Apendicitis terhesség alatt - tünetek és következmények

A terhesség a nő életének egyik legfényesebb periódusa. Ebben az időben a várandós anyának élveznie kell kiváló helyzetét, elvárnia kell a baba megjelenését, és nem kell aggódnia semmi miatt. A terhesség időszakát azonban egyes egészségügyi nehézségek árnyékolhatják. Az egyik felmerülő nehézség az ízületi gyulladás. Mennyire veszélyes ez a betegség a terhesség alatt, és hogyan lehet kezelni?

Apendicitis terhesség alatt

Mi az apendicitis?

Az apendicitis olyan betegség, amely a függelékben a gyulladásos folyamatban nyilvánul meg - egyfajta féreg alakú függelék. Az emberi testben ez a folyamat nem végez semmilyen funkciót, inkább kezdetleges.

De még egy olyan szerv is, amely nem végez semmilyen funkciót, időről időre megjelenhet, és nem a legjobb módon. A statisztikák szerint a lakosság kb. 25% -a szenved függelékgyulladással. Leggyakrabban az appendicitis fiatalkorban, 30 éves korig fordul elő, azonban az életkor nem játszik szerepet.

A függelékben lévő nőkben is gyulladásos lehet. Sőt, egy ilyen betegség általában a terhesség miatt merül fel. A statisztikák szerint az ízületi gyulladásban szenvedő nők kb. 5% -a volt a helyzetben a gyulladás idején. Ez a betegség akut formában, egyébként, sokkal gyakoribb a terhes nőkben.

Az apendicitis kétféle formában fordulhat elő, nevezetesen katarális és romboló. Az első, katarális formát a függelék méretének növekedése és duzzanat jellemzi. A folyamat azonban érintetlen marad. A pusztító pusztító forma többféle típusra osztható:

 1. Flegmozny. Ilyen gyulladás esetén a függeléket gennyével töltik meg, amelynek eredményeként valódi buborékvá válik. Annak érdekében, hogy az ízületi gyulladás átkerüljön az első formától a váladékig, legalább 6 órát kell igénybe vennie, legfeljebb ez a nap folyamán történik. Vannak esetek, amikor ez az átmenet mindössze egy órán belül megtörténik. Ha számos feltétel fennáll, akkor a gennyével töltött buborék egyszerűen felrobbanhat. Pontosan ez az, amelyet az apendicitis veszélyes.
 2. Ha a váladékpótlás során nem hajtották végre a szükséges intézkedéseket, akkor a patológia a következő szakaszba léphet - gangrenózis. Ebben az esetben megkezdődik a szövethalál folyamata, amelynek eredményeként fennáll a függelék megrepedésének veszélye is. Ebben a formában a duzzadt buborék körülbelül 12 órán keresztül megmaradhat.
 3. Az apendicitis legbonyolultabb és legveszélyesebb formája perforált. A patológia erre a formára csak egy nappal azután léphet fel, hogy a gyulladás első tünetei megjelennek. A stádiumot a függelék repesztése és a hasi üreg megtöltése a húgyhólyagból származó gennyekkel jellemzi. Ez a körülmény a fertőzés megjelenését válthatja ki, amely nagyon veszélyes mind az anya, mind a születendő gyermek számára. Ha a beteg napközben nem kap megfelelő segítséget, a következmények leginkább szomorúak lehetnek.

Apendicitis tényezői

A mai napig az orvosi közösség nem tud részletes leírást adni a appendicitis okairól. A leggyakoribb változat a lumen elzáródása a függelék és a bél között.

Az elzáródás különféle okokból fordulhat elő. Először is, a széklet stagnálása.Ha kis mennyiségű széklet marad a bélben, akkor idővel megkeményedhetnek, és kövületekké válhatnak. Az eredmény stagnálás. Ezenkívül a testből nem eltávolított toxinok elhelyezkedhetnek a lumenben a bél és a függelék között. Időnként a függelék szokatlan elhelyezkedése szintén hozzájárulhat a appendicitis kialakulásához. Ez a folyamat a hasüregben teljesen más módon történik.

A terhesség olyan állapot, amely negatívan befolyásolja az appendicitis kialakulását. A helyzet az, hogy ebben az időszakban a nő hasi üregében a méh nagyon megnő, melynek eredményeként a szomszédos szervek elmozdulnak. Ez különösen igaz a belekre. A terhesség alatt könnyű megváltoztatni a függelék helyzetét, ami ennek eredményeként gyulladáshoz vezet.

Ezen túlmenően, amíg gyermeket várnak, sok várandós anya instabil széklettel küzd, nevezetesen székrekedéstől. Ennek eredményeként a bélből származó széklet közvetlenül behatolhat a függelékbe, ezáltal stagnálást okozhat. Vagy előfordulhat, hogy a lumen elzáródik a bél és a függelék között, ami szintén gyulladást válthat ki.

Figyelembe kell vennie azt a tényt is, hogy a széklet rendellenességei során, különös tekintettel a bélben alkalmazott székrekedésre, a mikroflóra egyensúlya zavart. Ez a körülmény a gyulladásos folyamat fejlődését is kissé befolyásolhatja. A bélből származó rosszindulatú mikroorganizmusok behatolhatnak a folyamatba, és valamilyen módon gyulladást idézhetnek elő.

A terápiás nők appendicitis-jele

Meglehetősen nehéz nem észrevenni, hogy a betegnek ízületi gyulladása alakult ki, mivel általában súlyos tünetekkel jár. A terhesség alatt álló nők gyakran összekeverik az ízületi gyulladás jeleit és a méh tónusának növekedését. A szerv fokozott tónusa a csecsemő szülés ideje alatt nem ritka, mint sok más nehézség, amely ebben az állapotban felmerül.

A terápiás nők appendicitis-jele

A terhes nők számára nagyon fontos, hogy időben észleljék az ízületi gyulladás jeleit, mivel a késés nagyon szomorú következményekhez vezethet. Kiemelheti a terápiás nők appendicitis fő jeleit:

 1. A gyulladásos folyamat kialakulásának első dolga mindig a fájdalom. És pontosan fog fájni a gyulladás lokalizációjának helyén. Mivel a terhesség alatt a méh növekedése miatt a függelék kissé felfelé tolódik, akkor a fájdalom elsősorban a hasüreg felső részén lesz érezhető.
 2. Az appendicitis következő szakasza a fájdalom terjedése, amelynek eredményeként a fájdalom az alsó hasra mozdul el. Időnként a fájdalom övsömör. Ebben az esetben kellemetlen érzéseket lehet megfigyelni a háton, az ágyéki régióban, valamint az ellenkező oldalon. A fájdalom intenzitása szintén növekszik. Ha a gyulladásos folyamat elején a fájdalom nem volt ennyire súlyos, most állandó és erősebb lesz. A fájdalom eleinte fájdalmas és vonzó jellegű, ezt követően görcsös megjelenés mutatkozik. Előfordulhat, hogy a jobb oldalon fekve a fájdalom súlyosbodik.
 3. Mivel a függelék nyomást gyakorol a méhre, a várandós anya hipertóniásnak tűnhet. Ezzel a patológiával megfigyelhető a hasi keménység, enyhe fájdalom is jelentkezhet.
 4. Időnként a függelék, helyzetétől függően, nyomást gyakorol a májra. Ebben az esetben a várandós anya émelygést érez, hányás kezdődhet. Ha a függelék a medence területén található, a gyulladás fájdalmat okozhat vizelés közben.
 5. Egy nőnek olyan gyengesége van, amely nem jellemző a testére.
 6. Gyakran az ízületi gyulladást a testhőmérséklet jelentős emelkedése kíséri.

Milyen következményekkel jár a függelék gyulladása?

Mint korábban említettem, az apendicitis kialakulásának következményei a várandós anya számára nagyon súlyosak:

 1. Ha a gennyével töltött folyamat túl nagy nyomást gyakorol a méhre, akkor túlzott feszültség alakulhat ki benne. Ez a helyzet a koraszülés vagy akár a terhesség megszűnését fenyegeti.
 2. A test kóros folyamata a csecsemő vemhessége során könnyen kiválthatja a méh placentájának megbomlását, ami a szükséges intézkedések hiányában magzati halálhoz is vezethet.
 3. Egy nőnél belső vérzés alakulhat ki a gyulladás közepette.
 4. A gyulladásos folyamat miatt hypoxia alakulhat ki - ezt a jelenséget az jellemzi, hogy a gyerekben nincs szükség az oxigén mennyiségére. Ez a körülmény nagymértékben befolyásolja a csecsemő agyában, valamint sok más belső szervben az irreverzibilis változások kialakulását.
 5. A terhes nő jövőbeli életében és a függelék eltávolítását célzó műtét után vannak bizonyos kockázatok. Rendkívül fontos, hogy a nő az orvosok szoros felügyelete alatt álljon, különben komplikációk léphetnek fel. Először, a műtét utáni időszakban előfordulhat obstrukció a bélben, mivel ebben az időben az ürítés folyamata kissé megváltozik. Másodszor, fennáll a fertőzés veszélye, amely szintén nagyon veszélyes mind az anya, mind a születendő gyermek számára.

Hogyan lehet meghatározni az ízületi gyulladást?

Hogyan lehet meghatározni az ízületi gyulladást
A függelékben a gyulladás jelenlétét puszta vizsgálattal nem lehet diagnosztizálni. Ebben az esetben szükség van diagnosztikai intézkedések sorozatára. Egy nőnek vért és vizeletet kell adnia az elemzéshez, valamint ultrahang segítségével vizsgálatot kell végeznie.

A mai napig a legpontosabb adatok modern eljárást - laparoszkópiát - nyújthatnak. Ebben az esetben a hasüreget átlyukasztják, majd a kamrát odahelyezik.

terápia

A függelék gyulladásának csak egy módja lehet a műtéten keresztül. Sajnos lehetetlen a páciens gyulladása más módszerekkel. Ha a gyulladásos folyamat megkezdődött, a függeléket egyértelműen törölni kell. Ezt két különböző módszerrel lehet megtenni:

 1. Hagyományos művelet végrehajtása, amelynek során a hasüregben kicsi, 10 centiméter hosszú bemetszés történik. Ezután a bemetszésen keresztül a függeléket óvatosan eltávolítják, és a varratokat felviszik a szövet repedésének helyére. A varratokat általában egy héttel a műtét után eltávolítják.
 2. A második módszer egy modernabb változat, amely jobban megfelel a terhes nők számára. Ebben az esetben egy laparoszkópos beavatkozást hajtanak végre. Ebben az esetben a hasüregben több lyukasztást végeznek, amelyek egyikében a kamera van elhelyezve, és a többi speciális eszközben, amelyeket manipulátoroknak hívnak. Ez a módszer sokkal kevesebb lehetséges komplikációt foglal magában, ami kétségkívül biztonságosabb a várandós anya számára.

A műtét utáni időszakban rendkívül fontos, hogy a terhes nő betartsa az orvos összes előírását a szövődmények és a nemkívánatos következmények elkerülése érdekében. Egy nőnek szigorú étrendet fognak előírniuk, takarékos étrend mellett, és a szakemberek figyelemmel kísérik a belek munkáját és állapotát. Az orvosok olyan antibakteriális szereket is felvehetnek, amelyek nem befolyásolják a magzatot.

Videó: hogyan lehet felismerni az ízületi gyulladás első jeleit

Javasoljuk, hogy olvassa el


Hagyj hozzászólást

a send

avatar
wpDiscuz

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

Még nincs hozzászólás! Dolgozunk azon, hogy kijavítsuk!

féreg

szépség

javítások