Fehér szarvasgomba - termesztési hely leírása, mérgező gomba

A fehér szarvasgomba az egyik legfinomabb gomba, amely nemcsak kiváló ízjellemzőkkel rendelkezik, hanem magas tápértékkel is rendelkezik. Ugyanakkor megjelenése egyáltalán nem okoz étvágyat.

Fehér szarvasgomba

Ez a szarvasgombafajta a leggyakoribb és népszerű a csendes vadászat kedvelőinek körében. Ez a finom gomba szinte minden erdőben megtalálható, mérsékelt éghajlattal.

Leírás megtekintése

A fehér szarvasgomba ehető gombák, amelyek a föld alatt nőnek. Ez a faj sokan ismertek olyan néven is, mint a lengyel vagy a háromságos szarvasgomba. Vegye figyelembe, hogy ezek a nevek szorosan kapcsolódnak e gombafaj növekedésének területi sajátosságaihoz.

A gyümölcstest alakja közepes méretű burgonyagumókra (10 cm-től) hasonlít, miközben egy ilyen természetvédelmi ajándék súlya elérheti 1,5 kg-ot. A felület jellegzetes - hasonlít nemezre, fiatal gombákban meglehetősen könnyű, hibák és dudorok nélkül. Az életkorral a szarvasgomba teste sajátos bemélyedésekkel és kiemelkedésekkel borul - a felület színe sárgásbarna lesz.

A gomba húsja fehér, érett mintákban szürkés árnyalatú, a márványhoz hasonló barna színű kanyargós vénákban áthatolva. A pép íze meghatározhatatlan, az illata kiemelkedő, dió-gomba. A spórák nagyok, kis folyamatokkal, fehér, gömb alakúak.

Forgalmazás, gyűjtés

Mint fentebb említettük, ennek a fajnak a fő elterjedési helye a mérsékelt éghajlattal rendelkező terület. Ez a gomba leggyakrabban nyárfa, nyírfa, mogyoró, fiatal tűlevelűek erdő ültetvényében nő. A gombatermesztéshez a legjobb talaj a laza, mésztartalmú talaj, túlzott vízcseppek nélkül, ritka fű növényzettel. A szarvasgomba szinte lehetetlen észrevenni a föld felszínén - 10 cm mélyen helyezkedik el.

A fehér szarvasgomba érésének csúcsa a nyár közepétől októberig tart. Sok gombaszedő észrevette, hogy ennek a gombanak a hozama folyamatosan változik. Ennek ellenére, ismerve a szarvasgomba növekedésének helyét, évente gazdag gombaterületet gyűjthet. A legjobb „tudja”, hol nő, ilyen háziállatok, mint kecske és tehén. Ennek oka a finom szaglás, amely lehetővé teszi a micélium helyének gyors és pontos felismerését. Ez gyakran valamilyen tippet jelent a legtöbb gombaszedő számára, akik elfoglalták ezt a természetes finomságot.

A szarvasgomba megtalálása önmagában meglehetősen nehéz, mivel a legtöbb gyümölcstest a talajban található. Ennek ellenére a tapasztalt szarvasgombakeresőknek elsősorban gombák keresésekor ügyelniük kell a dombormű egyenetlenségére, mivel a talajban lévő gumók rejtőzködhetnek alatta elég nagy fehér szarvasgomba gombákkal. Ez a gomba elsősorban kis telepekben nő, amelyek száma eléri a 30 másolatot.

Elsődleges feldolgozás és előkészítés

A betakarított fehér szarvasgomba hideg helyen legfeljebb 5 napig tárolható. Ezen gombák hosszabb tárolása céljából az utóbbi a föld alatti pincében temethető el. A főzés előtt a gyümölcstesteket alaposan lemossák, majd a pép megsütjük vagy felforraljuk.

Fehér szarvasgomba elsődleges feldolgozása és előállítása

A szarvasgomba későbbi főzéséhez egy másik általános feldolgozási módja a szárítás, míg általában ezt megelőzően nem mossák, csak az összes szennyeződést késsel gondosan távolítják el.Noha ez a feldolgozási módszer azt eredményezi, hogy gyümölcsteste nagymértékben elveszíti méretét, a gomba még illatosabbá válik, és kitűnő ízű megtöltéssel készíti az abból készített ételeket.

Óvintézkedések: mit kell tudnia?

Mielőtt egy csendes fehér szarvasgomba vadászatra indulna, minden gombaszedőnek meg kell tanulmányoznia ezt a természetes finomságot és az egészségre és az életre veszélyes társait tartalmazó információkat.

A legveszélyesebb a fehér szarvasgombahoz hasonló gombafajta, mint például a Brum's Melanogaster, amelynek hamis szarvasgomba neve is van. Különösen hasonlít a szarvasgombara a fejlődés korai szakaszában. A fő különbségek között szerepel a sötét színű zselés test.

Gyakran még a tapasztalt gombaszedők is összetévesztik az ehető gombát a társával, a szarvas szarvasgombával, amely szintén a föld felszíne alatt nő. Az ilyen gomba termőtestének színe vörösbarna, az egész felületet apró gumók borítják. Vegye figyelembe, hogy ez a fajta gomba nemcsak az erdei szarvasok, hanem a mezei nyulak és mókusok kedvelt élménye. Ez a fajta étel azonban nem alkalmas főzésre - emésztési zavarokat okozhat.

Gyakran előfordul, hogy a gomba, például a szánkófélék, amelyek az esőkabát étkezési rokonai, a föld alatt nőnek. Jellemző különbség e fajok között a kellemetlen szag és a sötét mag, könnyű erekkel.

Előny és kár

A szarvasgomba azon kevés gombák egyike, amelyek világszerte elismerték a főzés legértékesebb gombáit. Ennek oka a meglehetősen magas tápérték, a kiváló aroma és a pép finom íze, ami a lédús csirkehúsra emlékeztet. Ugyanakkor a fehér szarvasgomba kalóriatartalma meglehetősen alacsony - 100 g termékre csupán 25 kcal, tehát azok, akik a számuk miatt aggódnak és folyamatosan ellenőrzik a testsúlyukat, félelem nélkül enni tudják.

A fehér szarvasgomba előnyei és hátrányai

Kivételes íz és tápérték mellett a fehér szarvasgomba számos más pozitív tulajdonsággal is rendelkezik:

  1. Ez a gomba gazdag vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a normális hormonszint helyreállításához. A szarvasgombát eszik, bárki azonnal figyelni fog arra, hogy jólétét jobb helyre változtassa.
  2. A fehér szarvasgomba bevonása az étrendbe aktiválja és erősíti az immunrendszert, amelyet az olyan gomba gombák, mint például az aszkorbinsav és a riboflavin tartalma határoz meg.
  3. A szarvasgomba összetétele antioxidánsokat is tartalmaz, jelentősen fokozva a regenerációs folyamatokat, ami azt sugallja, hogy e gomba használata elősegíti a természetes öregedési folyamat lelassulását.
  4. Az ilyen típusú gomba rendszeres fogyasztása elősegíti a látás helyreállítását.

Érdekes tények

A fehér szarvasgombát nemcsak tulajdonságaik szempontjából értékes kulináris remekművek készítésére használják, hanem a kozmetológia területén is. A szarvasgomba kivonatot speciális regeneráló maszkok és krémek készítésére használják, amelyek gyorsan és hatékonyan megújítják a bőrt.

Végezetül szeretném mondani, hogy a fehér szarvasgomba biztonságos ehető gombák, amelyek csak akkor károsíthatják az emberi egészséget, ha megsértették a tárolásuk és elkészítésük technológiáját. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy sok szakember nem javasolja az Anya Természet ajándékának alkalmazását az allergiás reakcióra hajlamosaknak vagy az emésztőrendszeri betegségekkel küzdő embereknek.

Videó: Fehér szarvasgomba (Choiromyces venosus)

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások