és engedelmesebb lesz. Amikor csak az étkezések ideje érkezik, ugyanazt a hangot adja meg: az ajkak vagy a nyelv kattintása. Ez azért szükséges, hogy az egér megszokja a hangot, és automatikusan fusson rajta. Egyes egereknek nem tetszik, hogy manipuláltak, tehát a becsapódás nem mindig sikeres.

Ápolási tippek

Az egérnek napi sétára van szüksége a ketrec kívül, ahol szórakozhat és pihenhet. Ehhez használhat egy kis parkot, vagy hozhat létre játszóteret egy kis rágcsáló számára. Engedje szabadon a fantáziáját, vegye fel egy mini-platform létrehozását karton és műanyag dobozok segítségével.

Soha ne hagyja, hogy az egér szabadon barangoljon a ház körül, mivel sok probléma merülhet fel. Amellett, hogy megharaphatja a bútorokat vagy a kábelt, a rágcsáló megsérülhet, ha nem veszi észre a jelenlétét. Ezért javasoljuk, hogy vásároljon átlátszó műanyag gömböt, és tegyen bele egy állatba, így képes lesz futni, ahol csak akar, és teljesen biztonságos.

Egyedül élve, a rágcsálók fokozott figyelmet és emberi kapcsolatot igényelnek. Az egér imádni fogja a haján mászni, az ujjába besurranni és zsebekbe rejtőzni.

Ha valamilyen okból el kell vinnie az egeret, akkor azt speciálisan erre a célra kialakított ketrecben kell szállítani. Válasszon műanyag szállító ketreceket. Az ilyen típusú sejtek megvédik az állatot a huzatotól, és kényelmesebbek a kedvtelésből tartott állatok számára, és csökkentik a menekülés kockázatát. A ketrecbe történő szállításkor tilos edényeket vízbe helyezni, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a folyadék kifolyhat. Sokkal jobb, ha az állatot időszakosan gyümölcsrel vagy lédús zöldséggel táplálja, amely nem engedi az egérnek, hogy szomjas legyen. A szünetek alatt italokat adhat a rágcsálóknak egy víztartályból.

Soha ne hagyja az egeret zárt ablakokkal rendelkező autóban vagy közvetlen napfényben.

Videó: érdekes tények az egerekről

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások