Baibak - leírás, élőhely, életmód

A Baibak, vagy a Babak, más néven közönséges taposótyúk, egy rágcsálók Rodentia rendjébe tartozó emlős, ideértve a mókusokat, gopérokat, mókusokat és mások is.

léhűtő

leírás

Egy kicsi, guggolt állat, lapos fejjel. A baibak súlya 3-8 kg (néha a súly elérheti a 15 kg-ot is). A test hossza 40-65 cm, beleértve egy rövid, bolyhos farkát is, körülbelül 15 cm hosszú. A prémek színe a régiótól függ, barnától vörösesbarnáig terjed, az átlagos barna szín a leggyakoribb árnyalat.

Néhány embernek melanizmusa vagy albínizmusa van. Az első esetben a rágcsálók teljesen feketék, a másodikban pedig teljesen fehérek, pigmentáció nélküli szemmel, amelynek rózsaszínű árnyalatát a felszínen található erek okozzák. Ragyogó fehérségük miatt az albínók könnyed áldozatok ellenségeik számára.

Ásó állatként a baibaknak erős, erős lábai vannak, erős karmokkal. Az ásáshoz az első lábakat használják, amelyeket négy speciálisan kifejlesztett karom felfegyverzett, míg a hátsó lábak öt rendes karomot használnak. Általános szabály, hogy az állat elrejti az ellenségeit a lyukban, mivel a baibak sebessége nem túl nagy.

A rágcsáló látása kiváló (bár egyes kutatók úgy vélik, hogy rosszabbnak látja, mint az emberek). Különösen a látószöge nagyon széles. Emellett a baibak néhány színt is láthatnak. De sötétben rosszul orientálódott, a szürkületben rossz látás van, így a rágcsálók szinte soha nem hagyják el a lyukat éjjel. Kiváló hallásképességű és nagyon fejlett szaglású.

viselkedés

A lyukban ülő Baibak állandóan az őrzőn áll, és időnként áttört figyelmeztető sípot készíthet, amikor veszélyt érez. Ha egy állat súlyosan megsérült vagy ellenség elfogja a csatában, akkor ordíthat. A baibak emellett néha hangot adnak, megcsiszolják fogaikat, és akár hangos ugatást is készíthetnek, amelynek jelentése ismeretlen.

Baibak nagyon társaságos, kicsi matriarchális típusú kolóniákban él. A családi csoport 5-12 főből áll. Egy lyukban - egy család. Ez egy szigorúan nappali állat, amely vad emlősökben ritka. A baibak korán kel, napkelte előtt, és reggel megteszi az első étkezését. Ezután kb. 10 órán keresztül alszik, egy magasságon terjed, de mindig éber, nyitott szemmel. A nap forró óráiban van a lyukban, hogy békésen aludjon, 12-15 óra között. Aztán második étkezést vesz, és egy órával sötét előtt lefekszik.

Baibak nagyon óvatos és gyanús. Általában a hátsó lábán áll, hogy jobban ellenőrizze a terepet. Az állat veszély esetén sziszegni kezd, és ezt a hangot akár 1 km távolságra is hallhatja. Amint egy jellegzetes kiáltást sugároznak a közvetlen veszélyről, azonnal az összes rokon elrejtőzik a legközelebbi urákba. Egy sas áthaladása nagyon erős pánikrohamot okozhat, és ennek megfelelően a rágcsálók hangosan jelentik. A Baibaki kíváncsi állatok és szeretnek játszani. Néha egymás között játszanak, általában párban.

Élőhely és szokások

Baibak megpróbálja elkerülni a nedves vagy mocsaras területeket. A nyílt tereket részesíti előnyben, például mezőket, tisztásokat, ritka erdőket és sziklás lejtőket. Általában olyan helyeken ásja a lyukat, ahol bőségesen eszik növényekkel.

A baibak élőhelye és szokásai

Nyáron lyuk legelők vagy rétek közepén helyezkedik el, általában csak télen telepekszik le ligetben vagy aljnövényzetben.A téli lyuk, függetlenül attól, hogy el van szigetelve vagy sem - általában elég mély, mert minél mélyebb a lyuk, annál könnyebb viselni a tél.

A nyérnek van egy főbejárata, egy vagy több ellenőrző gödör a biztonság növelése érdekében, valamint WC-vel és aljzatokkal vannak ellátva különböző helyeken. A fiatal állatok kikapcsolódására, telezésére és tenyésztésére használt fészek száraz fűvel van bélelt, szélessége körülbelül fél méter, magassága pedig több mint 30 cm.

A téli hibernálás vagy kölykök gondozása idején a Baikak ideje nagy részét napfényben eszik és sütnek. Szereti meleg földön, sima sziklákon vagy alacsony ágakon sütülni.

A nyár vége felé, amikor a hibernáció közeledik (hosszú téli alvás), az egyén zsírré válik. Amint indul a fagy, akkor indul. A fiatal egyéneknek kicsit több időre van szükségük ahhoz, hogy elegendő zsírt szerezzenek az egész télen. A hibernáció szeptember végén kezdődik, abban az időszakban az egyes baibakiiak már ebben az időszakban fekszenek. Októberig általában minden állat hibernált. Ebben a pillanatban a rágcsálók nagyon megbízhatatlan fiziológiai egyensúlyi állapotban vannak, amely bármikor halálra megy át.

A hibernáció egyfajta mély kóma. Az összes testfunkció jelentősen lelassul, tehát a felhalmozott zsír elegendő ahhoz, hogy az állat egész télen táplálkozzon. Hőmérséklete + 3 ° C-ra eshet, és a szívverés a szokásos 80-ról akár négy-öt ütés / perc sebességre eshet. Csökkent a légzési sebesség, ezért az oxigénfogyasztás jelentősen csökken. Amikor az állat tavasszal elhagyja a lyukat, még mindig van bizonyos zsírtartalma, amire szüksége van, mivel márciusban még mindig nem elegendő az étel.

Mint minden téli emlős, a baibak felébrednek. A pulzusszám, a légzési sebesség és a termogenezis szinte normális értékre növekszik. Valójában ezek az időszakok kritikusak a rágcsálók számára. Az ébredés ezen időszakai alatt, amelyek az állat hibernációban való teljes tartózkodásának mindössze 5% -át teszik ki, a baibak energiatartalékának 90% -át költi. Az ébredés ezen szakaszai azonban nélkülözhetetlenek az emlősök számára. Ezek szükségesek az energiaigényes támogató funkciók fenntartásához, amelyek magas belső hőmérsékletet igényelnek.

élelmiszer

Tápegység
A Baibak mindenevő, de étrendje főleg friss növényzetből áll. Számos vad növényt, lóheret, lucernát, vegyületet, virágokat, rügyeket, hagymákat, valamint zöldségeket és magokat fogyaszt, amikor megtalálja őket. Ritka esetekben véletlenszerű csigákat, földigilisztákat, lárvákat és rovarokat (szöcskeket és sáskat) eszik. Kora tavasszal táplálkozik kéreggel és cserjék apró ágain. Egy étkezés során kb. 400 g füvet fogyaszt. Ez 100 kg a nyári 6 hónapos tevékenység során. A rágcsáló kitartó mancsaival elválasztja az ételt.

reprodukció

A kölykök általában 30 napos terhesség után áprilisban vagy májusban születnek. Baibaknak évente egy alom van, átlagosan négy kölyke. Született vak és védetlen kölykök kb. 10 cm hosszúak, majdnem 30 g súlyúak. 28 nap elteltével kinyitják a szemüket, és testüket rövid haj borítja. Az ötödik-hatodik hét elválasztják őket, és már ekkor kezdik elmenni a lyukból. A növekedés olyan gyors, hogy nyolc hét alatt súlya 570 gramm, és nagyon vastag lesz a hibernációhoz. Néhány baybak akár 15 évet is él, de átlagos élettartama még mindig kevesebb.

Veszélyek és szabotázs

A Baibak természetes ragadozó a nagy ragadozók számára, például medvék, farkasok, hiúzok stb. Ezek a ragadozók azonban ritkák vagy egyáltalán nem léteznek olyan mezőgazdasági területeken, ahol általában fészkelnek babák. Legfontosabb ellenségei ma a róka és a kutya.Furcsa megjegyezni, hogy ez az állat kegyetlen és kemény vadászgépekké válik, ha életét veszélyezteti, és még a róka ellenáll, ha nem meglepetés támad.

A ragadozó támadások elleni védekezés leghatékonyabb módja ennek az állatnak a látása. Amellett, hogy ezeknek az állatoknak jó látása, 300 ° -os széles látószögük van (embereknél 160 °), így nagyon nehéz meglepni őket. Érdemes megjegyezni, hogy ebben a rágcsálóban a szaglás és a hallás is nagyon fejlett. További védelmet nyújtanak a meglepetés támadás ellen.

Sok gazdálkodó úgy véli, hogy a baibak károsítónak vannak az általa megevett növények, valamint a talaj-halom miatt, amelyet felhalmoznak lyuk ásása során. Bizonyos mértékben a baibak versenyeznek a szarvasmarhákkal élelmezésért és alkalmanként támadnak a kertekben. Ugyanakkor az a vélemény, hogy a baibak állati kártevők, továbbra is nagyrészt téves.

Videó: Marmota bobak

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások